Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

«Δεν της αξίζει αυτή η βαθμολογική θέση»


Τον νέο προπονητή παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου ο διευθυντής της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Γιάννης Τζήμας που επισήμανε τα εξής:

«Όπως ήδη γνωρίζετε μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις της ομάδας ο κ. Γιάννης Παπακώστας αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας από δω και στο εξής και είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για έναν ικανό και φιλόδοξο προπονητή και έναν σοβαρό άνθρωπο όπως έχει δείξει ως σήμερα στην προπονητική διαδρομή του. Τον διαβεβαιώνουμε και δημόσια ότι ως ΠΑΕ θα είμαστε στο πλευρό του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην αποστολή που του ανατέθηκε σε αυτή τη δύσκολη καμπή για την ομάδα μας».

Οι τρεις λόγοι

«Φυσικά και με τιμά το γεγονός ότι είμαι στον πάγκο της ΑΕΛ, μίας ομάδας με ένδοξο παρελθόν, με παρών και όπως φαίνεται και με λαμπρό μέλλον. Οι λόγοι που με οδήγησαν να πω «ναι» στην τιμητική πρόταση που μου έκανε ο κ. Πηλαδάκης είναι τρεις:

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το έμψυχο δυναμικό και τους ποδοσφαιριστές. Πιστεύω ότι η ποιότητα αυτών των παικτών και οι δυνατότητες που έχει αυτή η ομάδα δεν είναι για να αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά την σωτηρία της.

Ο δεύτερος λόγος είναι φυσικά η ομάδα και ο κόσμος που έχει, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να παίζεις σε ένα γήπεδο με κόσμο που αγαπά την ομάδα και την στηρίζει.

Και ο τρίτος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η προσέγγιση του προέδρου κ. Πηλαδάκη, ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος με πάρα πολύ μεγάλη αγάπη για την ομάδα, με όραμα. Οραματίζεται ότι αυτή η ομάδα μπορεί να φτάσει πάρα πολύ ψηλά και έχει κάνει τον προγραμματισμό του. Αυτό ήταν ουσιαστικά για μένα το δέλεαρ να πω «ναι» στην πρόταση που δέχθηκα αρχικά για τις επτά αγωνιστικές που απομένουν και κατόπιν θα καθίσουμε να κουβεντιάσουμε μία νέα διαπραγμάτευση.

Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να ασχολούμαστε με το πρόβλημα, γιατί σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Μην γελιόμαστε, σίγουρα η ομάδα κινδυνεύει κι αυτό είναι μία πραγματικότητα… Αυτό λοιπόν με το οποίο εμείς θα ασχοληθούμε δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο οι λύσεις. Κάποιες λύσεις για να μπορέσει η ομάδα να φύγει από το αδιέξοδο, να μπορέσει στα επόμενα παιχνίδια να πάρει αυτούς τους βαθμούς που πρέπει για να μιλάμε για μία άνετη παραμονή. Άρα, πρέπει όλος ο κόσμος να είναι δίπλα στην ομάδα, όπως το κάνει τόσο καιρό άλλωστε και έχει αποδείξει πόσο πολύ την αγαπά. Αν πούμε λοιπόν ότι είμαστε μία οικογένεια που έχουμε ένα παιδί το οποίο κινδυνεύει να μείνει στην ίδια τάξη, είναι δυνατόν οι γονείς του να το αποδοκιμάζουν; Ή θα πρέπει να το ενθαρρύνουν για να μπορέσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να περάσει την τάξη; Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει απ’ όλους μας να γίνει μία τεράστια προσπάθεια και εγώ αυτό που μπορώ να εγγυηθώ με σιγουριά είναι ότι η ομάδα που θα παρουσιάσω, θα είναι μία ομάδα με τεράστια αγωνιστικότητα και πάρα πολύ μαχητικότητα. Μία ομάδα που θα κερδίσει τον σεβασμό και τις εντυπώσεις.

Θα ήθελα να μιλήσω και για τον προκάτοχό μου, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ και δεν πρόκειται να εκμαιεύσεται τίποτα αρνητικό γιατί κάθε άνθρωπος στον χώρο του ποδοσφαίρου, θυσιάζει και την προσωπική του ζωή για να μπορέσει να δουλέψει και για το καλό της ομάδας και το δικό του. Πέρυσι ήταν μία πάρα πολύ επιτυχημένη χρονιά, φέτος όχι τόσο, πιστεύω ότι η ιστορία θα αποδείξει τα λάθη που έγιναν. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τα λάθη τώρα, μας ενδιαφέρουν οι λύσεις»…

-Ναι μεν η ΑΕΛ έχει καλό υλικό όπως είπατε, αλλά έχει μπροστά της και κάποια δύσκολα παιχνίδια. Πως σκέφτεστε να τα αντιμετωπίσετε;

-Η δική μου φιλοσοφία είναι ότι σε κάθε παιχνίδι η ομάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για να πάρει τους βαθμούς της νίκης. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο για μένα, παρά μία ομάδα έτοιμη, οργανωμένη, πειθαρχημένη, που θα έχει νοοτροπία νικητή. Αυτό λοιπόν θα προσπαθήσουμε να περάσουμε στον αγωνιστικό χώρο και καλό θα είναι να το δούμε στις πράξεις.

-Έχετε ιδία άποψη για το δυναμικό της ΑΕΛ…

-Σαφέστατα. Και ήταν ένας από τους λόγους που με οδήγησε για να πάρω τη συγκεκριμένη απόφαση και να δεχτώ την πρόταση. Πιστεύω ότι οι παίκτες που έχει αυτή η ομάδα αδικούνται από την βαθμολογική θέση.

-Το παιχνίδι με τον Άρη πλησιάζει. Έχετε κάνει κάποιες πρώτες σκέψεις γι’ αυτή την αναμέτρηση;

-Φυσικά και έχουν γίνει οι πρώτες σκέψεις και ήδη έχουν ξεκινήσει και οι δεύτερες. Αλλά το θέμα είναι όλα αυτά να βγουν στον αγωνιστικό χώρο και να αρχίσουμε να περνάμε κάποια πράγματα που θέλουμε. Σίγουρα δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τις σκέψεις μας, μιας και θέλουμε να αιφνιδιάσουμε τον αντίπαλό μας, άρα επιτρέψτε μας να κρατήσουμε και κάποια χαρτιά κλειστά…

-Θεωρείται ότι είναι ρίσκο η επιλογή σας να έρθετε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην ΑΕΛ;

-Ρίσκο; Πιστεύω ότι στα επτά παιχνίδια που έμειναν και εξηγώντας ότι το έμψυχο δυναμικό, ο κόσμος της ομάδας που είναι δίπλα, συν ο πρόεδρος και το όραμά του, η φιλοδοξία του και η σοβαρότητά του, μειώνουν το ρίσκο και γι’ αυτό δέχτηκα. Δεν σκέφτομαι αρνητικά, γιατί αν αρχίσω να το κάνω φυσικό είναι να επηρεαστώ και η ομάδα θα οδηγηθεί σε παράλυση. Αυτό που θέλω να μεταφέρω στους παίκτες είναι μία θετική ενέργεια, έχουμε δυνατότητες, η ΑΕΛ είναι μεγάλη ομάδα, οι παίκτες καλούνται να μιλήσουν στον αγωνιστικό χώρο και θα μιλήσουμε στο τέλος για μία άνετη παραμονή και μετά θα μιλήσουμε για λάθη. Δεν με φοβίζει καθόλου η συγκεκριμένη μου επιλογή…

-Την ΑΕΛ την έχετε παρακολουθήσει. Ποια είναι λοιπόν η αιτία που την έχει φέρει σε αυτή τη δύσκολη θέση;

-Το πιο εύκολο σήμερα είναι να καταγράψω λάθη και να πετάω ευθύνες… Αλλά θεωρώ ότι το θέμα μας αυτή τη στιγμή δεν είναι αν έγιναν λάθη και ποια είναι αυτά, το θέμα μας είναι οι λύσεις. Άρα, κάθε προπονητής έχει μία φιλοσοφία, έχει κάποιες αρχές τις οποίες και πιστεύοντας ότι θα περάσει στους ποδοσφαιριστές, που τους θεωρώ υψηλού επιπέδου άρα και καλούς δέκτες, για να μπορέσουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές, όσα θα έχουν δουλευτεί να βγουν στον αγωνιστικό χώρο.

-Σε πόσους βαθμούς πιστεύετε ότι θα κριθεί η παραμονή;

-Στατιστικός δεν είμαι, κομπιουτεράκι δεν έφερα, αλλά ούτε και αγόρασα ακόμη. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι σε κάθε παιχνίδι από δω και πέρα η ΑΕΛ θα παίζει για τη νίκη. Θα «ματώνει» μέσα στον αγωνιστικό χώρο – αυτή θα είναι και η ομιλία μου προς τους παίκτες – θα πρέπει να δώσει το 100% των δυνατοτήτων της για να μπορέσει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς από κάθε παιχνίδι και στο τέλος θα γίνει η συγκομιδή. Αν αρχίσω και σκέφτομαι με τους ποδοσφαιριστές μαθηματικές πράξεις θα χάσουμε τον πραγματικό στόχο. Εμείς πρέπει συγκεντρωμένοι να δούμε ξεκάθαρα τον στόχο μας που είναι να δίνουμε σε κάθε αγώνα το 100% για να βγούμε από τη δύσκολη θέση.

-Με δεδομένο το γεγονός ότι μία ομάδα «χτίζεται» σε βάθος χρόνου, εσείς σε αυτές τις επτά αγωνιστικές που θα εστιάσεται ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη βαθμολογική συγκομιδή;

-Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή και εμένα αλλά και τους συνεργάτες μου (τον κ. Γκιόγκα και τον κ. Κατραμάδο) είναι μία οργανωμένη ομάδα, πολύ πειθαρχημένη, με πάρα πολύ πάθος αλλά και πίεση για να κερδίζει το παιχνίδι. Το στοίχημά μας από την πρώτη αγωνιστική μας κιόλας είναι μία ομάδα παθιασμένη, που να κυνηγά να πάρει το παιχνίδι.

-Ενημερωθήκατε από τον προκάτοχό σας για το υλικό της ομάδας;

-Ναι έχω ενημερωθεί και μάλιστα αναλυτικά.

-Έχετε επτά αγώνες που έχετε υπογράψει συμβόλαιο. Πιστεύετε ότι μαζί με την πορεία της ομάδας κρίνεται και η δικιά σας παραμονή στον πάγκο της ΑΕΛ;

-Ο κόσμος πρέπει να αγκαλιάσει την τεράστια προσπάθεια που κάνει η διοίκηση, το τεχνικό τημ και οι ποδοσφαιριστές για να βγάλουν από αυτή τη δύσκολη θέση την ομάδα. Είμαστε σε μία δύσκολη θέση και αν βάλουμε και τον φόβο μέσα, αυτομάτως θα αρχίσει να μεγενθύνεται η δυσκολία. Τη δεδομένη λοιπόν στιγμή η ΑΕΛ έχει πρόβλημα, ο κόσμος το έχει αντιληφθεί, η διοίκηση το έχει αντιληφθεί, το ίδιο και ο νέος της προπονητής αλλά και οι παίκτες. Όλοι εμείς λοιπόν μία γροθιά, χωρίς να δώσουμε πουθενά δικαίωμα, θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε από τη δύσκολη θέση την ομάδα. Κανένος καριέρα δεν πρόκειτια τώρα να κοιτάξουμε, ούτε του προπονητή, αλλά ούτε και του ποδοσφαιριστή. Όλα περνάνε μέσα από το ομαδικό συμφέρον. Πρώτα αυτό και μετά οι ατομικές φιλοδοξίες. Θα τα θυσιάσουμε τα ατομικά, γιατί πρώτα απ’ όλα αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει ποιος προσφέρει στην ομάδα και όποιος θέλει να διακριθεί ας διακριθεί από το συμφέρον της ομάδας.

-Έχετε μικρή προπονητική εμπειρία, μπορείτε λοιπόν να οδηγήσετε το «υπερωκεάνιο» που λέγεται ΑΕΛ στον «ωκεανό»;

-Αν απαντήσω τώρα, θα είναι θεωρητικό. Οπότε θα πρέπει να απαντήσω στο τέλος όταν θα έχουμε να σχολιάσουμε και ένα γεγονός. Τι να πω τώρα; Λόγια; Έχω ξεκινήσει την καριέρα μου, δεν έχω παίξει ποδόσφαιρο σε ανώτατα επαγγελματικά στρώματα, και όμως δεν μου χαρίστηκε κανένας και όποια κατηγορία κέρδισα, την κέρδισα με ψυχή, πάθος. Δεν μπορώ να απαντήσω με λόγια, αλλά θα απαντήσω στο τέλος με πράξεις.

-Ποια αγωνιστική φιλοσοφία σας αρέσει να ακολουθείται;

-Θέλω να παρουσιάσω μία ομάδα πειθαρχημένη και παθιασμένη για να πάρουμε τη νίκη. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι να κερδίσω το παιχνίδι και τίποτα άλλο, με οποιονδήποτε τρόπο. Και το ξαναλέω τα ατομικά είναι εκτός ομάδας αυτή τη στιγμή. Τώρα προέχει η προσφορά, έχουμε επτά παιχνίδια που η ομάδα χρειάζεται τους πάντες, αγκαλιάζει τους πάντες και ο νέος προπονητής θέλει να έχει όλους στη διάθεσή του, χαρούμενους μιας και το ποδόσφαιρο είναι και διασκέδαση και δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι, για να πάρουμε τα υπόλοιπα παιχνίδια. Μέσα στο γήπεδο φαίνονται τα μεγάλα αλλά και τα μικρά ονόματα.

-Το όνομά σας είχε γραφτεί και πριν από 15 ημέρες για την ΑΕΛ. Είχαν ξεκινήσει από τότε οι συζητήσεις;

-Με το χέρι στην καρδιά, συζήτηση έκανα την Κυριακή το βράδυ, τελείως ανυποψίαστος.

-Την φωτογραφία δεν την είδατε;

-Την είδα την φωτογραφία, αλλά εγώ δεν την έβαλα. Ρωτήστε ποιος την έβαλε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου