Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

«Να πάρουμε επιτέλους αυτό που δικαιούμαστε»

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του τεχνικού ηγέτη της ΑΕΛ…

-Για τα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα παρουσία της ομάδας στο πρωτάθλημα:

«Καταρχάς, όσον αφορά στα συμπεράσματά μας από τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. Αυτό που μας στενοχωρεί είναι η έλλειψη πόντων. Είναι αδιανόητο να δημιουργείς ευκαιρίες, αλλά να μην έχεις την αποτελεσματικότητα να τελειώνεις τις φάσεις, ώστε να κερδίζεις και να παίρνεις πόντους οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να δουλέψεις με ηρεμία και να κάνεις το επόμενο βήμα ως ομάδα. Η ομάδα παρουσιάζει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Τα θετικά είναι καταρχήν η αμυντική λειτουργία και το γεγονός ότι δέχεται πολύ λίγες ευκαιρίες από τους αντιπάλους της, ενώ πάντα προσπαθεί να κάνει παιχνίδι πρωτοβουλίας με πολλές πάσες. Στα αρνητικά, η μη ευστοχία στις τελικές ενέργειες και η αδυναμία να κάνει ευκαιρίες μετά από κλεψίματα. Να κυνηγήσει, δηλαδή, τη μπάλα μόλις αυτή χαθεί και να μπορέσει να είναι κοντά στην αντίπαλη περιοχή, ώστε να δημιουργήσει περισσότερες προϋποθέσεις για γκολ. Είναι ένα θετικό στοιχείο το οποίο είχαμε στο τέλος της περσινής χρονιάς. Επειδή, όμως, έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές και έχουμε να κάνουμε με παίκτες που δεν έχουν ψυχολογικά προβλήματα, ούτε προβλήματα έφεσης στο σκοράρισμα, λίγο αν ανεβάσουν το επίπεδο της απόδοσής τους και λίγο αν – μέσα από συλλογική δουλειά – βελτιώσουν τις συνεργασίες, τότε η ομάδα αυτή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα»

-Για την αναμέτρηση με τον Πανσερραϊκό:

«Ακολουθεί ένα πολύ δύσκολο ματς με τον Πανσερραϊκό. Ο αντίπαλος κυνηγάει βαθμούς, το ίδιο και εμείς. Είμαστε πάρα πολύ συγκεντρωμένοι και έτοιμοι για τον συγκεκριμένο αγώνα Θα είναι ένα παιχνίδι διαφορετικό από τα προηγούμενα, ένα παιχνίδι στο οποίο με την απαραίτητη συγκέντρωση θα καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε ώστε να επανέλθει η ηρεμία και να μπορέσουμε απερίσπαστοι να δουλέψουμε καλύτερα και να βελτιωθούμε συνολικά ως ομάδα στο διάστημα της διακοπής».

-Για τα προβλήματα τραυματισμών ο Γιάννης Παπακώστας είπε – έχοντας και την εικόνα από την πρωινή προπόνηση που είχε προηγηθεί στο Στάδιο Αλκαζάρ – ότι «για το κυριακάτικο ματς δεν υπολογίζεται σίγουρα ο Μακίνουα λόγω μιας θλάσης στον προσαγωγό. Μέχρι το Σάββατο θα κριθεί η συμμετοχή των Βελάσκο, Κανόμπιο, αλλά και του Μετίν, ο οποίος παρουσίασε ένα πρόβλημα στη μέση».

-Στις Σέρρες μιλούν για ένα καθοριστικό παιχνίδι. Μπορεί ο συγκεκριμένος αγώνας να έχει αντίστοιχο χαρακτήρα για την ΑΕΛ, με βάση φυσικά τους δικούς της υψηλούς στόχους;

«Για εμάς – επειδή έχουμε πάντα υψηλούς στόχους – όλα τα παιχνίδια είναι καθοριστικά. Όπως ήταν το προηγούμενο και όπως θα είναι το επόμενο μετά από τον Πανσερραϊκό. Για εμάς είναι εξίσου σημαντικό. Πρέπει και αυτό το ματς να το αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίσαμε και τα προηγούμενα, αλλά - οπωσδήποτε – πρέπει να προσθέσουμε την αποτελεσματικότητα. Είναι αδιανόητο η ευστοχία μας να είναι μόλις 1 γκολ σε 30 προσπάθειες. Στόχος μας σε όλα τα παιχνίδια είναι να δίνουμε το 100% και να διεκδικούμε τους τρεις πόντους. Αυτή είναι η αρχή μας και δεν αλλάζει».

-Την προηγούμενη εβδομάδα είχατε δηλώσει εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές. Μετά το ματς με την Κέρκυρα είχατε πει ότι κάποιοι δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως κάποιοι σταματήσουν να παίρνουν τις ευκαιρίες που είχαν μέχρι τώρα;

«Καταρχάς, ποτέ δεν αναίρεσα την εμπιστοσύνη μου στους ποδοσφαιριστές. Απλά μετά το ματς με την Κέρκυρα, κρίνοντας τη μεμονωμένη ατομική παρουσία κάποιων ποδοσφαιριστών – όχι τη συνολική της ομάδας – είπαμε ότι περιμένουμε περισσότερα από κάποιους όπως έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και οι ίδιοι από τους εαυτούς τους. Βελτιώνοντας λίγο την ατομική τους απόδοση αυτοί οι ποδοσφαιριστές, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Θα έρθουν και τα γκολ και οι περισσότερες ευκαιρίες και οι καλύτερες εμφανίσεις. Είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι δεδομένο ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν φτάσει μέχρι στιγμή στο επιθυμητό σημείο, δεν είναι ακόμη αυτοί οι ποδοσφαιριστές που γνωρίζουμε και αυτό το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι. Ο Κουζάν, ο Μπλάζεκ, ο Κανόμπιο, ο Μετίν, ο Γκέρεμι, ο Ρομέου… Προσπαθούμε μέσα από τη δουλειά να τους φέρουμε στο επίπεδο που τους γνωρίσαμε. Έχοντας, όμως, στο νου μας τι μπορούν να κάνουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές και πραγματοποιώντας το μέσα στο γήπεδο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Βλέπω πρόβλημα μεν, αλλά βλέπω και τη λύση. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι ποδοσφαιριστές που περιμένουν την ευκαιρία. Ο Αμπουχατζίρα πήρε μια ευκαιρία να κερδίσει θέση στην ενδεκάδα, δεν τα κατάφερε σε πρώτη φάση, αλλά τον στηρίζουμε και θα προσπαθήσουμε πάλι να τον φέρουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Αυτός που δεν παίζει θα πρέπει να παραμείνει δυνατός και να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να χτυπήσει ξανά την πόρτα της ενδεκάδας».

-Θα υπάρξουν αλλαγές στο αρχικό σχήμα σε σχέση με το προηγούμενο ματς;

«Έχουμε κάποια προβλήματα, δοκιμάσαμε κάποια πράγματα στις προπονήσεις, θα συνεχίσουμε τις δοκιμές και θα δούμε. Σίγουρα, επειδή έχουμε εμπιστοσύνη σε όλο το έμψυχο υλικό, θα δοθούν ευκαιρίες και σε άλλους ποδοσφαιριστές».

-Την προηγούμενη εβδομάδα δώσατε μια τέτοια ευκαιρία σε ένα νέο παιδί όπως είναι ο Κολοβέτσιος; Είστε ευχαριστημένος από την παρουσία του; Πιστεύετε ότι ανταποκρίθηκε σωστά;

«Αν ο Κολοβέτσιος είχε βάλει και το γκολ, την επόμενη μέρα θα ήταν πρώτο θέμα στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Του αξίζουν συγχαρητήρια. Αυτή η εβδομάδα που ακολούθησε ήταν πολύ σημαντική για όλα τα νέα παιδιά που βρίσκονται πάνω κάτω στην ίδια ηλικία. Έπρεπε να βλέπατε την ανταπόκριση που είχαν στις προπονήσεις όλοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές, βλέποντας έναν συνομήλικό τους να ξεκινάει βασικός. Νιώθουν και πιστεύουν ότι βρίσκονται κι εκείνοι πολύ κοντά στην πόρτα της ενδεκάδας. Η συμμετοχή του Κολοβέτσιου ήταν κίνητρο για όλους. Χωρίς να πάρουν αέρα τα μυαλά του, ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής μας έδειξε ότι είναι πανέτοιμος και ότι μελλοντικά η ΑΕΛ μπορεί να στηρίζεται σε έναν στόπερ από τη Λάρισα, που λέγεται Κολοβέτσιος. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι ποδοσφαιριστές και αυτό θα το δείτε στην πορεία».

-Εξετάσατε την περίπτωση για κάποιους παίκτες να μην είναι αρμόζουσα η εξωαγωνιστική ζωή τους και αυτό να τους επηρεάζει στην απόδοσή τους;

«Ωραίες είναι οι τακτικές και τα συστήματα και καλά κάνουμε και τα αναλύουμε, αλλά μην ξεχνάμε ότι παίζουν άνθρωποι με σάρκα και αισθήματα. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στους ποδοσφαιριστές και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τη συνεργασία μου με τους ανθρώπους της ΑΕΛ. Προσπαθούμε οτιδήποτε απασχολεί τον παίκτη να είμαστε κοντά του και έχουμε επίγνωση για όλα τα θέματα και εντός του αγωνιστικού χώρου και εκτός. Αυτή τη στιγμή μάλιστα είμαστε και σε πολύ καλό δρόμο, έτσι ώστε να οι ποδοσφαιριστές να είναι ικανοποιημένοι και χωρίς προβλήματα. Ελέγχουμε όλες τις καταστάσεις…»

-Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξει η ΑΕΛ κόντρα στον Πανσερραϊκό;

«Διαθέτει αρκετούς ποδοσφαιριστές και γρήγορους αλλά και τεχνίτες. Είναι μία ομάδα που προσπαθεί να βρει ρυθμό και μέσα στην έδρα της θα είναι ένας δύσκολος αντίπαλος. Μία ομάδα που έχει ποιότητα, ταχύτητα και παράλληλα είναι μία ομάδα της περιφέρειας με δυνατή έδρα έχει δυναμική. Εμείς πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι γιατί το παιχνίδι δεν θα τελειώσει στα πρώτα λεπτά, και πρέπει επιτέλους να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε στον αγωνιστικό χώρο. Αν ο αντίπαλος είναι καλύτερος από μας, ας πάρει αυτός το αποτέλεσμα, αλλά αν είμαστε εμείς, πρέπει να το πάρουμε. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν έχουμε πάρει αυτό που δικαιούμασταν».

-Ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα αντέδρασε αμέσως μετά το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Κέρκυρα σας άρεσε;

«Δυστυχώς για μας δεν προλάβαμε να «επενδύσουμε» στο γκολ που πετύχαμε κόντρα στην Κέρκυρα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα δεχτήκαμε την ισοφάριση αλλά μετά δεν είχαμε και την καλύτερη αντίδραση. Ευκαιρίες κάναμε και σε αυτό το ματς, αλλά δεν ήμασταν πιεστικοί στη μπάλα, όταν τη χάναμε και αυτό το επισημάναμε στα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι το συγκεκριμένο και θεωρώ ότι πέρυσι μας έδωσε έναν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μας. Είναι πολύ σημαντικό να μην χάνουμε χρόνο… Το πιο σημαντικό όμως για μας είναι ότι ανεβάζοντας την απόδοσή τους οι παίκτες «κλειδιά» της ομάδας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

-Αναφορικά με την πίεση στον αντίπαλο, μήπως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι παίκτες δεν έχουν ακόμη τις κατάλληλες ανάσες;

«Το στοιχείο αυτό είναι το δυνατό μας στοιχείο και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Ίσως να χρειαστεί να κάνουμε και κάποιες αλλαγές, ίσως να φταίει και το γεγονός ότι κάποιοι παίκτες ήρθαν αργά στην ομάδα μας, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό θα είναι το βασικό μας στοιχείο στα υπόλοιπα παιχνίδια μας».

-Την περασμένη Πέμπτη είχατε πει «τέρμα οι δικαιολογίες» και μετά το ματς με την Κέρκυρα αναλάβατε πλήρως την ευθύνη. Με δεδομένη ότι έχουν χαθεί πολλοί βαθμοί, ποια είναι η πίεση που εσείς αισθάνεστε;

«Η πίεση ξέρουμε από την αρχή ότι υπάρχει σε αυτή την ομάδα, γιατί είναι μεγάλη ομάδα. Είμαστε στεναχωρημένοι από την έλλειψη βαθμών, που αν τους είχαμε θα μπορούσαμε να διορθώσουμε τις καταστάσεις έχοντας καλύτερη ψυχολογία, αλλά πλέον είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι για το ματς με τον Πανσερραϊκό. Πρέπει να μην «πετάξουμε» άλλες ευκαιρίες και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Είναι κρίμα την προσπάθειά μας να την αδικούμε εμείς οι ίδιοι».

-Πως είναι να ακούς αποδοκιμασίες από τους φιλάθλους της ομάδας;

«Ο κόσμος έχει δίκαιο, θέλει η ομάδα του να κερδίζει, όπως θέλουμε και εμείς. Εμείς αποδοκιμάσαμε τον εαυτό μας και ο κόσμος αποδοκίμασε την ομάδα, την οποία πάντως στηρίζει. Πιστεύω ότι η ομάδα συμπληρώνοντας τα στοιχεία που της λείπουν θα είναι ένα δυνατό σύνολο και θα καλύψει το χαμένο έδαφος».

-Ο Μακίνουα για μία ακόμη εβδομάδα κάνει ατομικό πρόγραμμα. Αυτό σας προβληματίζει; Και πως σχολιάζετε τα δημοσιεύματα από τη χώρα του που κάνουν λόγο για αποχώρησή του τον Ιανουάριο;

«Τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί σε μία σειρά λεπτομερέστερων εξετάσεων για να μάθουμε το μέγεθος του προβλήματος που τον ταλαιπωρεί. Είναι πάντως μία κατάσταση που με προβληματίζει… Αναφορικά με τα δημοσιεύματα δεν μπορώ να τα γνωρίζω, αλλά ο Μακίνουα μέχρι τώρα έχει δείξει ότι θέλει να προσφέρει και να βοηθήσει. Δυστυχώς κάποια πράγματα τον έχουν αφήσει πίσω. Είναι καλό, πάντως, η ομάδα να έχει και δεύτερο σέντερ φορ, μιας και όταν κολλήσουν κάπου τα πράγματα να έχω και εγώ τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσω μαζί με τον Κουζάν και να έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Πιστεύω ότι αν λυθεί το πρόβλημα των τραυματισμών θα μπορέσει να μας βοηθήσει».

-Με δεδομένο το όχι καλό ξεκίνημα της ΑΕΛ, νιώθετε καλά στη θέση σας;

«Εγώ είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μου. Μόνο αγωνιστικά, λοιπόν, μπορώ να μιλήσω και δεν μπορώ να αντιληφθώ τίποτα άλλο σε θέματα βελτίωσης στα κομμάτια και τις παραμέτρους που ήδη έχω αναφερθεί. Η ομάδα δημιουργεί ευκαιρίες, έχει ένα πλάνο, αλλά δεν έχει την ουσία. Αν λυθεί, θα είναι μία διαφορετική ομάδα και θα παίξει ακόμη καλύτερο ποδόσφαιρο, γιατί ακόμη δεν έχουμε πιάσει τα στάνταρ μας. Είμαστε χαμηλά ακόμη και αυτό είναι το αισιόδοξο για όσα βλέπω στον αγωνιστικό χώρο».

-Με δεδομένο ότι η ομάδα είναι στα συγκεκριμένα στάνταρ απόδοσης, δεν σας προβληματίζει που είναι χαμηλά;

«Εμείς σε σχέση με τους αντιπάλους που παίξαμε δικαιούμαστε παραπάνω βαθμούς. Είχαμε κάποιους παίκτες-κλειδιά όπως είναι ο Κουζάν ή ο Γκέρεμι, χωρίς προετοιμασία και μείναμε λίγο πίσω. Για μένα η έλλειψη βαθμών είναι το πρόβλημά μας και αυτούς πρέπει να καλύψουμε».

-Δεν σας φοβίζει μήπως εισχωρήσει και το άγχος στην ομάδα;

«Οι παίκτες μας είναι έμπειροι και καταξιωμένοι και κουβεντιάζοντας μαζί τους καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αδικούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, μιας και λείπει μόνο η ευστοχία. Έχουμε ένα αγωνιστικό πλάνο, κάνουμε ευκαιρίες και μας λείπουν μόνο τα γκολ και οι βαθμοί. Όμως, και αυτά θα έρθουν με τον τρόπο που παίζουμε και με τους παίκτες μας να ανεβάζουν την απόδοσή τους».

-Μήπως τελικά το …ευνοϊκό πρόγραμμα επηρέασε αρνητικά κάποιους παίκτες και δεν ήταν απόλυτα έτοιμοι, τουλάχιστον πνευματικά;

«Οι ποδοσφαιριστές αντιμετώπισαν τις καταστάσεις με τη δέουσα σοβαρότητα και ποτέ δεν είπαν «α, έχουμε εύκολο πρόγραμμα και θα πάρουμε εύκολα το ματς». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συγκεντρωθούμε περισσότερο και να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στις τελικές μας επιλογές. Εμάς μας ενδιαφέρει από δω και πέρα να ενισχύσουμε κάποια στοιχεία, να κυνηγάμε πιο πιεστικά το παιχνίδι και να είμαστε αποτελεσματικοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου