Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

«Νίκη για να βγούμε από τη δύσκολη θέση»


Την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη στην αμυντική λειτουργία της ομάδας που έγιναν στο ματς με την Καβάλα τόνισε ο Γιάννης Παπακώστας μιλώντας ενόψει ΠΑΟΚ στη συνέντευξη Τύπου. Εξέφρασε την πίστη του στους ποδοσφαιριστές λέγοντας πως «στα τελευταία τρία παιχνίδια οι παίκτες μας απέδειξαν ότι έχουν δύναμη ψυχής και αποφασιστικότητα για να κατακτήσουν τη νίκη. Αυτό μας έδειξαν. Έπαθαν μια ήττα σοκ από τον Πανθρακικό, στον Άρη δεν μπόρεσαν σε πρώτη φάση να το ξεπεράσουν, αλλά στα επόμενα τρία ματς μας έδειξαν ότι έχουν προσωπικότητα και χαρακτήρα και κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα», ενώ τόνισε επίσης ότι «οι ποδοσφαιριστές έχουν συνειδητοποιήσει τη δυσκολία της κατάστασης. έρχομαι μαζί τους καθημερινά σε επαφή και αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι θέλουν να δώσουν ένα τέλος».

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου:

«Με ανάμεικτα συναισθήματα φύγαμε από την Καβάλα. Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μηνύματα. Το θετικό είναι ότι η ομάδα ήταν αγωνιστική, μαχητική και προσπάθησε να πάρει το αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι δύο φορές βρέθηκε πίσω στο σκορ. Το αρνητικό, αυτό που δυσαρέστησε και με προβλημάτισε, ήταν τα γκολ που δεχτήκαμε. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, να παρουσιάζεις τέτοια έλλειψη συγκέντρωσης και τόσο μεγάλη αδυναμία σε συγκεκριμένες φάσεις, όσον αφορά στην αμυντική λειτουργία. Το έχω συζητήσει με τους παίκτες και το έχουν συνειδητοποιήσει. Κατά διαστήματα ήμασταν καλοί, κατά άλλα διαστήματα όχι. Τα σκαμπανεβάσματα με προβληματίζουν. Είχαμε πείσμα, θέλαμε να πάρουμε τους τρεις πόντους, αλλά δεν το διαχειριστήκαμε σωστά. Δεν μπήκαμε σωστά στο δεύτερο ημίχρονο. Δεχτήκαμε το γκολ – όχι επειδή μας δημιούργησαν ρήγμα, αλλά από μια σέντρα που θα έπρεπε να είχαμε καθαρίσει – σε μια δύσκολη στιγμή. Σε μια χρονιά συγκυρία που λέγαμε ότι πρέπει να μπούμε δυνατά στα πρώτα 15-20 λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, να κρατήσουμε το αποτέλεσμα και να κυνηγήσουμε ένα τρίτο γκολ. Δεν μας βοήθησε και η φάση με το δοκάρι λίγο αργότερα για να πάρουμε εκ νέου το προβάδισμα. Στη συνέχεια αδρανήσαμε αδικαιολόγητα και δεν πιέσαμε σωστά τον αντίπαλο. Ευτυχώς, όμως, στα τελευταία λεπτά βρήκαμε δυνάμεις, πιστέψαμε πολύ ότι μπορούμε να πάρουμε το αποτέλεσμα και το καταφέραμε. Αυτοί είναι οι προβληματισμοί, αλλά και τα θετικά συμπεράσματα από το παιχνίδι. Παραμένουμε σε δύσκολη θέση παρότι έχουμε μαζέψει 7 πόντους στα τελευταία τρία ματς. Ακολουθεί ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, έναν αντίπαλο τον οποίο σεβόμαστε γιατί κάνει φέτος μια καταπληκτική πορεία. Μπορεί τα αποτελέσματα τελευταία να μην είναι αυτά που θα ήθελε, αλλά δεν παύει να είναι μια ομάδα με σταθερότητα, που ήταν μέσα στο κυνήγι του τίτλου μέχρι πριν από δυο-τρεις αγωνιστικές και κάνει πρωταθλητισμό. Εμείς σεβόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε. Ξέρουμε ότι το παιχνίδι αυτό είναι πολύ σημαντικό και είμαστε υποχρεωμένοι να μην παρουσιάσουμε τις ίδιες αμυντικές αδυναμίες, να παρουσιάσουμε ένα καλύτερο πρόσωπο. Καλό είναι που βάλαμε τρία γκολ στην Καβάλα, αλλά ως προπονητή δεν μου αρέσει που η ομάδα μου δέχτηκε τρία. Πρέπει να προσέξουμε πολύ, γιατί από την άμυνα ξεκινάει η νίκη. Να πάρουμε τους τρεις βαθμούς για να βγούμε από τη δύσκολη θέση. Όλα τα παιδιά είναι συνειδητοποιημένα, όλα στενοχωρήθηκαν για το αποτέλεσμα στην Καβάλα κι αυτό κάτι λέει. Το θέμα είναι ότι κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας, πρέπει και πάλι όλοι μαζί να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Βλέπω στον δρόμο τις εκδηλώσεις του κόσμου και το πόσο πολύ θέλει να κερδηθεί αυτό το ματς και το ίδιο ισχύει και για όλους μας μέσα στην ομάδα. Πάνω σε αυτό πρέπει να δεσμευτούμε, να μπούμε πολύ δυνατά, με πειθαρχία και αγωνιστικότητα να φτάσουμε στη νίκη».


-Όλη αυτή η πίεση για τη νίκη που έχει δημιουργηθεί φοβάστε μήπως λειτουργήσει ως μπούμερανγκ;

«Όταν υπάρχει τέτοια πίεση λόγω ανάγκης για βαθμούς, φυσικό είναι να βαραίνουν τα πόδια των ποδοσφαιριστών. Όμως, στα τελευταία τρία παιχνίδια οι παίκτες μας απέδειξαν ότι έχουν δύναμη ψυχής και αποφασιστικότητα για να κατακτήσουν τη νίκη. Αυτό μας έδειξαν. Έπαθαν μια ήττα σοκ από τον Πανθρακικό, στον Άρη δεν μπόρεσαν σε πρώτη φάση να το ξεπεράσουν, αλλά στα επόμενα τρία ματς μας έδειξαν ότι έχουν προσωπικότητα και χαρακτήρα και κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα. Άρα τα δείγματα είναι θετικά. Μακάρι αυτό το άγχος να είναι παραγωγικό και όχι καταστροφικό. Η θέληση να κερδίσουμε συν τη βοήθεια του κόσμου – που είναι δεδομένη – μπορούν να μας οδηγήσουν στο αποτέλεσμα. Η δική μου δουλειά, πέρα από τις τακτικές και τα συστήματα, είναι και η ενθάρρυνση. Το κάνω εγώ, το κάνετε εσείς, το κάνει ο κόσμος και αυτή η ενθάρρυνση μπορεί να δώσει φτερά στους ποδοσφαιριστές».


-Στην Καβάλα η ΑΕΛ έδειξε μια σχετική αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο αυτό ενόψει του αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ, μια ομάδα που έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος;

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε επιθέσεις και να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση. Βέβαια, όταν κάνεις αλόγιστες επιθέσεις χωρίς την παραμικρή ασφάλεια, δεν είναι δυνατόν να κερδίσεις. Δεν είναι αυτά που ακολουθούν παιχνίδια στα οποία θέλουμε να εντυπωσιάσουμε τον κόσμο με τη φανταστική μπάλα που θα παίξουμε, με τους συνδυασμούς που θα κάνουμε και τελικά θα χάσουμε 3-1. Αυτή τη στιγμή εμάς αυτό που μας νοιάζει είναι να παίξουμε τόσο μυαλωμένα και τόσο αποφασιστικά ώστε να κερδίσουμε το ματς. Αν αυτό συνδυαστεί και με καλό θέαμα, ακόμη καλύτερα. Όμως, τη δεδομένη στιγμή αυτό που ενδιαφέρει όλους μας είναι το αποτέλεσμα. Αυτό θα μείνει και στον κόσμο. Ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος. Είδατε πως εξέφραζε τη συμπαράστασή του στο 80ο λεπτό του αγώνα με τον Εργοτέλη. Πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το παιχνίδι. Να βρούμε τρόπο να μην κινδυνεύσουμε και ταυτόχρονα διασπάσουμε την άμυνά του. Σίγουρα μιλάμε για μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, σίγουρα μιλάμε για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, όμως εμείς είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε θετική ενέργεια, θέλουμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια στην οποία έχουμε μπλέξει και αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει και οι ποδοσφαιριστές. Έρχομαι μαζί τους καθημερινά σε επαφή και αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι θέλουν να δώσουν ένα τέλος».

-Τι λύση μπορεί να δοθεί στο ζήτημα της αμυντικής λειτουργίας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

«Η ομάδα είχε αυτό το πρόβλημα ολόκληρη τη χρονιά. Καταφέραμε από το παιχνίδι με τον Άρη, αλλά κυρίως στα δύο επόμενα ματς να μην επιτρέψουμε σε δυνατούς αντιπάλους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για γκολ. Τη στιγμή που έχεις εξασφαλίσει αυτό και λες ότι μπορείς να προχωρήσεις δουλεύοντας λίγο στην επιθετική αποτελεσματικότητα, έρχονται τέτοιες μεμονωμένες φάσεις να προβληματίσουν. Η Καβάλα είχε 7 τελικές προσπάθειες και πέτυχε τρία γκολ. Εδώ υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός. Η εξήγηση που δίνω είναι η έλλειψη συγκέντρωσης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε αυτό που είχαμε ως δεδομένο στα δύο εντός έδρας ματς. Το πόσο συγκεντρωμένοι ήμασταν και το πόσο καλά λειτούργησαν οι συνεργασίες και οι αλληλοκαλύψεις. Τα δυο από τα τρία γκολ που δεχτήκαμε προήλθαν από στημένες φάσεις. Το ένα από κόρνερ που εκτελέστηκε συρτά και τι πιο εύκολο για μια ομάδα να αποκρούσει. Κι όμως, η μπάλα πέρασε από σαράντα πόδια. Το δεύτερο είναι ένα φάουλ με τη μπάλα να περνάει σβηστά και φτάνει με κόντρες στην εστία μας. Το θέμα είναι δηλαδή, ότι ο αντίπαλος δεν έκανε ρήγματα από τα πλάγια, ότι μας έκανε φάσεις και ότι πάλι καλά που δεχτήκαμε μόνο τρία γκολ. Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι δεχτήκαμε τρία γκολ με τον αντίπαλο να δημιουργεί πολύ λίγες ευκαιρίες».

-Είστε ικανοποιημένος από την επιθετική λειτουργία των επιθετικών και μέσων ποδοαφαιριστών;

«Είχαμε καλοί λειτουργία σε αυτό το κομμάτι στα δύο εντός έδρας ματς. Και στο τρίτο παιχνίδι, με την Καβάλα, το είχαμε γενικά, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε κάποια διαστήματα χάσαμε τον έλεγχο του κέντρου, ενώ από μπροστά δεν γινόταν σωστά η πίεση στην αντίπαλο. Διευκρινίζω, όχι σε ολόκληρο το παιχνίδι. Μόνο κατά διαστήματα. Απλά στο ματς με την Καβάλα, κάποιοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι ήταν άριστοι σε αυτό το κομμάτι στα προηγούμενα παιχνίδια, δεν έπιασαν την ανάλογη απόδοση. Είδατε πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του προπονητή; Θέλει συνεχή διάλογο, ανταλλαγή απόψεων, δουλειά. Αν υπήρχε μια συγκεκριμένη συνταγή θα την ακολουθούσαμε όλοι και θα ήμασταν όλοι οι προπονητές επιτυχημένοι. Πρέπει να προσέξουμε την αμυντική λειτουργία γιατί η άμυνα θα μας δώσει το παιχνίδι».

-Φτάνει η νίκη για να διασφαλίσει την παραμονή της ΑΕΛ; Κι από την άλλη πιστεύετε ότι ο ΠΑΟΚ θα παρουσιαστεί διαφορετικός από τη στιγμή που ουσιαστικά έχει χάσει τον στόχο της 1ης θέσης;

«Έτσι λέγαμε και για την Καβάλα, αλλά σύμφωνα με την απόδοσή της μέσα στο γήπεδο είδαμε μια ομάδα εντός στόχων. Ο ΠΑΟΚ είναι μια μεγάλη ομάδα, έχει περάσει ξανά από τέτοιες καταστάσεις και πιστεύω ότι θα κυνηγήσει τον στόχο μέχρι τέλους. Είμαστε κι εμείς μια μεγάλη ομάδα, μπήκαμε σε περιπέτεια, αλλά δείχνουμε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και ο κόσμος παραμένει στο πλευρό μας. Αυτό που θα προσπαθήσουμε είναι με τη δική μας απόδοση να καθορίσουμε το αποτέλεσμα. Εμείς αυτό θέλουμε και όχι να είμαστε κομπάρσοι. Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές. Σεβόμαστε τον αντίπαλο, αλλά δε μας ενδιαφέρει να έχει στόχους ή όχι. Μας ενδιαφέρει η απόδοσή μας να καθορίσει το αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Μακάρι να είναι οι τρεις πόντοι αρκετοί για να πετύχουμε τον στόχο μας. Δεν ξέρω αν θα φτάσουν. Είναι συνάρτηση και των υπολοίπων αποτελεσμάτων. Όμως, εμείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Να πάρουμε αυτούς τους τρεις πόντους».

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία του ΠΑΟΚ;

«Ο ΠΑΟΚ είναι μια ισορροπημένη ομάδα, παίζει με πολύ καλή τακτική όσον αφορά στην αμυντική της οργάνωση, προσπαθεί να πετύχει πρώτη γκολ για να κλειδώσει το παιχνίδι, έχει και ορισμένους καλούς επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές. Όμως, αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα συγκεκριμένο παιχνίδι το οποίο θέλουμε πολύ να κερδίσουμε. Κι εμείς έχουμε δείξει θετικά δείγματα στους τελευταίους αγώνες. Η δική μας απόδοση με ενδιαφέρει. Ο ΠΑΟΚ εκτός από δυνατά έχει και αδύνατα σημεία. Το θέμα είναι, μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε; Το θέμα είναι να μην παρουσιάσουμε τις αμυντικές αδυναμίες του αγώνα στην Καβάλα. Κι επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος, πιστεύω ότι δεν θα τις παρουσιάσουμε. Θα είμαστε συγκεντρωμένοι. Πήραμε το μάθημά μας. Σε ένα σημαντικό παιχνίδι δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι και το πληρώσαμε. Τώρα θα είμαστε συγκεντρωμένοι και θα κερδίσουμε».

-Δεν αναφέρομαι στα γκολ, ούτε αυτό αποτελεί μομφή για τον Τριποτσέρη. Όμως, πιστεύετε ότι συνολικά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας έπαιξε ρόλο η απουσία του Νταμπίζα, ενός παίκτη ηγέτη που μπορεί να καθοδηγήσει την άμυνα και μπορεί να μεταδώσει σιγουριά και ηρεμία στο παιχνίδι της ομάδας;

«Κανονικά δεν θέλω να μπαίνω σε διαδικασία να μιλώ για συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται ο Νταμπίζας θα το κάνω. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ΑΕΛ, για έναν άνθρωπο που είναι γεννημένος αρχηγός, που ξέρει να κατευθύνει την ομάδα μέσα στο γήπεδο. Είναι, όμως, δυνατόν μετά από το παιχνίδι στην Καβάλα να πούμε ότι ευθύνη για τα γκολ έχει ο Τριποτσέρης; Όχι. Ούτε κατά διάνοια. Αυτό το παιδί του ζητήθηκε να μπει, να πιάσει ένα πολύ καλό σέντερ φορ και – για μένα – ανταποκρίθηκε σε πολύ καλό βαθμό. Τα γκολ που δέχεσαι και ο Νταμπίζας να έπαιζε, δεν θα τα απέφευγες. Τα γκολ που δέχεσαι είναι λάθη και μάλιστα σοβαρά».

-Διαπιστώθηκε μια διαφωνία μεταξύ παικτών στην εκτέλεση των στημένων. Σας προβληματίζει;

«Οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες, όμως αυτό που λέτε ως διαπίστωση εμένα με χαροποιεί. Να αφήσουμε λίγο στην άκρη τη μιζέρια και την κακομοιριά. Όταν ο ποδοσφαιριστής πιστεύει στον εαυτό του και θέλει να πάρει την ευθύνη για μένα είναι θετικό. Σημαίνει ότι δεν αποφεύγει τις ευθύνες. Μακάρι να ήθελαν και οι 11 να πάρουν 11 μπάλες και να βάζαμε 11 γκολ. Κι εκείνη τη στιγμή της έντασης μπορεί δυο ποδοσφαιριστές να τσακωθούν, που στη δική μας περίπτωση δεν υπήρξε καν τσακωμός. Τα στημένα δουλεύονται στις προπονήσεις και αναλόγως της θέσης επιλέγεται αυτός που θα εκτελέσει. Υπήρξε πρόσφατα ένα ματς στην Ιταλία στο οποίο πήγε ένας ποδοσφαιριστής να πάρει τη μπάλα από τα χέρια του συμπαίκτη του και επί τρία λεπτά τσακώνονταν για το ποιος θα εκτελέσει το πέναλτι. Δίνει εντολή ο προπονητής και ο παίκτης γυρίζει και βρίζει τον προπονητή. Ευστοχεί στο πέναλτι και μετά όλοι μαζί αγκαλιάζονται και φιλιούνται. Θυμηθείτε το δικό μας τρίτο γκολ. Πανηγύρισαν όλοι και τα μέλη του πάγκου μαζί. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα παιχνίδι, αλλά δεν είναι κάτι που θα μας προβληματίσει. Ο καθένας έχει τον ρόλο του στην ομάδα. Φυσικά και εγώ δεν είχα δώσει εντολή στον Ζέσους πριν από το παιχνίδι, γιατί δεν ήξερα καν αν ο Ζέσους παίξει. Τώρα αν ο ίδιος ένιωσε καλά εκείνη τη στιγμή και πίστευε ότι μπορεί να σκοράρει, τότε καλώς έκανε».

-Σημερινό δημοσίευμα δημιουργεί πρόωρη προπονητολογία στην ομάδα. Πιστεύετε ότι αυτά τα δημοσιεύματα μπορούν να βλάψουν την προσπάθεια της ΑΕΛ; Μετά από 4 αγώνες στον πάγκο της ομάδας, έχετε αποφασίσει αν θα θέλατε να συνεχίσετε;

«Αυτά τα δημοσιεύματα για μένα είναι εκ του πονηρού. Στοχοποιείται η ομάδα και προκαλεί διχασμό, εντός και εκτός αγωνιστικού τμήματος. Εγώ από την πλευρά μου έχω δεσμευτεί εν γνώσει μου για 7 παιχνίδια. Δεν ζήτησα συμβόλαιο και για την επόμενη χρονιά. Προσπαθώ να υλοποιήσω αυτό τον στόχο για τον οποίο έχω δεσμευτεί με εντιμότητα και σοβαρότητα όσο δεν πάει. Το τι θα γίνει μετά είναι η επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή, αν ξεφύγουμε – οι προπονητές, η διοίκηση, οι ποδοσφαιριστές – από τον μοναδικό μας στόχο, τότε κάηκε η Λάρισα. Όλοι μας είμαστε επαγγελματίες και είμαστε συγκεντρωμένοι. Έχουμε να υπηρετήσουμε ένα συγκεκριμένο έργο. Η ΑΕΛ να βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση κι είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε γι’ αυτόν τον σκοπό, γι’ αυτόν τον στόχο που βάλαμε τώρα. Γιατί δεν πιστεύω ότι στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος ο στόχος της ΑΕΛ ήταν η παραμονή. Πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτό και να κλείσουμε τα αυτιά μας σε οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, με την ίδια συνταγή και χωρίς να ενοχλούμαστε από εμπόδια που πιθανώς θέλουν να μας βάλουν τρίτοι».

-Νιώθετε ότι κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην προσωπική σας πορεία;

«Εγώ έχω δεσμευτεί αρχικά για 7 παιχνίδια. Γιατί να θέλει να με στοχοποιήσει κάποιος; Αυτή τη στιγμή αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε βάλει. Επιτυχημένος θα είμαι αν κερδίσουμε τα επόμενα τρία παιχνίδια».

-Δηλαδή μέχρι στιγμής δεν έχετε κάνει την παραμικρή κουβέντα με τη διοίκηση;

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν υπάρχει χρόνος να αναπνεύσουμε. Σκεφτόμαστε ότι η ομάδα πήρε 7 πόντους σε 3 κρίσιμα ματς και ακόμα έχουμε τεράστιες ανησυχίες. Αυτή τη στιγμή οποιοσδήποτε ξεφύγει και σκεφτεί κάτι άλλο, εγκληματεί απέναντι στην ομάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου