Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ζητούν απαντήσεις από τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας


Μπορεί το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου να τελείωσε το Σάββατο το βράδυ, όλα όμως όσα διαδραματίστηκαν πριν την αναμέτρηση και κατά τη διάρκεια της 10 χιλιόμετρα μακριά από το Πανθεσσαλικό, δείχνουν πως θα μας απασχολούνε για πολύ καιρό ακόμα. Οι φίλαθλοι της ΑΕΛ δεν αφήνουν όλη την ιστορία να περάσει στα «ψιλά» και δείχνουν διατεθειμένοι να «κυνηγήσουν» την υπόθεση με όποιο μέσο διαθέτουν. Μετά την προσφυγή στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, με την οποία ζητούσαν να επιληφθεί για την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου σύμφωνα με την οποία θα απαγορευόταν η είσοδος στην πόλη του Βόλου φιλάθλων της ΑΕΛ, με νέο του αίτημα επτά φίλαθλοι της ΑΕΛ ζητούν εκ νέου από τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας να μάθουν ποιος είναι αυτός που έδωσε την εντολή της «κατάργησης» των δρομολογίων Λάρισας – Βόλου, αλλά και την απαγόρευση από δυνάμεις της Αστυνομίας εισόδου στην πόλη του Βόλου αυτοκινήτων με πινακίδες Λάρισας.

Αναλυτικά το αίτημα των επτά φιλάθλων της ΑΕΛ στον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας
«Προς
Τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας
Ενταύθα

ΑΙΤΗΣΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ
1. .................
2. .................
3. .................
4. .................
5. .................
6..................,
7. .................
απάντων κατοίκων Λάρισας
_________________________
Λάρισα, 27 Οκτωβρίου 2010

Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελεύ,
Επανερχόμενοι οι πρώτοι τρεις εξ ημών στην από 20.10.2010 αίτησή μας προς Υμάς και υπό το πρίσμα των όσων εκτυλίχθηκαν το Σάββατο 23.10.2010 στην πόλεις της Λάρισας και του Βόλου επιθυμούμε να σας αναφέρουμε τα κάτωθι:

Ι. Με την ανωτέρω αίτηση, θέταμε εν γνώσει σας την απαράδεκτου περιεχομένου ανακοίνωση της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Ολυμπιακός Βόλου» δια της οποίας ανακοινωνόταν ότι «δεν θα επιτραπεί η είσοδος στην πόλη» του Βόλου σε «φιλάθλους της ΑΕΛ». Μία ανώνυμη εταιρία δηλαδή εξέδωσε απαγόρευση εισόδου σε μια ολόκληρη πόλη σε μια συγκεκριμένη κατηγορία Ελλήνων πολιτών. Αναρωτιόμασταν τότε αν «η ανακοίνωση αυτή απηχεί και τις απόψεις και αποφάσεις της τοπικής εισαγγελικής και αστυνομικής αρχής της Μαγνησίας», και ζητούσαμε διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις στις οποίες βασίζεται μια τέτοια απόφαση (εφόσον αυτή υφίστατο) και τους πιθανούς τρόπους εφαρμογής της.
Για την περίπτωση  που δεν υφίστατο αντίστοιχη υπηρεσιακή απόφαση ζητούσαμε να ενημερωθούμε για τα μέτρα τα οποία επρόκειτο να λάβουν οι εν λόγω εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για τους συντάκτες της εν λόγω κατάπτυστης ανακοίνωσης.
ΙΙ. Απάντηση δυστυχώς δεν λάβαμε, αλλά ενημερωθήκαμε αρμοδίως ότι η Εισαγγελεία Σας παρήγγειλε προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου: 1) Την ανάθεση σε «οιονεί αθλητικό εισαγγελέα» τον χειρισμό περιστατικών «αθλητικής βίας», 2) Τη διενέργεια συστάσεων σε υπευθύνους για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, 3) Τη συνεργασία με την Αστυνομική Δ/νση Μαγνησίας ως προς την εκ μέρους της εφαρμογή των νομίμων αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας σχετικά με τη μετακίνηση ή μη φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας, και 4) Την ενέργεια των εκ του Κ.Π.Δ. προβλεπομένων αναφορικά με το επίμαχο απόσπασμα της ανακοίνωσης.
ΙΙΙ. Κατά τη σύσκεψη για τα μέτρα τάξης που είχε προηγηθεί την 15.10.2010 στην Α.Δ. Μαγνησίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για την ανταλλαγή εισιτηρίων μεταξύ των δύο ΠΑΕ (Ολυμπιακού Βόλου και Α.Ε. Λάρισας) και κατά συνέπεια δεν επιτράπηκε η διενέργεια οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδος. Επισημαίνεται η τοποθέτηση εκ μέρους των εκπροσώπων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας ότι θα μπορούσαν δίχως πρόβλημα να διαχειριστούν ακόμη και μετακίνηση πλέον των τριών χιλιάδων (3.000) φιλοξενούμενων φιλάθλων, όπως πρόσφατα είχε αποδειχτεί στο παράδειγμα της αναμέτρησης Ολυμπιακού Βόλου – ΑΕΚ που την παρακολούθησαν περίπου τέσσερις χιλιάδες (4.000) φίλαθλοι των φιλοξενούμενων δίχως κανένα πρόβλημα.
ΙV. Σε κάθε περίπτωση, η ανωτέρω απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης φιλοξενούμενων φιλάθλων, δεν συνεπάγεται και απαγόρευση μετακίνησης σε μεμονωμένους φιλάθλους που θα προμηθευτούν το εισιτήριό τους από τους νόμιμους τόπους πώλησης και δίχως να φέρουν διακριτικό οποιασδήποτε ομάδας δικαιούνται -όπως κάθε Έλληνας πολίτης- να μεταβούν στην αθλητική εγκατάσταση που φιλοξενεί τον αγώνα και να εισέλθουν νόμιμα σε αυτήν προκειμένου να τον παρακολουθήσουν. Σε κάθε περίπτωση ΟΥΔΕΜΙΑ τέτοια απαγόρευση κοινοποιήθηκε ή ανακοινώθηκε αρμοδίως (όπως εξάλλου ζητούσαμε με την ανωτέρω αίτησή μας), αλλά μόνο δια της ανωτέρω απαράδεκτης ανακοινώσεως της παντελώς αναρμόδιας Π.Α.Ε. (που μετά την αίτησή μας έσπευσε να ανασκευάσει).
V. Δίχως λοιπόν να υφίσταται απαγόρευση μετακίνησης μεμονωμένων φιλάθλων (μιας και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νόμο) τα όσα συνέβησαν το Σάββατο, 23.10.2010 όπως τα ζήσαμε και όπως τα πληροφορηθήκαμε δια των προσκομιζομένων σε αντίγραφο δημοσιευμάτων του τύπου, αναμφισβήτητα αποτελούν μια μελανή σελίδα στην Ιστορία του τόπου μας. Αποδείχθηκε δηλαδή στην πράξη όπως παρακάτω θα εξιστορήσουμε και όπως προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δημοσιεύματα ότι η ελληνική πολιτεία εφάρμοσε στην πράξη την υπαγορευθείσα από την ανωτέρω Π.Α.Ε. απαγόρευση εισόδου στην πόλη του Βόλου και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα επέβαλε την απαγόρευση εξόδου από την πόλη της Λάρισας. Και πιο συγκεκριμένα:
«Κατάργηση» δρομολογίων Ο.Σ.Ε. Λάρισα - Βόλος
Κατ’ αρχάς διευκρινίζουμε ότι ο καθένας από εμάς είχε με νόμιμο τρόπο προμηθευτεί εισιτήριο για την παρακολούθηση του εν λόγω ποδοσφαιρικού αγώνα από τα προβλεπόμενα σημεία πώλησης στο Βόλο. Όταν κάποιοι από εμάς, προκειμένου να αποφύγουμε ενδεχόμενη πρόκληση φθοράς στα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητά μας (λόγω των λαρισαϊκών πινακίδων) μεταβήκαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ο.Σ.Ε. Λάρισας, προκειμένου να επιβιβαστούμε στην αμαξοστοιχία προς Βόλο που θα αναχωρούσε στις 4 μ.μ., με αγανάκτηση ενημερωθήκαμε ότι τα δρομολόγια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από και προς Βόλο «καταργήθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος» βάσει του προσκομιζομένου σε αντίγραφο υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 3385/23.10.2010 εγγράφου του «Εθνικού Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής Α.Ε.». Ο σταθμάρχης υπηρεσίας του Σ.Σ. Λάρισας, εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του τόσο την έκπληξη όσο και την οργή του για το απροσδόκητο έγγραφο που είχε αποσταλεί στις 13:40 μ.μ. – ενόσω  ακόμη πραγματοποιούνταν δρομολόγια από και προς Βόλο (!!!) αλλά και διότι στο μηχανοστάσιο Λάρισας υπήρχαν διαθέσιμες αμαξοστοιχίες για την πραγματοποίηση των δρομολογίων.
Παράλληλα έφταναν συνεχώς πληροφορίες αναφορικά με την υποχρεωτική αναστροφή εκ μέρους της Αστυνομίας πολλών ιδιωτικών αυτοκινήτων που μετέφεραν Λαρισαίους πολίτες –και όχι αποκλειστικά φιλάθλους- στον Βόλο. Τα αστυνομικά «μπλόκα» που εφάρμοζαν την απαγόρευση εισόδου Λαρισαίων στην πόλη του Βόλου (που είχε επιβάλλει η ιδιωτική Α.Ε.) είχαν στηθεί στα διόδια Μοσχοχωρίου (έξω από τη Λάρισα) και στο ύψος του Σέσκλου έξω από το Βόλο. Η επόμενη πληροφορία που έφτασε στα αυτιά μας και επέτεινε την αίσθηση αποκλεισμού ήταν ότι εκ μέρους του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας είχαν επίσης καταργηθεί (!!!) όλα τα δρομολόγια από Λάρισα προς Βόλο.
Ακόμα και μετά την επιτόπου έλευση του Δημάρχου Λαρισαίων, ο οποίος προσπάθησε με έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας, με υψηλά ιστάμενα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (κ. Ρετσινά), με ιθύνοντες του ΚΤΕΛ και με πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να διασταυρώσει την υπηρεσιακή προέλευση της πρωτοφανούς, απαράδεκτης και ουδέποτε ανακοινωθείσας απαγόρευσης εξόδου από τη Λάρισα και απαγόρευσης εισόδου στο Βόλο, τίποτε δεν άλλαξε. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν απαντούσε στο προσωπικό του τηλέφωνο και στα μηνύματα του κ. Δημάρχου, ενώ ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας ήταν αδύνατο να ανευρεθεί ακόμα και στο υπηρεσιακό του κινητό τηλέφωνο που χορήγησε ο παρών Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λάρισας κ. Τζιοβάρας στο Δήμαρχο.
Ως αποτέλεσμα, και παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις εκ μέρους του παρόντος Σταθμάρχη Λάρισας ότι τα δρομολόγια μπορούν να εκτελεστούν και να εξυπηρετηθούν τόσο οι δεκάδες των επιβατών που αγωνιούσαν για τους προσωπικούς τους λόγους (ακόμη και κατεπείγοντες λόγους υγείας επικαλέστηκαν πολλοί υποψήφιοι επιβάτες) αλλά και οι δεκάδες των μεμονωμένων φιλάθλων που κατείχαν νόμιμα εισιτήριο για τη συγκεκριμένη ποδοσφαιρική αναμέτρηση.
Το αποκορύφωμα ήταν η επέμβαση τριών διμοιριών ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, οι οποίες με εκτεταμένη χρήση χημικών ουσιών, δακρυγόνων, κροτίδων κλπ. διέλυσαν το πλήθος που εν τω μεταξύ είχε κατακλύσει το σιδηροδρομικό σταθμό.
Παρόμοιας αντιμετώπισης έτυχαν περίπου μία ώρα αργότερα και δεκάδες άλλοι επίδοξοι επισκέπτες του Βόλου, οι οποίοι κινούμενοι με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους, στο ύψος του Σέσκλου βρέθηκαν ενώπιον παρατεταγμένων υπηρεσιακών λεωφορείων της Αστυνομίας τα οποία εμπόδιζαν τη διέλευση και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (προς Βόλο και από Βόλο) καθώς και πολυάριθμες πάνοπλες παρατεταγμένες αστυνομικές διμοιρίες που εμπόδιζαν τη διέλευση και από τους όμορους παράδρομους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε διάλογο που ακολούθησε αστυνομικά όργανα ομολόγησαν ότι «Γνωρίζουμε πως αυτό που κάνουμε είναι παράνομο. Αλλά οι διαταγές μας είναι να περάσετε μόνο πάνω από τα πτώματά μας».
Επειδή φρονούμε ότι δυστυχώς πραγματοποιήθηκε η ανησυχία που εκφράζαμε με την ανωτέρω αίτησή μας από 20.10.2010 και επεβλήθη εκ μέρους της πολιτείας μια απαγόρευση που επέφερε πρωτοφανή και ανεπίτρεπτο περιορισμό βασικών συνταγματικών ελευθεριών Ελλήνων πολιτών, παρόμοιο του οποίου συναντά κανείς μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα.
Επειδή αυτή την απαγόρευση που διεκήρυξε μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία, την υλοποίησαν ο ΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και η Ελληνική Αστυνομία (!!!) (για το επίμαχο απόσπασμα εξάλλου παραγγείλατε την κινητοποίηση της αρμόδιας Εισαγγελίας Βόλου για τα προβλεπόμενα από τον Κ.Π.Δ.).
Επειδή ουδεμία σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από τις κατά τόπον αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές το προηγούμενο της εν τοις πράγμασι απαγόρευσης χρονικό διάστημα, προκειμένου τουλάχιστον να ενημερώθουμε για το νομικό της έρεισμα.
Επειδή δίχως να υφίσταται απαγόρευση αγοράς εισιτηρίων του εν λόγω ποδοσφαιρικού αγώνα εκ μέρους Λαρισαίων φιλάθλων, εκατοντάδες εξ αυτών, μεμονωμένοι όντες, μη συμμετέχοντας σε οργανωμένη μετακίνηση και μη φέροντες διακριτικά σήματα της ομάδος τους, εμποδίστηκαν με τρόπο βάναυσο από την παρακολούθηση του αγώνα υφιστάμενοι σημαντική ηθική αλλά και οικονομική βλάβη.
Επειδή ΟΥΔΕΙΣ ακόμη ξεκαθάρισε από πού προήρχετο η επιβληθείσα ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ εισόδου Ελλήνων πολιτών σε Ελληνική πόλη.  Ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του πολίτη δε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Δήμαρχο Λαρισαίων τις επόμενες ημέρες αρνήθηκε την οποιαδήποτε γνώση ή εμπλοκή του (βλ. εφημερίδα Ματς Θεσσαλίας).
Επειδή φρονούμε ότι καθήκον των αστυνομικών υπηρεσιών είναι η προστασία του Έλληνα πολίτη και η διευκόλυνσή του.
Επειδή επιπλέον φρονούμε ότι με την ποσότητα των αστυνομικών δυνάμεων που διατέθηκαν από την Αστυνομία για την επιβολής της «σιωπηρής» και αμφιβόλου νομιμότητας απαγόρευσης, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και ακώλυτη μετάβαση των Λαρισαίων φιλάθλων και πολιτών στο Βόλο ή και στο Πανθεσσαλικό Στάδιο εξασφαλίζοντας ότι δεν θα συμβούν επεισόδια.
Αιτούμεθα
Όπως αφού ενεργήσετε τα δέοντα, μας ενημερώσετε για τα πρόσωπα ή τις υπηρεσίες που επέβαλαν την εν λόγω απαγόρευση αλλά και τις νομικές διατάξεις επί των οποίων βασίστηκαν.
Μετά Τιμής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου