Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

«Ένα ανενεργό ηφαίστειο να το κάνουμε ενεργό»


Λίγες ώρες πριν τελειώσει και το τρίτο στάδιο της προετοιμασίας ,αυτή τη φορά επι Ιταλικού εδάφους, και η αποστολή της ΑΕΛ αναχωρήσει για την Ελλάδα ο Γιάννης Παπακώστας μίλησε στο sportlarissa και στον απεσταλμένο μας στο Άκουι Τέρμε, Μιχάλη Μπατζιόλα. Ο τεχνικός των «βυσσινί» μίλησε για τη προετοιμασία ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, για τους νέους παίκτες αλλά και για το τι να περιμένει να δει ο κόσμος της Λάρισας από την ΑΕΛ της νέας χρονιάς.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Παπακώστα

Κόουτς, η προετοιμασία επί Ιταλικού εδάφους τελείωσε λίγο άδοξα με την ακύρωση του φιλικού με την Πιατσέντζα. Πόσο σας επηρέασε αυτό;

«Δεν ήταν καλό για εμάς, γιατί είναι το δεύτερο φιλικό που αναβάλλεται χωρίς τη δική μας ευθύνη. Βέβαια, θα προσπαθήσουμε να το αναπληρώσουμε όταν κατέβουμε στην Ελλάδα. Το θέμα είναι πως αυτή τη στιγμή οι προπονήσεις συνεχίζονται, η ομάδα είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τους ποδοσφαιριστές. Σε αυτό το στάδιο καταφέραμε να βελτιώσουμε όχι μόνο τους παίκτες, όπως κάναμε σε προηγούμενα, αλλά και την ομάδα και στην αμυντική και στην επιθετική λειτουργία. Βέβαια, γίνανε και κάποια λάθη, αλλά το θέμα είναι από αυτά τα λάθη να μάθουμε, μα μην ταυτιστούμε με αυτά, και να μπούμε στις λύσεις για να μπορέσουμε έτσι να παρουσιαστούμε πάρα πολύ δυνατοί.

Σταδιακά, ενσωματώνονται ο Ταλ, ο Κανόβιο και ο Μακίνουα στο βαθμό αυτό ώστε να μην έχουμε τραυματισμούς, γιατί ήταν ήδη πίσω. Πιστεύω, όμως, με την έναρξη του πρωταθλήματος θα είναι έτοιμοι σε μεγάλο βαθμό κι αυτοί για να μπορέσουνε να προσφέρουνε στην ομάδα.

Είμαστε κοντά και πιστεύω ότι αυτή την εβδομάδα θα τελειώσει και το θέμα με τους δυο ποδοσφαιριστές που αναζητούμε εδώ και καιρό. Να ξέρετε ότι ήταν πάρα πολύ αυστηρά τα κριτήρια για να πάρουμε αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Αρνήθηκαν πάρα πολλοί καλοί παίκτες, που πήγανε σε ομάδες που ήτανε ανταγωνιστικό και υψηλότερου βαθμού το πρωτάθλημα. Εμείς όμως δε χάσαμε την υπομονή μας και συνεχίζουμε να κηνυγάμε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές για να μπορέσουμε να δυναμώσουμε την ομάδα.

Αυτή τη στιγμή η ομάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο». Έχουν κλειστεί κάποια φιλικά στην Ελλάδα και θα κλειστούν μάλλον άλλα 1-2 ακόμα, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πιο πολύ σε θέματα τακτικής και σχηματισμών, για να παρουσιαστεί ομάδα όσο γίνεται, και είμαι σίγουρος για αυτό ότι θα είναι 100% έτοιμη στην έναρξη του πρωταθλήματος».

Για τα φιλικά στην Ελλάδα εκτός από Πιερικό και Ολυμπιακό Βόλο, έχει κανονιστεί κάποιο άλλο;

«Είμαστε κοντά να κλείσουμε άλλα δυο φιλικά».

Πόσο απέχει η ομάδα που είδατε στα δυο φιλικά στην Ιταλία από αυτό που έχετε στο μυαλό σας για την ΑΕΛ της νέας περιόδου;

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη για την ομάδα όσον αναφορά τις δυνατότητες, διότι στη θέση 9, που είναι πολύ βασική θέση στο ποδόσφαιρο, δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε για πολύ χρόνο ούτε τον Μακίνουα και περιμένουμε και την έλευση του ποδοσφαιριστή που έχουμε επιλέξει και του έχουμε κάνει πρόταση.

Πιστεύω, όμως, πως μέσα σε τρεις βδομάδες θα μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για να παρουσιάσουμε την ομάδα αυτή που θέλουμε. Μια ομάδα επιθετική, που θα αρέσει στον κόσμο και που θα παίζει και για το αποτέλεσμα, αλλά και για το θέαμα. Αυτό όμως που θέλω να πω, για αυτό είναι πάρα πολύ αυστηρή η επιλογή, να είναι η τελευταία μεταγραφική περίοδος που η ομάδα ψάχνει τόσους πολλούς παίκτες, να έχει ένα σταθερό «κορμό». Για αυτό βλέπουμε τώρα ένα κράμα διάφορων ηλικιών.

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές μιας κατηγορίας, που είναι έμπειροι, καταξιωμένοι και μεγάλη σε ηλικία, μια άλλη τάξη ποδοσφαιριστών, η οποία είναι σε μια μέση ηλικία 24-27 χρονών οι οποίοι έχουν σπουδαίο ταλέντο και είναι ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα κάνουν καριέρα, και είναι και μια άλλη κατηγορία, που είναι οι νεαροί ποδοσφαιριστές οι οποίο είναι, σίγουρα, στο σχεδιασμό της ομάδας τα επόμενα χρόνια κι αυτοί να απαρτίζουν το βασικό «κορμό» της ομάδας».

Από τους παίκτες που ήταν και πέρυσι στην ομάδα είχατε σχηματίσει μια εικόνα από τις τελευταίες αγωνιστικές, όταν και αναλάβετε την ομάδα. Από τους νέους ποδοσφαιριστές που ήρθανε τώρα, τι εικόνα έχετε σχηματίσει για τον καθένα;

«Όσον αναφορά τον Μακίνουα είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών, αυτά που είχε στο παρελθόν, είναι σε πάρα πολύ κατάσταση του λείπει όμως η φυσική κατάσταση. Πάνω σε αυτό το κομμάτι δουλεύουμε προσεκτικά, ώστε να μην τον επιβαρύνουμε τόσο ώστε να έρθει κάποιος τραυματισμός. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που είναι υψηλού επιπέδου και πιστεύω θα το δείξει και θα βοηθήσει την ομάδα.

Ο Κανόβιο είναι ένας ποδοσφαιριστής που έρχεται από το ισπανικό πρωτάθλημα με υψηλό ρυθμό. Έχει μείνει πίσω λόγω απραξίας δυο μηνών εκτός προπονήσεων. Δεν έχει προβλήματα τραυματισμών είναι ένας ποδοσφαιριστής, όμως, που θέλει λίγο χρόνο για να μπορέσει να ενσωματωθεί. Θα είναι έτοιμος σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη του πρωταθλήματος.

Ο Ταλ είναι ένας παίκτης που μπορεί να καλύψει δυο θέσεις εξίσου καλά, και του δεξιού μπακ και του στόπερ. Είναι ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει καλές παραστάσεις από καλά πρωταθλήματα. Είναι μια αξιόλογη μεταγραφή και είναι κι αυτός ένας παίκτης που θα βοηθήσει πάρα πολύ.

Ο Αμπάρης είναι ένας παίκτης που μέχρι πριν λίγα χρόνια «χτυπούσε την πόρτα» της Εθνικής. Θέλει ξανά μια επανάκαμψη της σταδιοδρομίας του. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μαζί με τον Βιέρα κάνουν ένα πολύ καλό δίδυμο, το οποίο θα ανταπεξέλθει σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Γιατί, αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, για αυτό δεν κοιτάμε τα αποτελέσματα μόνο αλλά κοιτάμε και τα αποτελέσματα, είναι η ομάδα να έχει διάρκεια γιατί οι στόχοι είναι υψηλοί για όλη τη χρονιά όμως. Να έχει διάρκεια και να έχει διάρκεια και στο 90λεπτο.

Ο Στάθης Ταυλαρίδης που ναι μεν έρχεται από αποχή από τον τελευταίο χρόνο, έχει πολύ λίγα παιχνίδια. Προσπαθεί κι αυτός μέσα από τις προπονήσεις και τα φιλικά να δώσει τον καλύτερο του εαυτό και να βρει κι αυτός τον εαυτό του με τις παραστάσεις που κουβαλάει να μας βοηθήσει με τη σειρά του τη νέα περίοδο».

Είδαμε να χρησιμοποιείται τον Κανόβιο είτε πίσω από τον επιθετικό, είτε αριστερά, είτε ακόμη και στην δυάδα των κεντρικών χαφ. Που πιστεύεται, ότι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο;

«Είναι κάποιοι ποδοσφαιριστές που έχουνε πολλές θέσεις μέσα στο βασικό σχήμα. Ο Κανόβιο μπορεί να παίξει και αριστερά και πίσω από το σέντερ φορ και σαν 8αρι, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, και δεξιά. Άρα, είναι ένας παίκτης που θα μας βοηθήσει ανάλογα με τι απαιτήσεις έχει η ομάδα».

Σας είχαμε ακούσει όταν γινότανε ο μεταγραφικός σχεδιασμός να μιλάτε για έναν επιθετικό. Ο Μακίνουα ήρθε σχετικά νωρίς στην προετοιμασία. Άλλαξε κάτι και πάμε και για δεύτερο επιθετικό ή είναι στις εξ αρχή έξτρα περιπτώσεις;

«Ο Μακίνουα είχε ένα πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε. Η ομάδα, όμως, χωρίς να μείνει στο πρόβλημα προσπαθεί να κερδίσει αυτόν τον ποδοσφαιριστή, που άμα τον κερδίσει και είναι υγιής για να μπορεί να προσφέρει θα είναι ένα πλεονέκτημα που θα αποκτήσει. Η ομάδα όμως κινείται για την απόκτηση ενός σέντερ φορ για να μπορεί να έχει δυο παίκτες για μια θέση. Και μη ξεχνάμε πως ο Μακίνουα μπορεί να παίξει και σε άλλες θέσεις, στην καριέρα του έχει παίξει και σε άλλες θέσεις εκτός από τη «θέση 9»».

Σας είδαμε να ξεκινάτε τα φιλικά στην Ιταλία με 4-2-3-1 αν και στο παιχνίδι με την Μπρέσια δοκιμάσετε και το 4-3-3. Μπορούμε να μιλήσουμε με ποιο σύστημα θα αγωνίζεται η ομάδα στη φετινή περίοδο;

«Εμείς δεν κολλάμε σε συστήματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το νικηφόρο σύστημα, άρα θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών πάνω σε κάποια συστήματα τα οποία ανάλογα με την έκβαση του αγώνα θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο δημιουργικοί».

Τι είδους ποδόσφαιρο να περιμένει ο κόσμος της Λάρισας από την ΑΕΛ φέτος;

«Αυτό που πρέπει να περιμένει ο κόσμος της Λάρισας είναι ότι πρέπει ένα ανενεργό ηφαίστειο να το κάνουμε ενεργό. Η ομάδα αξίζει λόγω του κόσμου της να είναι στα «ψηλά σκαλοπάτια» και να κοιτάει από ψηλά. Αλλά αυτό που θέλουμε όμως δεν υπάρχει «σύντομος δρόμος» για την επιτυχία. Θέλει πάρα πολύ αγώνα, προσπάθεια, συμπαράσταση από όλους, ενθάρρυνσει για τους ποδοσφαιριστές, εμπιστοσύνη στην ομάδα… για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα ζηλεύει όλη η Ελλάδα. Μια ομάδα που θα παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, που θα δημιουργεί πάρα πολλές ευκαιρίες και που θα ευχαριστεί τον κόσμο όταν έρχεται να τη δει».

Στο παιχνίδι με την Μπρέσια αντιμετώπισε η ομάδα κάποια προβλήματα στην αμυντική λειτουργία. Τις τελευταίες ημέρες στο Καρπενήσι είχατε δουλέψει αρκετά τις ψηλές μπαλιές στην πλάτη της άμυνας. Σας είδαμε να τις δουλεύεται κι εδώ στην Ιταλία εκ νέου μετά το παιχνίδι με την Μπρέσια. Είστε ικανοποιημένος από την παρουσία της ομάδας ειδικά σε αυτόν τον τομέα;

«Σας είπα και πριν ότι γίνονται κάποια λάθη. Σίγουρα, δεν πρέπει να ταυτιστούμε με τα λάθη αλλά να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα. Για αυτό γίνονται οι προπονήσεις. Δεν υπάρχει «σύντομος δρόμος», για να πούμε θα φτιάξουμε μια επιτυχημένη ομάδα. Θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ, οι ποδοσφαιριστές ανταποκρίνονται. Είσαστε εδώ καθημερινά και βλέπετε ότι είναι διπλές οι προπονήσεις… είναι κοπιαστικές. Χρειάζεται υπομονή, πάρα πολύ δουλεία για να πετύχουμε το τέλειο. Δεν υπάρχει το τέλειο, εμείς κάνουμε τεράστιες προσπάθειες έτσι ώστε να βελτιωθούν οι ποδοσφαιριστές, η ομάδα, η αμυντική λειτουργία, η επιθετική… και να παρουσιάσουμε ένα σύνολο το οποίο θα έχει μια ισορροπία όσον αναφορά και την αμυντική λειτουργία και την επιθετική».

Έχετε κατασταλάξει σε μερικές θέσεις της ενδεκάδας, ποιους ποδοσφαιριστές θα χρησιμοποιείται σαν βασικούς;

«Σιγά-σιγά κάποιες θέσεις, κάποιων ποδοσφαιριστών αρχίζουν και «κλείνουν». Αλλά, έχουμε τόσο ισχυρό σύνολο και τόσο καλούς ποδοσφαιριστές, που κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται και όλοι θα πρέπει να προσπαθούνε για να διεκδικήσουν με αξιώσεις θέση στην ενδεκάδα».

Πόσο εφικτό είναι κάποιος από τους νέους να «χτυπήσει την πόρτα» της ενδεκάδας;

«Ο σχεδιασμός της ομάδας αυτής, για αυτό έχει κάνει και μεγάλα βήματα προόδου όσον αναφορά τους μηχανισμούς για τον εντοπισμό κάποιων ποδοσφαιριστών και από την εγχώρια αγορά και από έξω, είναι ναι μεν υπάρχει ταλέντο, θέλει πάρα πολύ δουλειά, δεν πρέπει να φορτώσουμε ψυχικά και σωματικά με τις απαιτήσεις του πρωταθλήματος και πόσο πίεση υπάρχει τους ποδοσφαιριστές. Βλέπουμε όμως ότι ανταπεξέρχονται αρκετοί ποδοσφαιριστές από τους νέους και είναι σίγουρο ότι κι αυτή τη χρονιά και τις επόμενες κάποιοι τέτοιοι νέοι ποδοσφαιριστές θα επανδρώνουν την πρώτη ομάδα».

Πιστεύεται, ότι κάποιοι από αυτούς είναι έτοιμοι σωματικά και ψυχικά για να παίξουν άμεσα;

«Κάθε μέρα βελτιώνονται πάρα πολύ. Αν πούμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε 10% κάποιον έμπειρο ποδοσφαιριστή αυτοί βελτιώνονται καθημερινά πάνω από 30%-40%. Άρα, μιλάμε για ποδοσφαιριστές που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη εξέλιξη τους. Και κάποιοι άλλοι που ακόμα δεν έχουνε δείξει αυτό που θέλουμε να δούμε, δε ξέρουμε σε ένα μήνα μετά από δουλεία τι μπορεί να δείξει. Εγώ πιστεύω ότι οδηγός μας είναι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και η εικόνα τους μέσα από τις προπονήσεις και μέσα από τα φιλικά παιχνίδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου