Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο γήπεδο, νέα αρχή


Ο κατασκευαστής του νέου γηπέδου της ΑΕΛ κ. Γιώργος Ντόντος μίλησε στο Sport24.gr για τη νέα αρχή των βυσσινί μετά το τέλος των εργασιών και τη σημασία του γηπέδου στην περιοχή της Λάρισας, ενώ μας αποκάλυψε τα σχέδια του Κώστα Πηλαδάκη για επέκταση του προπονητικού κέντρου της ομάδας.Σε μια απολαυστική συνέντευξη, ο Κ. Ντόντος μας άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για το νέο γήπεδο που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στα μέσα Δεκέμβρη και την σχέση του με την ομάδα της ΑΕΛ, που ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια.Μετά από 46 ολόκληρα χρόνια, η ομάδα της ΑΕΛ θα αφήσει πίσω της το γήπεδο Αλκαζάρ, στο οποίο έζησε μεγάλες στιγμές στην πλούσια ιστορία της, και θα μπει στο νέο "παλατάκι" της που θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον κόσμο στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το Sport24.gr μίλησε με τον έναν εκ των δυο κατασκευαστών του νέου γηπέδου, κ. Γιώργο Ντόντο, ο οποίος μας αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες και τα εμπόδια που συνάντησαν οι άνθρωποι των βυσσινί, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα και την σχεδόν ολοκληρωμένη κατασκευή του.

Ο κ. Ντόντος υπήρξε από παλιά ένθερμος φίλος της ΑΕΛ και κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας, μας είπε μια απίστευτη ιστορία του ιδίου που συνέβη στον τελικό Κυπέλλου του 1985 εναντίον του ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό στάδιο.

( Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με την πορεία των έργων από την αρχή μέχρι και το σήμερα πατώντας ΕΔΩ )

"Φτιάξε το δικό μας παλατάκι, Πηλαδάκη-Πηλαδάκη"!

Όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε περίπου χρόνια όταν ο Κώστας Πηλαδάκης κατάφερε να ανεβάσει την ΑΕΛ στην πρώτη κατηγορία...

"Η πρώτη επαφή για το νέο γήπεδο έγινε μετά την πρώτη χρονιά που έφτασε στην ΑΕΛ ο Κώστας Πηλαδάκης, δηλαδή με το που ανέβηκε η ομάδα στην πρώτη Εθνική. Η όλη διαδικασία μαζί με τις μελέτες μας πήρε πάνω από τέσσερα με πέντε χρόνια.

Ήταν μια εν ψυχρώ ή και εν θερμώ αν θέλετε απόφαση του Κώστα (γέλια), που έγινε μάλιστα και σύνθημα στα χείλη των φίλων της ΑΕΛ. Αν θυμάμαι καλά πάει: "Φτιάξε το δικό μας παλατάκι, Πηλαδάκη - Πηλαδάκη".

Τι σημαίνει το νέο γήπεδο για την πόλη της Λάρισας;

"Για την περίοδο που διανύουμε το γήπεδο ήταν μια οικονομική ανάσα στην τοπική κοινωνία, γιατί δούλεψε αρκετός κόσμος εδώ πέρα.

Είναι επίσης η αρχή μιας νέας εποχής όχι μόνο για την Λάρισα, αλλά και για όλη την κεντρική Ελλάδα, γιατί σε συνάρτηση με τα παραρτήματα και τους ψυχαγωγικούς χώρους που γίνονται στο γήπεδο, θα είναι ένας χώρος _ένας πόλος έλξης_ για τον κόσμο. Δεν αφορά μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, αφορά συναυλίες, ψυχαγωγικό κέντρο (επιφάνειας 7.000 τ.μ) σινεμά, παιδότοποι.

Πρέπει να σας πω ότι σε συζητήσεις που είχα με τον Κώστα, μου είπε πως το βασικό κριτήριο για να έρθει ένας παίκτης μεγάλου βεληνεκούς (όπως Κουζέν και Τζέρεμι) είναι πρώτα το γήπεδο και μετά το προπονητικό κέντρο. Είναι μεγάλο δέλεαρ για ένα παίκτη να παίξει σε νέο γήπεδο".

Πράσινο γήπεδο...

Τι θα περιλαμβάνει το νέο γήπεδο της ΑΕΛ;

"Είναι ένα υπερσύγχρονο γήπεδο αγγλικού Τύπου που προσφέρει όλες τις ανέσεις και στους ποδοσφαιριστές και στον κόσμο. Είναι **τριών "αστέρων". Θέλω να σας πω επίσης ότι τώρα τελευταία είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για να γίνει ένα "πράσινο" γήπεδο με την τοποθέτηση φωτοβολταικού συστήματος πάνω στην οροφή του γηπέδου".



Επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει καλά. Τι σημαίνει πως ένα γήπεδο είναι αγγλικού Τύπου;

"Δεν είναι σαν το "Καραϊσκάκη", δεν έχει δηλαδή πέταλα. Έχει τέσσερις κερκίδες ξεχωριστές. Δηλαδή οι γωνίες του είναι ανοιχτές. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που γίνεται αυτό, απλά στα πέταλα συνήθως δεν έχεις πολύ καλή ορατότητα, ενώ έτσι έχεις καλή ορατότητα από όλες τις πλευρές".

"Η πολιτεία δεν έχει δώσει φράγκο"!

Συναντήσατε τίποτα δυσκολίες κατά την διάρκεια του έργου; Με δεδομένη την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια.

"Μεγαλύτερη από όλες ήταν η γραφειοκρατία, αλλά και ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις εκτάσεων από τον Δήμο στην Γενική Γραμματεία και από εκεί στον ερασιτέχνη που θα συνεργαζόταν με τη σειρά του με την ΠΑΕ ΑΕΛ.

Επίσης το ότι έπρεπε να ψηφιστεί μέσα στην Βουλή νόμος για τους όρους δόμησης, στη συνέχεια καθυστέρησε η μελέτη και φυσικά οι άδειες. Το μόνο πρόβλημα, ίσως, είναι πως δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την πολιτεία. Απ' όσο γνωρίζω, ο πρόεδρος δεν έχει πάρει ούτε ένα Ευρώ είτε ως χορηγία είτε σαν μέρος κατασκευής των γύρο χώρων. Με δεδομένο φυσικά το γεγονός πως άλλες ομάδες έχουν πάρει χρήματα από την πολιτεία.

Να φανταστείτε μάλιστα ότι είναι ένα έργο για τους Μεσογειακούς Αγώνες, ίσως το μοναδικό που πραγματοποιείται και ολοκληρώνεται στην ώρα του".

Αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως αρκετές ομάδες δυσκολεύονται αρκετά στην κατασκευή νέου γηπέδου;

"Αρκεί να σας πως το εξής. Για κάποιες παρεμβάσεις που θέλαμε να κάνουμε εδώ σε συνεργασία με Γερμανούς, όταν τους δείξαμε τις άδειες που απαιτούνται, έβαλαν τα γέλια.

Η γραφειοκρατία είναι που δεν αφήνει τις ομάδες να κάνουν ένα γήπεδο, καθώς πρέπει να τρέξεις από χίλια γραφεία. Όλοι ξέρουμε ότι για μια απλή οικοδομική άδεια για το σπίτι μας, πρέπει να περιμένουμε αρκετό καιρό. Φανταστείτε για ένα τέτοιο έργο!

Η ελληνική νομοθεσία δεν βοηθάει τους επενδυτές. Εγώ αν ήμουν επενδυτής το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα επένδυα τα χρήματα μου στην Ελλάδα. Πρέπει να απλοποιηθούν τα πράγματα έτσι ώστε νέοι επενδυτές να βάλουν τα χρήματα τους."

"Έτοιμοι να βελτιώσουμε και το προπονητικό κέντρο"

Στη συνέχεια ο κ. Ντόντος μας μίλησε για τις προδιαγραφές επέκτασης της χωρητικότητας του γηπέδου και μας αποκάλυψε πως ο Κώστας Πηλαδάκης θα επεκτείνει το προπονητικό κέντρο της ομάδας.

"Το γήπεδο μπορεί να επεκταθεί και στα πέταλα (στα ημικύκλια που υπολείπονται), αλλά και στις δυο πλευρές (Βόρεια και Νότια). Αυτή τη στιγμή είναι κατασκευασμένες από το επίπεδο 0 έως -7. Σε περίπτωση επέκτασης μπορούν να ανυψωθούν με μεταλλική κατασκευή.

Θέλω να σας πως επίσης ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία επέκτασης του προπονητικού κέντρου. Είμαστε στο παρά πέντε έκδοσης οικοδομικής άδειας για επέκταση και βελτίωση των αποδυτηρίων, με πισίνες, σάουνες, εστιατόριο.

Έχω πάει στο Στάμφορντ Μπριτζ και έχω μπει στα αποδυτήρια της ομάδας. Πραγματικά δεν έχω δει χειρότερα αποδυτήρια σε γήπεδο που έχω επισκεφτεί. Είναι παλιό γήπεδο, όμως έχει μεγάλη ιστορία".

Γιώργος Ντόντος και ΑΕΛ

Ο κ. Ντόντος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα και από μικρός άρχισε να ασχολείται με την ομάδα του Κάμπου. Όπως μας αποκάλυψε η αγάπη του για την ΑΕΛ είναι μεγάλη, ενώ στον τελικό Κυπέλλου του 1985 με τον ΠΑΟΚ (η ΑΕΛ κέρδισε με 4-1), αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας σε φιλικό ματς πριν την έναρξη του αγώνα!

"Πάντα υπήρχε η αγάπη για την ομάδα. Είχα την τύχη να γνωρίσω τις επιτυχίες της ομάδας από κοντά. Είναι από τα λίγα πράγματα που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία. Τα πανηγύρια για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

Μάλιστα είχα την τύχη να παίξω τότε στο Ολυμπιακό Στάδιο στον τελικό Κυπέλλου ΑΕΛ-ΠΑΟΚ (4-1), σε ένα μικρό ματς πριν την έναρξη του αγώνα με την μικρή Θεσσαλίας. Έπαιζα τερματοφύλακας. Οι αναμνήσεις μου από αυτή την εμπειρία είναι καταπληκτικές. Δεν ξεχνιούνται με τίποτα".

Πότε ξεκίνησε η παρουσία σας στα κοινά της ΑΕΛ;

"Η παρουσία μου στην ομάδα ξεκίνησε από την ημέρα που πάτησε το πόδι του ο Κώστας Πηλαδάκης, με χορηγίες στην αρχή, αλλά μετά γίναμε φίλοι με τον Κώστα. Υπάρχει απεριόριστη εμπιστοσύνη μεταξύ εμένα και του Κώστα, τον στηρίζω και με στηρίζει στην προσπάθεια που κάνουμε".

Τι άνθρωπος είναι ο Κώστας Πηλαδάκης; Ο κόσμος δυσκολεύτηκε να τον αποδεχθεί.

"Καλός ή κακός στην αρχή ο Κώστας έτυχε μεγάλης αμφισβήτησης από την τοπική κοινωνία. Πλέον αυτό υπάρχει μόνο από τους κακοπροαίρετους. Έχει γίνει αποδεκτός και το απέδειξε με τις πράξεις του. Εξάλλου το γήπεδο δεν μπορεί να το πάρει και να φύγει. Το καλό είναι πως βρίσκεται στο κέντρο των αποφάσεων (στην Αθήνα).

Μπορεί να μην αφουγκράζεται τον παλμό των φιλάθλων, επειδή δεν ζει στην πόλη, όμως λαμβάνει όλα τα μηνύματα του κόσμου".



Ονομασία του γηπέδου

Το όνομα του νέου γηπέδου, όπως μάθαμε από την ομάδα, θα γίνει γνωστό σε ένα περίπου μήνα από τώρα. Στο επίσημο site της ΑΕΛ οι φίλοι των βυσσινί μπορούν να στέλνουν τις προτάσεις τους και στη συνέχεια θα επιλεγούν οι πέντε καλύτερες ονομασίες.

Στη συνέχεια ο κόσμος θα ψηφίσει ποιο όνομα του αρέσει και αυτό, μαζί με την σύμφωνη γνώμη της ΠΑΕ, θα είναι το όνομα του νέου παλατιού της ΑΕΛ.

** Η UEFA έχει χωρίσει τα γήπεδα σε πέντε κατηγορίες. Ένα γήπεδο για να πάρει πέντε "αστέρια" θα πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 50.000 θέσεων, θέσεις για 18 κάμερες και μίνιμουμ διαστάσεις αγωνιστικού χώρου 105Χ 68μέτρα. Τα γήπεδα αυτά φιλοξενούν τελικούς μεγάλων διοργανώσεων.

Τέσσερα αστέρια έχει ένα γήπεδο με τουλάχιστον 30.000 θέσεις και τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν σε σπάνιες περιπτώσεις τελικούς Europa League. Το γήπεδο της ΑΕΛ έχει τρία αστέρια λόγω της χωρητικότητας του η οποία αν αυξηθεί στο μέλλον, υπάρχει περίπτωση να φτάσει στην κατηγορία 4.

** Να ευχαριστήσουμε τον κ. Ντόντο για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα μας για συνέντευξη, την ΠΑΕ ΑΕΛ για τις φωτογραφίες με την πορεία των έργων και στον υπεύθυνο επικοινωνίας της ΠΑΕ Γιώργο Μανταίο για τη βοήθεια που μας έδωσε. '

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου