Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Οι «σφαγές» της ΑΕΛ

Του Κώστα Φόλλα από Sportdog.gr

Η ΑΕΛ δεν συγκινεί εφημερίδες και ΜΜΕ, τα οποία θα μπουν στον κόπο να προβάλλουν όσα έχει τραβήξει φέτος από τη διαιτησία.

Μια μικρή γωνίτσα στο sportdog θα προσπαθήσει να καλύψει το «κενό» υπενθυμίζοντας σε όλους τι έχει περάσει αυτή η ομάδα στο Πρωτάθλημα και γιατί (μεταξύ άλλων, φυσικά) είναι τελευταία στη βαθμολογία.
Για να τα θυμηθούμε:
ΑΕΛ – Καβάλα 0-0: ακυρώθηκε λανθασμένα –ως οφσάιντ- γκολ.
Ηρακλής – ΑΕΛ 1-0: δεν υποδείχθηκε πέναλτι στον Μπλάζεκ, στην εξέλιξη της φάσης αποβλήθηκε ο Ταυλαρίδης.
Πανσερραϊκός – ΑΕΛ 1-0: στη φάση του γκολ υπάρχει οφσάιντ, αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Ιγκλέσιας επειδή «απώθησε» (όχι χτύπησε), τον Παπάζογλου, σύμφωνα με δήλωση του τελευταίου.
Ολυμπιακός Β. – ΑΕΛ 1-1: ακυρώθηκε λανθασμένα –ως οφσάιντ- γκολ.
ΑΕΛ – Πανιώνιος 0-1: ακυρώθηκε λανθασμένα –ως οφσάιντ- γκολ, δεν υποδείχθηκε πέναλτι στον Νταμπίζα.
Εργοτέλης – ΑΕΛ 2-1: το δεύτερο γκολ προήλθε από πέναλτι που κέρδισε παίκτης, ο οποίος ήταν οφσάιντ. Στην ίδια φάση αποβλήθηκε ο Ταλ.
ΑΕΛ – ΠΑΟΚ 1-2: δεν υποδείχθηκε πέναλτι στον Κανόμπιο, δεν υποδείχθηκε πέναλτι σε χέρι του Βιτόλο.
Δεν ξέρω σε πόσους βαθμούς «μεταφράζονται» τα παραπάνω σφάλματα. Στέκομαι στο γεγονός ότι σε όλες αυτές τις 13 αγωνιστικές δεν υπάρχει (και καλώς!) ούτε ένα ματς στο οποίο η ΑΕΛ ευνοήθηκε. Θα μπορούσαν οι Ατρόμητος, Κέρκυρα, Ξάνθη, Αστέρας Τρίπολης, Άρης, Παναθηναϊκός να εκφράσουν δικαιολογημένα παράπονα για αλλοίωση Πρωταθλήματος: αυτοί γιατί δεν ευνοήθηκαν δηλαδή, όπως οι άλλοι επτά αντίπαλοι της Λάρισας;
Τα λάθος σφυρίγματα των πρώτων αγώνων τα αντιμετώπιζα με καλή πίστη και έγραφα πως οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη, που έγιναν σε δύσκολες φάσεις. Ωστόσο, στην εξέλιξη του Πρωταθλήματος φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Να δεχθούμε ότι γίνονται λάθη αλλά δεν γίνεται η ΑΕΛ να έχει αδικηθεί σε επτά ματς και σε κανένα να μην υπάρξει ένα σφάλμα υπέρ της! Δεν μπορεί το σκορ να είναι 0-7! Το φυσιολογικό για κάθε ομάδα είναι να γνωρίζει και τις δύο όψεις του νομίσματος. Ο Άρης, για παράδειγμα, αδικήθηκε κόντρα στον Παναθηναϊκό αλλά ευνοήθηκε απέναντι στην Κέρκυρα, που βέβαια αδικήθηκε στο «Βικελίδης» αλλά από την πλευρά της είχε ευνοηθεί κόντρα στην Ξάνθη κοκ. Αυτά, ναι, είναι φυσιολογικά. Τα όσα συμβαίνουν στην ΑΕΛ δεν είναι!
Και αν όλα αυτά στο τέλος οδηγήσουν στον υποβιβασμό της, για τον οποίο βλέπω ότι πολλοί επιχαίρουν (κάτι που προσωπικά με χαροποιεί απίστευτα γιατί δείχνει ότι η ΑΕΛ ενοχλεί, όπως άλλωστε κάνει χρόνια τώρα), θα έχει κερδίσει κάτι το ελληνικό ποδόσφαιρο; Δεν θέλει το ελληνικό ποδόσφαιρο δυνατές επαρχιακές ομάδες, με νέο γήπεδο, με κόσμο, με ανθρώπους που κάνουν επενδύσεις; Δεν θέλει εικόνες όπως οι χθεσινές στο AEL FC Arena; Γιατί λοιπόν αυτό το μένος;
Αλλά, ίσως, το ελληνικό ποδόσφαιρο –έτσι όπως έχει καταντήσει- δεν θέλει ομάδες που προχωρούν σε πρωτοποριακές κινήσεις (βλέπε γήπεδο), οι οποίες σίγουρα θα τις κάνουν πιο δυνατές. Δυστυχώς, το ελληνικό ποδόσφαιρο εκφράζεται από τοποθετήσεις υπεύθυνων (χα!) που όποτε τους βολεύει κάνουν λόγο για «εγκλήματα κατά της Ελλάδας» ή από ανακοινώσεις σαν αυτή του Παναθηναϊκού που πειράχτηκε γιατί ο… Πανσερραϊκούλης τόλμησε να ψελλίσει και να πει πως αδικήθηκε για το πέναλτι που δεν του δόθηκε στο ΟΑΚΑ. Η «μεγάλη» ομάδα θίχτηκε! Αν η φάση είχε γίνει σε βάρος της και το ματς είχε λήξει 0-0 σήμερα θα είχαν βγει οι μισές εφημερίδες και θα «έκραζαν». Τώρα, όμως, που ευνοήθηκε, δεν είχε την ευθιξία να σωπάσει ή τη μαγκιά να παραδεχθεί ότι έγινε ένα λάθος σε βάρος της αντίπαλης ομάδας. Αντίθετα, τα έβαλε με τον «μικρό» που αντέδρασε…
Τέλος, μία παρατήρηση για το ματς με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του μιλάει για «την αγωνιστική γύμνια της Λάρισας» (με άλλα λόγια απαξιώνει τους παίκτες της!!!) και «για αστεία επιχειρήματα» σε φάσεις όπως αυτή του Βιτόλο: κανένας δεν είπε ότι ο ΠΑΟΚ «έστησε» τον αγώνα. Αλλά πώς να το κάνουμε, ευνοήθηκε! Από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να απαντήσει και να μπει σε αντιπαράθεση με τη Λάρισα για το ματς, ας παραδεχθεί ότι ευνοήθηκε, έστω σε μία φάση. ΜΑΓΚΙΑ είναι, ανωτερότητα θα φανερώσει.

Το έκανε πρόπερσι ο Κώστας Πηλαδάκης μετά από το ματς με τον ΟΦΗ, στο οποίο η ΑΕΛ κέρδισε με βοήθεια από τη διαιτησία. «Δεν γουστάρω να κερδίζει η ομάδα μου με αδικίες. Έχω περάσει κι εγώ από αυτή τη θέση», είχε πει. Όπως και ο Νίκος Νταμπίζας: «Εμείς δεν κάνουμε κοκοκό για τη διαιτησία. Είναι άδικο να έχουν συμβεί αυτά τα πράγματα στον ΟΦΗ»! Αντρίκειες κουβέντες, καμιά σχέση με σχόλια του στυλ «δεν έφαγε κάρτα ο Σίμιτς στο 6’» και «δεν έχετε το βεληνεκές να πιάνετε στο στόμα σας την Τούμπα»!!! (αλήθεια ποιοι το έχουν να ξέρουμε…). Κάτι τέτοιες λεπτομέρειες κάνουν την ΑΕΛ να ξεχωρίζει...
Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο είναι ίσως το χειρότερο που έχω γράψει. Δεν με εκφράζει να μιλάω για διαιτησίες κλπ. Αλλά το έγραψα επειδή θέλω να είμαι συνεπής προς τον εαυτό μου και για να εκφράσω τα συναισθήματα (και τις απόψεις βέβαια) που είχα από την ώρα που τελείωσε το ματς, που είχα στο τρένο της επιστροφής στην Αθήνα, που έχω μέχρι και τώρα που κτυπάω το τελευταίο πλήκτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου