Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Νίκος Κωστένογλου: Το φάρμακο, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, είναι οι νίκες

Τη σημασία της παρουσίας του κόσμου στην προσπάθεια της ομάδας για ανάκαμψη και παραμονή στη Super League τόνισε ο Νίκος Κωστένογλου στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα με τον Πανσερραϊκό. «Θεωρώ ότι η ΑΕΛ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον κόσμο της και δεν το λέω έτσι επιγραμματικά. Το νιώθω και νομίζω ότι η ουσιαστική βοήθεια θα ξεκινήσει από τους οπαδούς μας», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι το καλύτερο «φάρμακο» για την ομάδα αυτή τη στιγμή είναι οι νίκες, ότι «τα πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά παρόλα αυτά πιστεύω ότι μέρα με τη μέρα, εκατοστό με το εκατοστό γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι». Υπογράμμισε την σπουδαιότητα του παράγοντα ψυχολογία, μίλησε για την περίπτωση Τσιμπάμπα, αλλά και για τη φιλοσοφία χρησιμοποίησης των νεαρών ποδοσφαιριστών και εξήγησε γιατί «αυτοσκοπός θα πρέπει να είναι η σοβαρή, πειθαρχημένη και υπεύθυνη παρουσία και όχι η νίκη». Κατέληξε, δε, ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να είμαστε υπερομάδα, αλλά την Κυριακή θα δούμε μια καλύτερη ΑΕΛ. Να κάνουμε έστω ένα βήμα μπροστά, που θα μας δώσει χαρά και θα τονώσει την ψυχολογία μας. Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου:
«Θεωρώ ότι ο βασικότερος παράγοντας για να ανατρέψουμε την κατάσταση θεωρώ ότι είναι η παρουσία του κόσμου. Παρακαλώ όλους τους φιλάθλους μας αν είναι δυνατόν να γεμίσουν το γήπεδο και να παροτρύνουν την ομάδα μας. Οι παίκτες και γενικά όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα έχουν μεγάλη ανάγκη την παρουσία του κόσμου, ο οποίος – βέβαια – όλα αυτά τα χρόνια έχει πιστοποιήσει και έχει δείξει τη μεγάλη του αξία. Θεωρώ ότι η ΑΕΛ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον κόσμο της και δεν το λέω έτσι επιγραμματικά. Το νιώθω και νομίζω ότι η ουσιαστική βοήθεια θα ξεκινήσει από τους οπαδούς μας. Από την άλλη, κι εμείς θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι γιατί τα επόμενα παιχνίδια θα καθορίσουν και την εξέλιξη του πρωταθλήματος».
-Σκέπτεστε κάποιους από τους νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές να τους χρησιμοποιήσετε στον αγώνα της Κυριακής;
«Είναι νωρίς ακόμα να απαντήσω. Θα αξιολογήσουμε και την κατάστασή τους στις επόμενες προπονήσεις και κατόπιν θα αποφασίσουμε»
-Στην Κέρκυρα η ομάδα παρατάχθηκε με αμυντικούς προσανατολισμούς κυρίως. Ακολουθεί ένα εντός έδρας ματς. Είναι στη σκέψη σας μια πιο επιθετική ΑΕΛ, μια ΑΕΛ που θα διεκδικήσει τη νίκη από την αρχή;
«Δεν θα συμφωνήσω ιδιαίτερα ότι είχαμε αμυντικούς προσανατολισμούς. Για να είμαι αντικειμενικός θα σας πω ότι στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα δεν ήταν η αναμενόμενη. Πραγματικά είχαμε μείνει αρκετά πίσω, ο αντίπαλος βρήκε χώρους και είχε καλύτερη παρουσία από εμάς μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, η κατάσταση άλλαξε. Ισορροπήσαμε το παιχνίδι, ανεβήκαμε πιο ψηλά, πιέσαμε περισσότερο και λεπτό προς λεπτό αποκτούσαμε αυτοπεποίθηση. Τη στιγμή που δεχτήκαμε το γκολ η ομάδα λειτουργούσε πολύ καλά εντός αγωνιστικού χώρου. Θεωρώ ότι αντικειμενικά, το ματς θα έπρεπε να είχε λήξει ισόπαλο. Πέρα από αυτό, όμως. Εγώ δεν φαντάζομαι ποτέ μια ΑΕΛ να παίζει δεύτερο και παθητικό ρόλο. Γνωρίζω σε ποια ομάδα έχω έρθει, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν ορισμένα δεδομένα προβλήματα, τα οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε από τη μια μέρα στην άλλη. Μην κοιτάτε τυπικά τα συστήματα σαν μια βασική διάταξη. Οι παίκτες ανάλογα με την ικανότητα που έχουν και τις εντολές που παίρνουν, αυτοί καθορίζουν αν ένα σχήμα είναι ένα αμυντικογενές ή επιθετικογενές. Μη νομίζετε δηλαδή ότι αν χρησιμοποιήσουμε περισσότερους επιθετικογενείς παίκτες η παρουσία μας θα είναι πιο καλή. Είμαστε μια ομάδα η οποία τώρα προσπαθεί να βρει λίγο την ταυτότητά της και χρειαζόμαστε ποδοσφαιριστές που να κάνουν και την αμυντική και την επιθετική λειτουργία σωστά. Αυτό τη δεδομένη στιγμή δεν είναι τόσο εφικτό. Προσπαθούμε, όμως, μέρα με τη μέρα να το βελτιώσουμε»
-Είπατε ότι το δικαιότερο αποτέλεσμα θα ήταν το 0-0, όμως, εμείς από την ΑΕΛ στην Κέρκυρα δεν είδαμε καμία ευκαιρία…
«Θα ήταν καλό και το 0-0 από πλευράς ψυχολογίας, γιατί η ομάδα μας δεν θα είχε δεχτεί γκολ. Κι όπως ξέρετε είναι ευάλωτη σε αυτόν τον τομέα. Σίγουρα μέσα μου ενδόμυχα, πάντα θέλω να κερδίζουμε κι αυτός είναι ο στόχος. Όμως, κάθε φορά θα πρέπει να προσεγγίζουμε τα πράγματα με βάση τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Και στην προκειμένη περίπτωση μια ισοπαλία θα ήταν καλό αποτέλεσμα και για ψυχολογικούς και για βαθμολογικούς λόγους. Το σκοράρισμα είναι ένα πρόβλημα το οποίο η ομάδα αντιμετωπίζει από την αρχή του πρωταθλήματος. Σίγουρα έχουμε πρόβλημα στο επιθετικό κομμάτι. Μας λείπουν κάποιοι παίκτες. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από πλευράς διοίκησης και προέδρου, μέχρι την τελευταία ημέρα να ενισχυθεί η ομάδα. Δεν είναι εύκολο να αποκτήσουμε κάποιους ποδοσφαιριστές έστω κι αν ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη».
-Αν παίζαμε την Κυριακή με την Κέρκυρα, θα αλλάζατε κάτι σε σχέση με το ματς που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα; Θα χρησιμοποιούσατε τους ίδιους παίκτες;
«Όσον αφορά στους παίκτες ξέρετε ότι οι επιλογές μας είναι περιορισμένες. Όσον αφορά στην τακτική, ναι, την ίδια θα επέλεγα να ακολουθήσω. Η μόνη διαφορά είναι ότι ενώ στο πρώτο ημίχρονο οι εντολές ήταν να πιέσουμε πιο ψηλά αυτό δεν έγινε. Ο ένας από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς της Κέρκυρας προωθούνταν με τη μπάλα κι αυτό δημιουργούσε υπεραριθμία στον χώρο του κέντρου. Το πρόβλημα αυτό το λύσαμε στο ημίχρονο, δώσαμε ξεκάθαρες οδηγίες και η εικόνα της ομάδας βελτιώθηκε».
-Είχατε πει μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι, ότι παρά το αρνητικό αποτέλεσμα η ομάδα έκανε ένα βήμα προόδου. Σε ποιον τομέα ήταν αυτό το βήμα προόδου και πως «χτίζετε» πάνω σε αυτό από εδώ και πέρα;
«Για μένα έγινε ένα βήμα. Η ομάδα είχε αρχές στο παιχνίδι της. Δεν έβλεπα μια ΑΕΛ που να έχει άλογο τρόπο είτε στην επιθετική, είτε στην αμυντική της λειτουργία. Βέβαια δεν δημιουργήσαμε ευκαιρίες, αλλά πιστεύω ότι ένας αντικειμενικός κριτής θα έβλεπε στο δεύτερο ημίχρονο μια ομάδα με αρχή και τέλος. Έτσι το βλέπω εγώ προσωπικά. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι ονειρεύομαι αυτή την ΑΕΛ. Θέλω να το διαχωρίσουμε. Να ξέρετε, όμως, και κάτι άλλο. Εγώ περιμένω την ομάδα βελτιωμένη την Κυριακή, αλλά τα πράγματα δεν αλλάζουν εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη. Προσωπικά, δίνω μεγάλη βαρύτητα και στον ψυχολογικό τομέα. Στο πως θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι. Εγώ πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε καλά, όμως, πολλές φορές η εξέλιξη ενός αγώνα ανατρέπει τον τρόπο που σκέφτεσαι. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι μέρα με τη μέρα, εκατοστό με το εκατοστό γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι».
-Που οφείλεται το γεγονός ότι η ομάδα σε κάθε αγώνα κάνει συνήθως μια-δυο αναγκαστικές αλλαγές; Πόσο σας δυσκολεύει στα πλάνα σας το γεγονός ότι πολλοί παίκτες αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών;
«Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι ποδοσφαιριστές έχουν μακροχρόνια προβλήματα. Κι όταν στη διάρκεια της χρονιάς η προπόνηση γίνεται πιο πιεστική, αυτοί που ποδοσφαιριστές που δεν είναι 100% υγιείς λόγω των όσων κουβαλούν από το παρελθόν, είναι φυσιολογικό να βγάζουν τέτοια προβλήματα. Να ξεκαθαρίσω εξαρχής, ότι προσωπικά ποτέ δεν χρησιμοποιώ ποδοσφαιριστή που δεν είναι 100% υγιής. Στην περίπτωση Βελάσκο πήρα τη διαβεβαίωση και από το ιατρικό επιτελείο και από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Γι’ αυτό και ξεκίνησα το παιχνίδι. Δυστυχώς, όμως, επειδή κουβαλούν προβλήματα μακροχρόνια κάποιοι ποδοσφαιριστές είναι πιο ευπαθείς στους τραυματισμούς. Γενικότερα, όμως, η προπόνηση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη – άσχετα αν είναι πιο πιεστική – όπως πιο προσεγμένες είναι και οι επιβαρύνσεις».
-Ο Τσιμπάμπα υπολογίζεται για το ματς της Κυριακής;
«Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει ευθύς εξαρχής να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι μια από τις αρχές μου, το συζήτησα με τον πρόεδρο και είναι κι εκείνος σύμφωνος, γιατί είναι και δική του αρχή. Πλέον, στην ομάδα θα πρέπει να υπάρχει αρχή και τέλος. Η αιτιολογία για την οποία ο Τσιμπάμπα έλειψες από αυτές τις προπονήσεις ήταν ένα προσωπικό οικογενειακό πρόβλημα με το παιδί του. Συμπάσχω και συμμερίζομαι τη δύσκολη κατάσταση που πέρασε. Από εκεί και πέρα, όμως, ο ποδοσφαιριστής ήταν αδικαιολογήτως απών. Έπρεπε να ενημερώσει έγκαιρα το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ήρθε σήμερα στην προπόνηση και είναι σίγουρο ότι θα παραπεμφθεί στον πρόεδρο και θα του επιβληθεί υψηλό πρόστιμο. Για να τον δεχτώ, όμως, στην προπόνηση ήταν σημαντικό για μένα αν θα ήθελε ο ίδιος να πει κάτι στους συμπαίκτες του. Πραγματικά, πριν από την έναρξη της προπόνησης ζήτησε συγγνώμη από όλους τους συμπαίκτες του και μου επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο γεγονός δεν θα επαναληφθεί. Αποδέχτηκα τη συγγνώμη γιατί θα πρέπει να δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους. Πέραν τούτου, όμως, είμαι κάθετος ότι ο παίκτης θα τιμωρηθεί και σε αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις στο μέλλον θα είμαι όχι απλώς αυστηρός, αλλά αμείλικτος».
-Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας; Τα τραυματισμένα κορμιά ή οι τραυματισμένες ψυχές των ποδοσφαιριστών;
«Θεωρώ ότι είναι οι ταλαιπωρημένες ψυχές. Βλέποντας να βρισκόμαστε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα είναι πολύ δύσκολο το κομμάτι της αυτοπεποίθησης. Κι αυτό με τη σειρά του δυσκολεύει την προσπάθειά τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής, θα είναι μια ευκαιρία για να ανέβουμε μια βαθμίδα. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει με εύκολο τρόπο γιατί ο αντίπαλος είναι πολύ επικίνδυνος. Βέβαια, εμείς πιστεύουμε στη δική μας ομάδα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε συναίσθηση της κατάστασης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι εύκολα και δεδομένα όλα, να ξέρετε ότι την Κυριακή δεν θα έχουμε ευχάριστα αποτελέσματα. Αυτή την προσοχή προσπαθώ να επιστήσω όλες αυτές τις ημέρες στους ποδοσφαιριστές μας. Συγχρόνως, θέλουμε να τονωθεί και η δική τους αυτοπεποίθηση, όμως, αυτό θα γίνει μόνο μέσα από τις επιτυχίες. Το φάρμακο, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, είναι οι νίκες».
-Το γεγονός ότι ο κύριος Κοκότοβιτς αποτελεί παρελθόν από τον Πανσερραϊκό πόσο επηρεάζει τα δικά σας σχέδια;
«Θεωρώ ότι θα είναι λιγάκι διαφοροποιημένος αγωνιστικά ο αντίπαλος. Κι αυτό ακριβώς το στοιχείο κάνει ακόμη πιο δύσκολο το παιχνίδι. Διότι με την αλλαγή ενός προπονητή οι ποδοσφαιριστές προσπαθούν να είναι πιο υπεύθυνοι και πιο συγκεντρωμένοι εντός αγωνιστικού χώρου».
-Θα αφήνατε έξω τον Ταλ για να παίξει ο Καρανίκας; Θα αφήνατε τον Κουζάν για να παίξει ο Ρέντζας; Παίζει, δηλαδή, κάθε φορά ο πιο έτοιμος;
«Δεν θέλω να μιλήσω για συγκεκριμένους παίκτες, αλλά θα σας απαντήσω συνολικά. Υπάρχουν 4-5 παιδιά που λογίζονται ως «μικροί», αλλά αυτή τη στιγμή είναι επαγγελματίες. Έχω μια αρχή. Για μένα δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι. Αν είναι κάποιος ικανός – ανεξαρτήτου ηλικίας – θα παίξει. Σε αυτό το σημείο, όμως, η ομάδα έχει μια ιδιαιτερότητα. Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Η χρησιμοποίηση ενός νεαρού ποδοσφαιριστή που δεν έχει πολλές παραστάσεις από Super League μπορεί να εξελιχθεί αρνητικά, όχι μόνο για την ομάδα, αλλά για τον δικό του τον ψυχικό κόσμο. Γιατί όλα, πλέον, κρίνονται σε λεπτομέρειες. Δεν σας κρύβω, βέβαια, ότι προετοιμάζω το έδαφος ώστε κάποια στιγμή κάποιο από αυτά τα παιδιά να παίξει. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με… ευνοϊκό άνεμο. Και θα είναι λάθος, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον να ξεκινήσει βασικός ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής. Δεν απορρίπτω την περίπτωση, όμως, να χρησιμοποιηθεί ως αλλαγή».
-Ο Κολοβέτσιος λογίζεται στο γκρουπ των «μικρών»;
«Ο Κολοβέτσιος έχει παίξει αρκετά παιχνίδια στη Super League. Αν και ο συγκεκριμένος θα πρέπει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερα. Όπως και τα υπόλοιπα παιδιά τα οποία θεωρώ ότι στα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν την βοηθήσουν την ομάδα. Η ΑΕΛ πρέπει να στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση και θα το κάνει. Το έχω συζητήσει με τον πρόεδρο. Δεν έχει γίνει αυτό μέχρι στιγμής, αλλά πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα συμβεί. Κι αυτή είναι και η δική μου προδιάθεση».
-Είναι το ματς της Κυριακή η τελευταία ευκαιρία της ΑΕΛ να μείνει «ζωντανή»;
«Στην ψυχολογία υπάρχει μια αρχή. Αν κάνουμε αυτοσκοπό τη νίκη, να το ξέρετε, δεν θα έχουμε καλή εικόνα. Αν έχουμε αυτοσκοπό τη σοβαρή, πειθαρχημένη και υπεύθυνη παρουσία, τότε ίσως να έχουμε και μια άνετη νίκη. Η επιτυχία από την αποτυχία απέχει μια λεπτομέρεια. Θέτοντας αυτοσκοπό τη νίκη, αυτό λειτουργεί αρνητικά στον ψυχικό μας κόσμο. Θέλω να δω μια ομάδα που θα λειτουργεί σωστά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πέρα από το πάθος, που θα παίξει φυσικά πρωταρχικό ρόλο, πέρα από την παρουσία του κόσμου που φυσικά θα ωθήσει τους ποδοσφαιριστές. Θέλω μια ομάδα που να έχει επιθετική και αμυντική λειτουργία με έναν ορθό τρόπο. Δεν είμαστε σε θέση να είμαστε, αυτή τη στιγμή, υπερομάδα, αλλά πιστεύω ότι έχουμε τις ικανότητες να δείξουμε μια πιο βελτιωμένη εικόνα. Αυτό πιστεύω ότι θα το δούμε την Κυριακή. Έστω ένα βήμα μπροστά. Θα μας δώσει χαρά και θα τονώσει την ψυχολογία μας. Να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερο αισιοδοξία. Γι’ αυτό και πρέπει να προχωράμε κοιτώντας παιχνίδι με παιχνίδι».
-Η προπονητική φιλοσοφία σας είναι ότι έχετε ένα συγκεκριμένο σύστημα που ακολουθείτε και δεν το αλλάζετε ανεξαρτήτως αντιπάλου και συνθηκών ή ότι κάθε φορά προσαρμόζεστε στα εκάστοτε δεδομένα;
«Όταν έχεις μια καλά δομημένη ομάδα τότε προσπαθείς να είσαι ξεκάθαρος, να έχεις τη δική σου φιλοσοφία και να αντιμετωπίζεις επί ίσοις όροις τους αντιπάλους. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Άρα, αναγκαστικά κάποια στιγμή θα προσαρμοζόμαστε και στον αντίπαλο. Να μη χάνουμε, όμως, τη δική μας φιλοσοφία και τη δική μας αγωνιστική ταυτότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου