ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΝΔΡΩΝ


 
Το ιδιόκτητο Προπονητικό Κέντρο της ΑΕΛ βρίσκεται στο χωριό Δένδρα 5 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης, στο δρόμο Λάρισας-Κοζάνης. Αναπτύσσεται σε έκταση 30 στρεμμάτων και φιλοξενεί εκτός από την πρώτη ομάδα της ΑΕΛ και τις δύο ομάδες Νέων της ΠΑΕ (U-21 & U-18), λειτουργώντας και ως έδρα στους για τους επίσημους αγώνες.
Περιλαμβάνει 3 γήπεδα με χλοοτάπητα, κερκίδα 1.500 ατόμων, χώρους αποδυτηρίων, πλήρως εξοπλισμένo γυμναστήριo, αίθουσα αποθεραπείας, υδρομασάζ και σάουνα. Το καλοκαίρι του 2008 δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού του κεντρικού γηπέδου, ένα έργο που συνέβαλε στην επέκταση της χρηστικότητας του προπονητικού κέντρου.
Υπό κατασκευή βρίσκεται και ένα γήπεδο με πλαστικό χλοοτάπητα.

ΣΤΑΔΙΟ ΑΛΚΑΖΑΡ


 
Το Στάδιο Αλκαζάρ αποτελεί την έδρα της ΑΕΛ από την ημέρα ίδρυσής της. Κατασκευάστηκε το 1962, βρίσκεται στο πάρκο Αλκαζάρ επί της οδού Κοζάνης και αποτελεί τμήμα του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας. Έχει αγωνιστικό χώρο διαστάσεων 105X68 και χωρητικότητα 13.108 θέσεων. Οι χώροι των αποδυτηρίων ανακαινίστηκαν τελευταία φορά το 2007, τον Αύγουστο του 2008 η κεντρική θύρα των επισήμων (Θύρα 3) απέκτησε αίθουσα ψυχαγωγίας VIP Lounge, ενώ αντικαταστάθηκαν και οι χώροι εργασίας των ΜΜΕ (δημοσιογραφικά “booth”).
Ως αποτέλεσμα της παλαιότητας της κατασκευής και της ιδιαιτερότητας στη χωροταξία των εσωτερικών χώρων, το Στάδιο Αλκαζάρ δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, με συνέπεια να μην αδειοδοτηθεί από την αρμόδια επιτροπή της UEFA για τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Για το λόγο αυτό η ΑΕΛ χρησιμοποιεί ως έδρα για τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις το Πανθεσσαλικό Στάδιο της Νέας Ιωνίας Βόλου.

ΑΕL F.C ARENATo νέο αθλητικό κέντρο αναπτύσσεται σε συνολική έκταση 144.000 τ.μ. στην περιοχή Νεάπολη της Λάρισας και έχει ως «κορωνίδα» το νέο «παλάτι» της ΑΕΛ, ένα υπερσύγχρονο γήπεδο διεθνών προδιαγραφών UEFA (3 Αστέρων), χωρητικότητας 16.118 θέσεων με 38 σουίτες 12 ατόμων και δυνατότητα επέκτασης για τις ανάγκες χρήσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.
Στο συγκρότημα περιλαμβάνονται εμπορικοί χώροι, χώροι στάθμευσης 1.104 θέσεων, υπαίθριοι χώροι πολιτισμού και αναψυχής (κινηματογράφος, ανοικτό θέατρο 1.500 ατόμων, κεντρική πλατεία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων), αθλητικούς ξενώνες 100 κλινών και η εικόνα συμπληρώνεται από το ήδη υπάρχον κλειστό γήπεδο μπάσκετ και τα 12 γήπεδα τένις, που βρίσκονται υπό ανακατασκευή.
Το νέο αθλητικό κέντρο βρίσκεται σε ιδανική – από πλευράς πολεοδομικής χωροθέτησης – τοποθεσία, με εξαιρετική ένταση στο σύστημα μεταφορών, άριστη προσβασιμότητα από δύο κύριους οδικούς άξονες και εγγύτητα στον πολεοδομικό ιστό.
Τα φωτορεαλιστικά σχέδια του νέου γηπέδου που σας παρουσιάζει μέσα από αυτή τη σελίδα ο επίσημος διαδικτυακός τόπος της ομάδας μας, είναι τα πλέον εξελιγμένα – με την προσθήκη και του σκίαστρου ως προέκταση του σκέπαστρου – αλλά δεν είναι τα τελικά, καθώς η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 σε συνεργασία με την «Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες Ο.Ε.» επεξεργάζεται προτάσεις για επιπρόσθετες αισθητικές και λειτουργικές βελτιώσεις.

ΠΡΟΦΙΛ
Τόπος: Νεάπολη Λάρισας (αθλητικό πάρκο Πυρήνα Β’ Νεάπολης, οδός Καρδίτσης – περιφερειακή οδός Τρικάλων)
Χωρητικότητα: 16.118 θέσεις
Χωροθέτηση: Αγγλικού Τύπου
Κατηγορία: UEFA 3 Αστέρων
Ιδιοκτησία: Νέο Γήπεδο ΑΕΛ Α.Ε.
Αρχιτεκτονική μελέτη: «Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες Ο.Ε.»
Κατασκευάστρια εταιρία: ΝΤΟΝΤΟΣ ΑΤΕ - ΚΑΘΑΡΙΟΣ ΑΤΕΒΕ - ΕΡΓΟ3 ΑΤΤΕΕ
Σύμβουλος ανάπτυξης: DIMAND S.A.
Έναρξη εργασιών:  Σεπτέμβριος 2009
Χρονοδιάγραμμα παράδοσης: 12 – 16 μήνες
Λοιπές χρήσεις: Εμπορικό Κέντρο, Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ξενώνας, Βοηθητικές Εγκαταστάσεις
Προδιαγραφές: Φιλοξενία τουρνουά ποδοσφαίρου και του τελικού αγώνα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013


Η 23η Νοεμβρίου 2010 πέρασε στην ιστορία ως μια από τις κορυφαίες ημερομηνίες στη 46χρονη διαδρομή της ΑΕΛ, αφού η ομάδα και ο κόσμος της πέρασαν για πρώτη φορά τις πύλες του νέου τους σπιτιού της σπιτιού, του AEL FC ARENA. Συγκίνηση και έκρηξη χαράς τα δύο κορυφαία συναισθήματα που δόνησαν το λόφο του Μεζούρλου και έστειλαν μηνύματα θετικής ενέργειας προς ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Σε ένα κατάμεστο AEL FC ARENA διοίκηση, ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι πήραν τη σκυτάλη και πέρασαν το κατώφλι της νέας εποχής, αυτή που σηματοδοτεί η είσοδος στο νέο υπερσύγχρονο παλάτι.

 .
 .
 .Σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα οι φίλοι της ΑΕΛ άρχισαν να καταφθάνουν στο γήπεδο με έκδηλο τον ενθουσιασμό και την περιέργεια για το νέο σπίτι της ομάδας μας.
Λίγο πριν από τις 8 η υπεύθυνη του τμήματος μάρκετινγκ, κα Δήμητρα Βασιλάκου, ήταν αυτή που άνοιξε την εκδήλωση επισημαίνοντας: «Λόφος Μεζούρλο, Νεάπολη Λάρισας. Σας καλωσορίζουμε όλους. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να γίνει η ιδέα πραγματικότητα και να πάρουμε την άδεια. Χρειάστηκαν 16 μήνες για να γίνει αυτό το γήπεδο. Έτσι σήμερα, στις 23 Νοεμβρίου 2010, η ΠΑΕ ΑΕΛ 1964, σας καλωσορίζει στο σπίτι της, στο δικό σας σπίτι».
Η είσοδος της σημαίας της ΑΕΛ έγινε με τη μπάντα του Δήμου, σημαία που την κρατούσαν 6 παιδιά από τα τμήματα υποδομής των «βυσσινί» και περπάτησαν από την έξοδο των αποδυτηρίων, ως τον ιστό, υπό τους ήχους του συνθήματος «ΑΕΛ ολέ, ολέ» από τους χιλιάδες Λαρισαίους φιλάθλους και υπό το φως δεκάδων καπνογόνων…
Αμέσως μετά και υπό τους ήχους του «βυσσινί» ύμνου, που λίγα λεπτά πριν τραγουδούσαν οι φίλαθλοι, έκαναν την εμφάνισή τους οι παίκτες της ΑΕΛ. Και ήταν όλοι τους εκεί, με το AEL FC ARENA να εκρήγνυται από ενθουσιασμό. Δεκατέσσερις χιλιάδες ζευγάρια χέρια στον αέρα και το «ΑΕΛ» να δονεί την ατμόσφαιρα και το χειροκρότημα ζεστότερο από κάθε άλλη φορά. Μια βόλτα των «βυσσινί» μέχρι το χώρο της μεσαίας γραμμής το «Μου ‘βαλες φωτιά» να τους ακολουθεί, όπως τους ακολούθησε και το χειροκρότημα ως και τη στιγμή που εισήλθαν εκ νέου στα αποδυτήρια.
Και ξαφνικά η νύχτα έγινε μέρα… Οι προβολείς έπεσαν και ο λαρισινός ουρανός γέμισε με εκατοντάδες πυροτεχνήματα που έβγαιναν από παντού, δίνοντας μία άλλη «ένταση» στο ήδη φορτισμένο συναισθηματικά AEL FC ARENA…
Τα μεγάφωνα έπαιζαν “I ‘ve got a feeling that tonight ‘s gonna be a good night”, στίχοι που προοιώνιζαν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει…
Όλα τα συναισθήματα εκεί να εναλλάσσονται καθώς τα matrix παίζουν βίντεο… Περηφάνεια για την ιστορία της ομάδας, συγκίνηση για το «κλαμπ του παραδείσου», προσμονή για τα ευρωπαϊκά ταξίδια…
Ο Δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης, μίλησε για μια «από τις καλύτερες στιγμές για την πόλη της Λάρισας», ενώ ο Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, μίλησε για τη συμβολή όλων και ειδικά τον φιλάθλων της ομάδας.
Και μετά ήρθε η στιγμή για τον άνθρωπο που οραματίστηκε και υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα στην ιστορία της ΑΕΛ.
Ο Κώστας Πηλαδάκης εν μέσω αποθέωσης ανέβηκε στο βήμα και εμφανώς συγκινημένος δήλωσε: «Καλωσορίσατε στο σπίτι μας… Πολλοί από σας ήταν και πέρυσι κοντά μας, όταν αυτός ο χώρος ήταν απλά και μόνο χώματα». Τότε ακριβώς ακούστηκε και το σύνθημα «Πηλαδάκη να το ξέρεις το πρωτάθλημα εσύ θα μας το φέρεις», που προκάλεσε την αυθόρμητη αντίδραση του προέδρου της ΑΕΛ ο οποίος χαριτολογώντας είπε: «Ή θα σας φέρω το πρωτάθλημα ή θα με επισκέπτεστε στη φυλακή, εδώ παραδίπλα». Για να συνεχίσει: «Πολλοί λίγοι πίστευαν ότι φέτος θα ζούσαμε αυτές τις στιγμές. Είναι ένα έργο με ρίσκο και πολύ μεράκι. Η ΑΕΛ έχει συνέπεια, σε ότι κάνει και ότι λέει, οτιδήποτε κι αν υποστεί. Ακούτε συνέχεια ότι αυτό είναι ένα έργο των Μεσογειακών αγώνων. Ε και; Οι Μεσογειακοί αγώνες κρατάνε ένα μήνα. Αυτό το γήπεδο θα είναι εδώ για όσο είμαι εγώ αλλά και ακόμη κι αν φύγω. Θα είναι για σας… Στις δύσκολες στιγμές αυτό το γήπεδο δίνει δουλειά σε 500 οικογένειες και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν άνθρωπο όπως εγώ που ξεκίνησα από χαμηλά και έχω φτάσει σήμερα εδώ. Την ιστορία της ομάδας μας εσείς την φτιάξατε και εγώ την κληρονόμησα. Αυτό το γήπεδο θα είναι το σπίτι της ΑΕΛ, αλλά εκτός αυτού θα φιλοξενηθεί η Εθνική μας ομάδα ενώ θα γίνουν και συναυλίες. Να αγκαλιάσουμε την ομάδα μας και πλέον εύχομαι μόνο νίκες… Στην οροφή του AEL FC ARENA θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά που θα παράγουν ένα μεγκαβάτ το χρόνο, αποτελώντας παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πριν από 15 ημέρες κάποια «παπαγαλάκια» μίλησαν για προκαθαρισμένο αποτέλεσμα στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟ. Αυτή την εμφάνιση στο ΟΑΚΑ πρέπει να την αφιερώσουμε σε όλους εκείνους που πρέπει να μάθουν ότι η ΑΕΛ ποτέ δεν υποτάσσεται, ούτε συμβιβάζεται. Ευτυχώς λείπουν όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες από δω. Είμαστε μόνοι μας, αλλά έτσι γουστάρουμε να ήμαστε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη MARFIN για τη στήριξή της και ειδικά τους κ.κ. Βιτάκη και Μάγειρα. Ευχαριστώ επίσης τα τρία μου παιδιά, τον Μάριο, τον Διονύση και τον Φίλιππο, τον αδερφό Σταύρο και όλους τους φίλους μου, που στάθηκαν δίπλα μου σε όλες τις ανηφόρες. Δε με άφησαν ποτέ, όπως δε με αφήσατε κι εσείς, όπως δεν θα σας αφήσω ούτε κι εγώ. Εύχομαι τα παιδιά μου να κρατάνε ψηλά το αίσθημα της αξιοπρέπειας και συνέπειας και να είναι υπερήφανοι που είναι ΑΕΛ. Το μικρόβιο της ΑΕΛ μου το κολλήσατε εσείς και 7 χρόνια τώρα έχω νιώσει πόσοι φιλόξενοι είστε. Να γουστάρουμε που είμαστε ΑΕΛ…»
Ακολούθησε η συνυαλία του Φίλιππου Πλιάτσικα με special guests τους Διονύση Τσακνή και Πάνο Μουζουράκη για να βάλει ιδανικό επίλογο σε μια καταπληκτική βραδιά που είχε την άρτια σκηνοθετική οργάνωση των Γιάννη Γαλανούλη και Πασχάλη Μάντη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου