Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

«Άπαντες κρίνονται και καλούνται να... ματώσουν τη φανέλα»

Μπορεί να πέρασαν  πέντε ημέρες από την ολοκλήρωση της αναμέτρησης με τον Πανιώνιο, αλλά ο Γιάννης Παπακώστας παραμένει πικραμένος με τον τρόπο που οι παίκτες του εμφανίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο του συγκεκριμένου αγώνα μη δείχνοντας διάθεση για να παίξουν ποδόσφαιρο και κυρίως να ανατρέψουν το σε βάρος τους σκορ. Μάλιστα χαρακτήρισε «ασθένεια» την αδυναμία της ΑΕΛ να κατακτά τους βαθμούς στο γήπεδό της, ελπίζοντας και ο ίδιος ότι η «ασθένεια» αυτή θα θεραπευτεί με την είσοδο της ομάδας στο νέο της γήπεδο. Αναφερόμενος στην αναμέτρηση με τον Εργοτέλη την χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα δύσκολη, κόντρα σε μία ομάδα η οποία έχει άμεση ανάγκη βαθμών:

«Μετά το τελευταίο  άτυχο αποτέλεσμα, που ήταν εκτός  ρυθμού για μας, μιας και προήρθε  μετά από μία σειρά καλών εμφανίσεων και αποτελεσμάτων, που σαν αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα αν δεν υπήρχε εκείνο το δοκάρι ή μία  διαιτητική απόφαση. Ήρθαμε λοιπόν σε ένα παιχνίδι που ήμασταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και έπρεπε με «νύχια και με δόντια» να το κατακτήσουμε και είχαμε συγκεντρωθεί μετά το τέλος της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό. Μπαίνοντας στο πρώτο ημίχρονο είδαμε μία ομάδα που είχε ζωντάνια, είχε κίνηση, προσπαθεί και κάνει «καθαρές» ευκαιρίες, αλλά βρίσκεται πίσω στο σκορ από μία φάση. Στη συνέχεια προσπαθεί να αντιδράσει ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αλλά αδικείται από μία διαιτητική απόφαση. Στο δεύτερο ημίχρονο, υπάρχει μία αδικαιολόγητη και ανεξήγητη εμφάνιση, από παίκτες που δεν είχαν ενέργεια και διάθεση, δεν υπήρχε το απαραίτητο πάθος μέσα στην έδρα μας. Αυτό τελικά είναι «ασθένεια» να μην μπορείς να κερδίσεις μέσα στην έδρα σου και πρέπει να τη θεραπεύσουμε επειγόντως. Ας ελπίσουμε ότι η είσοδός μας στο νέο γήπεδο θα θεραπεύσει αυτή την ασθένεια. Να πούμε ότι έφταιγε η φυσική κατάσταση; Στα προηγούμενα παιχνίδια, η ομάδα πίεζε τον αντίπαλο ή άντεχε στην πίεση του αντιπάλου και μάλιστα πάρα πολύ καλά. Να πούμε για τακτική; Μα δεν αλλάξαμε κάτι και τα πρόσωπα ήταν τα ίδια που κατάφεραν να κάνουν τις εμφανίσεις των τεσσάρων αγωνιστικών. Είναι πάντως μία αδικαιολόγητη εμφάνιση και ένα μεγάλο θέμα που συζητάμε στα αποδυτήρια και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί ποτέ. Εμείς όμως έχουμε μπροστά μας ένα εξίσου σημαντικό παιχνίδι, αυτό με τον Εργοτέλη, και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όπως αντιμετωπίσαμε τα εκτός έδρας παιχνίδια των προηγούμενων αγωνιστικών, για να μπορέσουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και τη βαθμολογική «ανάσα» για να ξεφύγουμε από τις θέσεις που δεν μας αξίζουν. Οι ικανότητες υπάρχουν, οι δυνατότητες υπάρχουν, αλλά πρέπει να τις βγάλουμε στην επιφάνεια και φυσικά να έχουμε διάρκεια. Η διάρκεια είναι το ζητούμενο και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε κάποια θετικά αποτελέσματα ή εμφανίσεις. Εκτός από τον Αμπουχατζίρα που μπήκε αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν είναι στο 100% και κάποιων προβλημάτων του Βελάσκο, τα οποία και θα δούμε την Παρασκευή, θα κάνουμε τα τελικά μας σχέδια».
«Να μην ξανασυμβεί»
-Έχετε να μας δώσετε μία εξήγηση για την εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου με τον Πανιώνιο;
«Αν το …πιάσουμε  ότι είχαμε πρόβλημα φυσικής κατάστασης, οι ενδείξεις είναι διαφορετικές και ερχόταν από τα προηγούμενα  παιχνίδια. Αν φαινόταν ότι είναι  θέμα τακτικής, δεν αλλάξαμε κάτι. Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα είχε ενέργεια, έκανε ευκαιρίες και θα μπορούσε να σκοράρει και να δούμε ένα διαφορετικό παιχνίδι. Αντέδρασε μετά το γκολ και εκεί υπάρχει μία ακόμη διαιτητική απόφαση καθοριστική για μας… Αν συμβεί και στα επόμενα παιχνίδια να μην έχουμε φρεσκάδα, διάθεση ή και πάθος μπορεί να βρω και μία αιτία. Στην παρούσα φάση δεν μπορώ να βρω κάτι… Πολλά έπρεπε να κάνουμε, αλλά τίποτα δεν κάναμε».
-Πιστεύετε ότι  η ομάδα έχει πρόβλημα όταν  καλείται να αντιμετωπίσει κλειστές  άμυνες;
«Στο πρώτο ημίχρονο βρήκαμε και πάλι μία κλειστή  άμυνα και είχαμε καλές ευκαιρίες. Δεν αντιμετωπίσαμε μία ομάδα  που προσπάθησε να βγει οργανωμένα στις αντεπιθέσεις, απλά έδιωχνε τη μπάλα. Δεν αλλάξαμε κάτι στο δεύτερο ημίχρονο».
-Υπάρχει στην ομάδα ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής όπως ο Τουμέρ, αλλά η σύμπτωση είναι ότι στα καλά μας δεύτερα ημίχρονα ο Τούρκος έμπαινε ως αλλαγή…
«Για το ματς με τον  Πανιώνιο, δεν υπήρχαν συγκεκριμένες  λύσεις για να ξεκινήσουμε, από τη στιγμή που ο Αμπουχατζίρα ήταν εκτός και ο Μπλάζεκ δεν ήταν στην κατάσταση που θα θέλαμε να είναι, μετά την εγχείρηση και την απουσία 35 ημερών από τις προπονήσεις. Με δεδομένες αυτές τις απουσίες, αλλά και την παρουσία μας στο δεύτερο ημίχρονο με τον Άρη που κλείστηκε και μας έδωσε γήπεδο, ξεκινήσαμε με τις καλύτερες επιθετικές μας λύσεις σε πρόσωπα για να μπορέσουμε να πάρουμε το παιχνίδι. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι ποδοσφαιριστές δεν αντέχουν για 90 λεπτά».
-Θεωρείται τελικά  ότι ο Τουμέρ είναι πιο χρήσιμος  ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο;
«Σε κάποια παιχνίδια  ναι, σε κάποια άλλα όχι. Κόντρα στον Πανιώνιο θα το τονίσω και πάλι έπαιξαν οι καλύτεροι αγωνιστικά παίκτες που είχε η ομάδα. Αν πάλι συνέβαινε το αντίθετο και ερχόταν το ίδιο αποτέλεσμα θα λέγαμε γιατί δεν έπαιξε… Είναι ένας ποδοσφαιριστής που θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση αναφορικά με τις δυνάμεις του. Αν όμως έμπαινε ένα γρήγορο γκολ είμαι βέβαιος ότι τώρα θα μιλάγαμε διαφορετικά. Η μη αποτελεσματικότητά μας ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, μιας και είχαμε «καθαρές» ευκαιρίες».
-Κάνατε λόγο για  έλλειψη πάθους στα εντός έδρας παιχνίδια. Μήπως ήρθε η ώρα να ληφθούν γενναίες αποφάσεις;
«Έχει ξεκινήσει αυτό και γίνεται ήδη. Το θέμα είναι  ότι όλοι κρίνονται, το νέο γήπεδο και η επένδυσή του χρειάζεται παίκτες και ομάδα με νοοτροπία  νικητή 100%. Εγώ εμπιστεύομαι πάρα πολύ τους ποδοσφαιριστές και είναι τα επόμενα παιχνίδια καθοριστικά για όλους, ματς στα οποία θα πρέπει να ματώσουν τη φανέλα».
-Λέγοντας γενναίες  αποφάσεις αναφερόμαστε στη μεταγραφική  περίοδο του Ιανουαρίου…
«Όταν έρθει η ώρα… Σίγουρα θα γίνουν προσθετικές κινήσεις, αλλά τώρα το ζητούμενο είναι άλλο, στα παιχνίδια που απομένουν ως και τον Ιανουάριο η ομάδα να δείξει τις ικανότητες που έδειξε στη σειρά των προηγούμενων τεσσάρων παιχνιδιών».
-Μήπως τελικά τα  τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια  ήταν η παρένθεση στην απόδοση της ομάδας;
«Δεν θέλω να το πιστέψω αυτό. Η ομάδα μας έδειξε τις δυνατότητές της, αν δεν τις είχε δείξει θα είχαμε πρόβλημα. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε αυτές τις ικανότητες, αλλά η αναμέτρηση με τον Πανιώνιο ήταν ένα πισωγύρισμα και πλέον πιστεύω ότι στη νέα σειρά των αγώνων που έχουμε μπροστά μας η ομάδα θα ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των παιχνιδιών και των δύσκολων συνθηκών».
-Τη χρονιά που  η ομάδα έχει το πιο «γεμάτο»  ρόστερ και έχοντας δαπανήσει  πολλά χρήματα, έχοντας διανύσει το 1/3 του πρωταθλήματος βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Εξήγηση υπάρχει γι’ αυτό;
«Σίγουρα έχουν  γίνει και λάθη στον σχεδιασμό. Το θέμα είναι να γίνει ο απολογισμός  στην κατάλληλη χρονική στιγμή, όταν πρέπει και όπως πρέπει. Έχουμε μία σειρά παιχνιδιών και παράλληλα έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές μας και περιμένουμε να βγάλουν τις ικανότητές οι παίκτες και κυρίως να πάρουμε τους απαραίτητους βαθμούς. Να κάνουμε έναν επανασχεδιασμό αν κάπου έχουμε κάνει λάθη».
-Θέμα υποτίμησης  αντιπάλων υπάρχει;
«Πιστεύω ότι η  ομάδα ήταν συγκεντρωμένη στο  πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο  δεν ήταν. Όμως κάποιες μονάδες  μας που μας είναι ιδιαίτερα  χρήσιμες δεν ανταπεξήλθαν στον βαθμό  που έπρεπε. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει το επόμενο παιχνίδι που είναι πολύ σημαντικό για μας για να πάρουμε τους βαθμούς που θέλουμε».
-Φοβόσαστε αποπροσανατολισμό  των παικτών, μιας και η τρέχουσα  εβδομάδα μοιάζει και με την  προηγούμενη;
«Είναι επαγγελματίες  και έχουν περάσει ανάλογες καταστάσεις και γεγονότα και δεν μπορούν να φύγουν ούτε και στο ελάχιστο από το παιχνίδι του Σαββάτου».
-Που πιστεύετε  ότι θα κριθεί η αναμέτρηση  με τον Εργοτέλη;
«Είναι ένας δύσκολο  παιχνίδι και ο αντίπαλος έχει ανάγκη τους βαθμούς. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και αμυντικά αλλά και επιθετικά, να μπορέσουμε να βρούμε τους διαδρόμους, να κάνουμε ένα γκολ και να πάρουμε το παιχνίδι».
-Έχουμε δεχτεί  τις λιγότερες τελικές προσπάθειες,  αλλά δεχόμαστε σχετικά εύκολα  γκολ…
«Γκολ μπορεί να δεχτείς και παίζοντας με μία ομάδα τοπικού πρωταθλήματος. Το θέμα είναι να βάζεις γκολ… Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις γκολ στο ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι έχουμε καλή αμυντική λειτουργία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να βάζουμε το γκολ. Τώρα είμαστε συγκεντρωμένοι να βγάλει η ομάδα τον χαρακτήρα και την αντίδραση που έβγαλε και στα προηγούμενα ματς. Το νέο γήπεδο, που είναι ένα σημαντικό γεγονός, θα πρέπει να μας βοηθήσει να αλλάξουμε την εποχή, με μία νικηφόρα νοοτροπία».
-Πως είναι το  νέο γήπεδο από μέσα;
«Έχει φοβερή ακουστική  και πιστεύω ότι η ενθάρρυνση που θα δίνει στους ποδοσφαιριστές θα είναι ένα σημαντικό κίνητρο  για να επιβληθεί του αντιπάλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου