Με αφορμή την κατασκευή του νέου γηπέδου της Π.Α.Ε. ΑΕΛ 1964 το visinifanela.blogspot.com σας παρουσιάζει όλα τα γήπεδα της Superleague Ελλάδος.
«Σπύρος Λούης»
Χωρητικότητα: 68.079 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το Ολυμπιακό Στάδιο βρίσκεται στο Μαρούσι (βόρειο προάστιο της Αθήνας, 9 χλμ από το κέντρο της πόλης και 22 χλμ από το αεροδρόμιο). Είναι μέρος του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).
Πρόσβαση με:
Αυτοκίνητο – Βγείτε από το κέντρο προς βορρά μέσω της Λεωφ. Κηφισίας και απλώς ακολουθήστε τα σήματα προς το στάδιο (βρίσκονται παντού). Αν έρχεστε από την Αττική Οδό, βγείτε στην έξοδο 11 «Κηφισίας – Ολ. Στάδιο».
Λεωφορείο – Χρησιμοποιήστε το X14 από το Σύνταγμα κατευθείαν μέχρι το ΟΑΚΑ. Χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά (ανάλογα και με την κίνηση) για τη διαδρομή.
Μετρό – Χρησιμοποιήστε τη γραμμή 1 και κατεβείτε στην «Ειρήνη» (25 λεπτά από την Ομόνοια). Από το σταθμό είναι 10 λεπτά με τα πόδια ως το Ολυμπιακό Στάδιο.
Κτίστηκε το: 1982 (Τελευταία ανακατασκευή το 2004)
Ρεκόρ θεατών: 75.263 (Ολυμπιακός – Αμβούργο, στις 3/11/1983)
Έδρα: Παναθηναϊκός (Superleague), ΑΕΚ (Superleague)
Πληροφορίες: Το Ολυμπιακό Στάδιο φέρει το όνομα του Σπύρου Λούη, νικητή του Μαραθωνίου στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής (1896). Αναφέρεται όμως πολύ συχνά ως «ΟΑΚΑ» από τα αρχικά του όλου αθλητικού συγκροτήματος. Ιστορικά στοιχεία για το στάδιο μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα που αναφέρεται στην προ-Ολυμπιακή του μορφή.
Αντίθετα, εδώ θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη νέα αναμορφωμένη εικόνα τόσο του σταδίου όσο και συνολικά του ΟΑΚΑ μετά την εφαρμογή της γνωστής σε όλους μελέτης Καλατράβα. Πρώτα απ’ όλα… λίγοι αριθμοί!
Η πρόσβαση στις κερκίδες γίνεται μέσω 34 θυρών, με μονή αρίθμηση (1-35) για το κάτω διάζωμα και ζυγή (2-34) για το άνω. Δεν υπάρχουν θύρες 18 και 36, αφού στη θέση τους βρίσκονται οι ηλεκτρονικοί πίνακες του σταδίου. Επιπλέον, το Ολυμπιακό Στάδιο διαθέτει 16 VIP boxes («σουίτες» επισήμων).
Δεν είναι όμως μόνο το στάδιο που αξίζει κανείς να δει στο ΟΑΚΑ. Είναι και το Ποδηλατοδρόμιο, με την επίσης καταπληκτική οροφή του, μήκους 145, πλάτους 106 και ύψους 45 μέτρων. Και βεβαίως είναι η Αγορά. Με την υπεροχη στοά, τα συντριβάνια, το κινούμενο Τείχος των Εθνών.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Ολυμπιακό Στάδιο φιλοξένησε την υπερειδική διαδρομή του Ράλλυ Ακρόπολις 2005. Ήταν η πρώτη φορά που μία υπερειδική του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος διεξήχθη μέσα σε στάδιο, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Οι εικόνες, άλλωστε, το αποδεικνύουν!
Το ΟΑΚΑ είναι ΝΠΙΔ και ανήκει στo Eλληνικό Δημόσιο.
«Κλεάνθης Βικελίδης»
Χωρητικότητα: 22.574 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το γήπεδο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, 500 χλμ βόρεια της Αθήνας. Το ίδιο το Γήπεδο Χαριλάου βρίσκεται στην ομώνυμη ανατολική συνοικία της πόλης, επί της οδού Παπαναστασίου.
Για να πάτε ως εκεί με αυτοκίνητο, συμβουλευτείτε τον χάρτη που θα βρείτε δίπλα. Ο καλύτερος και πιο εύκολος πάντως τρόπος για να φτάσετε στο Χαριλάου είναι χρησιμοποιώντας το λεωφορείο 10, από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (Εγνατία). Κάνει στάση ακριβώς έξω από το γήπεδο, στην Παπαναστασίου.
Κτίστηκε το: 1951 (Τελευταία ανακατασκευή το 2004)
Ρεκόρ θεατών: 27.500 (Αρης – ΑΕΚ, στις 11/3/1979)
Έδρα: Αρης (Superleague)
Πληροφορίες: Η επίσημη ονομασία του γηπέδου ήταν για πολλά χρόνια απλώς «Γήπεδο Αρεως». Όλος ο κόσμος όμως αναφερόταν σε αυτό ως «Χαριλάου». Το 2004 δόθηκε στο γήπεδο το όνομα του παλιού μεγάλου άσου και πρωταθλητή το 1946 με τον Αρη, Κλεάνθη Βικελίδη.
Η εξέλιξη του Χαριλάου ήταν σταδιακή. Το 1969 τοποθετήθηκε χλοοτάπητας, ενώ το 1972 κατασκευάστηκε το τσιμεντένιο στέγαστρο πάνω από τη δυτική κερκίδα, με ενέργειες του τότε προέδρου της ομάδας Νίκου Καμπάνη. Η νότια κερκίδα (η θύρα 3 με το χαρακτηριστικό λοξό σχήμα λόγω στενότητας χώρου) ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ η ανατολική (θύρα 2) λίγα χρόνια αργότερα.
Η επιλογή του γηπέδου ως ένα από τα προπονητήρια για το ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν η αφορμή για σημαντικά έργα στο Χαριλάου. Το αποτέλεσμα αυτών των εργασιών ήταν η βελτίωση των εγκαταστάσεων ενός από τα πιο «ποδοσφαιρικά» γήπεδα της Ελλάδας.
Η σημαντικότερη αλλαγή ήταν η κατεδάφιση της παλιάς δυτικής εξέδρας του γηπέδου και η αντικατάστασή της από νέα, 2 διαζωμάτων. Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο που διαθέτει:
- Στο ισόγειο: πισίνα, γυμναστήριο, αποδυτήρια, ιατρείο, φυσικοθεραπευτήριο & άλλους χώρους.
- Στον 1ο όροφο: καφετέρια – εστιατόριο & χώρους για VIPs και δημοσιογράφους.
- Στον 2ο όροφο: θαλάμους σχολιαστών & τα VIP boxes («σουίτες»).
- Στον 3ο & 4ο όροφο: υποστηρικτικούς χώρους & προσβάσεις θεατών για το δεύτερο διάζωμα.
Τα δύο διαζώματα της νέας κερκίδας είναι στεγασμένα. Δημιουργήθηκαν τρεις θύρες εισόδου, ενώ οι VIPs και οι δημοσιογράφοι έχουν απευθείας πρόσβαση με ανελκυστήρες.
Λόγω οικονομικών προβλημάτων τα έργα στο Χαριλάου δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στην περίοδο 2004-05, αν και το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε κανονικά. Το εσωτερικό του κτιρίου, ο περιβάλλων χώρος και η πίσω πλευρά του στεγάστρου (όπως φαίνεται στην κάτω εικόνα, που τραβήχτηκε το 2005) ήταν εκκρεμότητες που άφησε πίσω της η οικονομική δυσπραγία της αναδόχου εταιρείας. Το Γήπεδο Χαριλάου «Κλεάνθης Βικελίδης» ανήκει στον ερασιτέχνη Α.Σ. Αρη.
Αστέρα Τρίπολης
Χωρητικότητα: 6.430 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το γήπεδο βρίσκεται στην Τρίπολη, 160 χλμ νότιο-δυτικά της Αθήνας. Στην πόλη μπορείτε να φτάσετε και με το τρένο. Το ίδιο το γήπεδο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Τρίπολης (δίπλα στις γραμμές του τρένου και πίσω από τα ΚΤΕΛ). Ερχόμενοι από Αθήνα, βγείτε από την Εθνική Οδό προς «Τρίπολη» και συνεχίστε ευθεία για 1,5 χλμ μέχρι μία διασταύρωση με φανάρια. Στρίψτε αριστερά προς «Σπάρτη, Καλαμάτα» και σε 300μ, αμέσως μετά την αστυνομία, θα δείτε πινακίδα προς το «Γήπεδο Αστέρα» να δείχνει αριστερά. Περάστε τις γραμμές του τρένου και μετά από 1 χλμ θα φτάσετε έξω από το γήπεδο.
Κτίστηκε το: 1979 (Τελευταία ανακατασκευή το 2008)
Ρεκόρ θεατών: 5.864 (Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός, στις 3/1/2009)
Έδρα: Αστέρας Τρίπολης (Superleague)
Πληροφορίες: Το γήπεδο ουσιαστικά είναι μία νέα κατασκευή, αφού το μόνο που προϋπήρχε της ανόδου του Αστέρα στη Γ’ Εθνική το 2005 ήταν μία μικρή εξέδρα 100 περίπου θέσεων. Οι νέοι ιδιοκτήτες της ομάδας επένδυσαν σημαντικά ποσά και το πρώτο ορατό αποτέλεσμα ήταν η μεταμόρφωση του γηπέδου. Το 2005 κατασκευάστηκε η ανατολική κερκίδα (θύρα 1), η οποία εκτός των άλλων στεγάζει τα γραφεία της ΠΑΕ, γυμναστήριο και αποδυτήρια, εντευκτήριο, κλπ. Το 2007, με την άνοδο του Αστέρα στη Superleague κατασκευάστηκαν η δυτική (θύρα 3) και η νότια κερκίδα (θύρα 4). Το 2008 προστέθηκε και η βόρεια στεγασμένη κερκίδα (θύρα 2).
Τα σχέδια για το μέλλον είναι ακόμη πιο φιλόδοξα και αφορούν στην κατασκευή ενός πλήρους αθλητικού συγκροτήματος στην έκταση γύρω από το υπάρχον γήπεδο. Προβλέπονται βοηθητικά γήπεδα ποδοσφαίρου (ήδη έχουν κατασκευαστεί κάποια από αυτά), γήπεδα μπάσκετ, τέννις, ξενώνες και ξενοδοχείο. Κυρίως όμως τα σχέδια περιλαμβάνουν ένα νέο γήπεδο, 13.000 πλήρως στεγασμένων θέσεων. Προς το παρόν έχει κατασκευαστεί ο αγωνιστικός του χώρος, ο οποίος χρησιμοποιείται προσωρινά για τις προπονήσεις της ομάδας. Το γήπεδο ανήκει στον ερασιτέχνη ΑΓΣ Αστέρα Τρίπολης.
Χωρητικότητα: 8.939 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το στάδιο βρίσκεται στο Περιστέρι, δυτικά του κέντρου της Αθήνας. Για να φτάσετε εκεί με αυτοκίνητο, ακολουθήστε τη Λεωφόρο Καβάλας («Αθηνών»). 1 χλμ μετά τον Κηφισό, η Καβάλας περνάει κάτω από την οδό Θηβών. Μη συνεχίσετε ευθεία, αλλά στρίψτε δεξιά στη Θηβών. Σε 400μ θα βρείτε τα φανάρια της οδού Κέννεντυ, όπου θα στρίψετε ξανά δεξιά. Σχεδόν αμέσως θα δείτε το Κλειστό του Περιστερίου, με το στάδιο να βρίσκεται ακριβώς πίσω του.
Μπορείτε να φτάσετε ως εκεί και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Χρησιμοποιήστε τη γραμμή 2 του Μετρό μέχρι τον «Αγιο Αντώνιο» στο Περιστέρι και από εκεί πάρτε το λεωφορείο 821. Θα κατεβείτε στο «Γήπεδο» (τι πιο απλό!), μόλις τρεις στάσεις μετά.
Κτίστηκε το: 1970 (Τελευταία ανακατασκευή το 2005)
Ρεκόρ θεατών: 13.099 (Ατρόμητος – Ολυμπιακός, στις 11/1/1981)
Έδρα: Ατρόμητος (Superleague)
Πληροφορίες: Το στάδιο είχε αρχικά δύο κερκίδες. Tο νότιο πέταλο κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 (ακριβώς πίσω του βρίσκεται το Κλειστό του Περιστερίου). Το 2001 τοποθετήθηκε ο ελαστικός τάπητας του στίβου και το 2004 οι προβολείς. Η κατάσταση όμως των εξεδρών και των βοηθητικών χώρων παρέμενε αρκετά άσχημη.
Η συνένωση όμως της Χαλκηδόνας με τον Ατρόμητο το καλοκαίρι του 2005 και η επικείμενη χρησιμοποίηση του σταδίου για αγώνες Α’ Εθνικής, έκανε απαραίτητη τη διενέργεια έργων αναβάθμισης. Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες εργασίες ήταν:
- Ανακατασκευή του χλοοτάπητα.
- Τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων σε όλες τις κερκίδες και δερμάτινων στις θέσεις VIP.
- Κατασκευή μεταλλικής εξέδρας 1.300 θέσεων (χρησιμοποιείται για τους φιλοξενούμενους).
- Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων του σταδίου (αποδυτήρια, WC, αίθουσα VIP).
- Βελτίωση εγκαταστάσεων για τον Τύπο (νέα θεωρεία, διαμόρφωση αίθουσας Τύπου).
Μέσα στο 2006 ολοκληρώθηκαν και τα παρακάτω έργα:
- Βελτίωση εισόδων στις θύρες 2 και 5.
- Τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισιτηρίων σε όλες τις θύρες.
Επίσης, σχεδιάζεται και η κατασκευή στεγάστρου πάνω από τη δυτική κερκίδα,
καθώς και η τοποθέτηση ηλεκτρονικού πίνακα.
Το στάδιο ανήκει στο Δήμο Περιστερίου.
Χωρητικότητα: 26.240 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το στάδιο βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου μπορείτε να φτάσετε τόσο με πλοίο από τον Πειραιά όσο και αεροπορικώς. Το ίδιο το Παγκρήτιο Στάδιο βρίσκεται στο Λίντο, δυτικά του κέντρου της πόλης. Από τη Χανιόπορτα, στα ενετικά τείχη, ακολουθήστε την οδό 62 Μαρτύρων, που οδηγεί προς Χανιά. Όταν πια θα βγαίνετε από την πόλη, στη νέα αερογέφυρα, υπάρχει η σχετική σήμανση δεξιά προς τη θάλασσα και το Παγκρήτιο Στάδιο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία.
Κτίστηκε το: 2004
Ρεκόρ θεατών: 27.950 (Εργοτέλης – Ολυμπιακός, στις 20/2/2005)
Έδρα: Εργοτέλης (Superleague)
Πληροφορίες: Το κτίσιμο του Παγκρητίου Σταδίου θυμίζει το γιοφύρι της Αρτας. Η κατασκευή του ξεκίνησε σχεδόν 15 χρόνια πριν αλλά στην πορεία… βάλτωσε! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν η χρυσή ευκαιρία για το Παγκρήτιο, μιας ήταν μία από τις επιλογές της Οργανωτικής Επιτροπής προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες ποδοσφαίρου (πέντε προκριματικούς αγώνες ομίλων ανδρών και πέντε γυναικών, έναν προημιτελικό ανδρών και έναν ημιτελικό γυναικών).
Τα έργα άρχισαν και πάλι στα τέλη του 2001 και ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2004. Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από το γραφείο «Βασ. Φλούδας και συνεργάτες», ενώ η κατασκευή από κοινοπραξία με επικεφαλής την J&P-ΑΒΑΞ και κόστος περίπου € 50.000.000. Το Παγκρήτιο Στάδιο παραδόθηκε σε χρήση στις 31 Μαρτίου 2004, όταν φιλοξένησε τον φιλικό αγώνα των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Ελβετίας. Οι φωτογραφίες που υπάρχουν σε αυτή τη σελίδα τραβήχτηκαν στις 4 Ιουλίου 2004, κατά το Grand Prix στίβου Τσικλητήρια.
Σημειώνεται ότι το στάδιο συμπληρώνεται από ένα βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο, ενώ δίπλα στο Παγκρήτιο βρίσκεται το Κλειστό του Λίντο αλλά και ένα ανοιχτό κολυμβητήριο. Το αθλητικό συγκρότημα διαθέτει 700 θέσεις στάθμευσης.
Είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός του σταδίου δε διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας. Έχει χαρακτηριστεί, ειδικά από ξένους δημοσιογράφους, «παλιομοδίτικο» ή και «βαρετό». Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι βασίζεται σε σχέδια της δεκαετίας του ’80 και ότι – όπως και να το κάνουμε – αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τα δεδομένα της Κρήτης ή ακόμη και γενικά της Ελλάδας.
Το στάδιο ανήκει στην εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά το διαχειρίζεται ο Δήμος Ηρακλείου.
Χωρητικότητα: 27.770 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το Καυτανζόγλειο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι κοντά στο κέντρο της πόλης και στο Πανεπιστήμιο, επί της οδού Αγίου Δημητρίου. Ως αποτέλεσμα, η πρόσβαση με αυτοκίνητο από το κέντρο είναι εύκολη. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε την Περιφερειακή Οδό και βγείτε στον κόμβο «Τριανδρία – Κέντρο». Θα δείτε το στάδιο μετά από λίγο μπροστά σας. Το Καυτανζόγλειο ακόμη εξυπηρετούν τα λεωφορεία 17 και 37 (πάρτε τα από την Εγνατία), που κάνουν στάση στην Αγίου Δημητρίου.
Κτίστηκε το: 1960 (Τελευταία ανακατασκευή το 2004)
Ρεκόρ θεατών: 47.458 (Ελλάδα – Ελβετία, στις 15/10/1969)
Έδρα: Ηρακλής (Superleague)
Πληροφορίες: Κτίστηκε με δωρεά του Ιδρύματος Καυτανζόγλου, από όπου πήρε και το όνομά του. Έχει φιλοξενήσει 18 παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδος, αλλά και τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 16 Μαίου 1973, όταν η AC Milan νίκησε τη Leeds United με 1-0.
Το Καυτανζόγλειο Στάδιο ήταν επί πολλά χρόνια (μέχρι την κατασκευή του ΟΑΚΑ) το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με χωρητικότητα 39.190 θεατών.
Τον Μάιο του 2000 έγινε μία μικρής κλίμακας ανακαίνιση του σταδίου, με την τοποθέτηση κυανόλευκων καθισμάτων σε όλες τις κερκίδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της χωρητικότητας περίπου στις 28.000.
Το Καυτανζόγλειο Στάδιο χρησιμοποιήθηκε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Φιλοξένησε παιχνίδια ποδοσφαίρου, συγκεκριμένα εννέα προκριματικούς αγώνες ομίλων ανδρών και γυναικών, έναν προημιτελικό ανδρών, έναν ημιτελικό ανδρών, καθώς και τον μικρό τελικό ανδρών. Γι’ αυτό το λόγο έγιναν εκτεταμένα έργα αναβάθμισης από το καλοκαίρι του 2002 μέχρι και την άνοιξη του 2004 (δείτε τις μακέτες). Τις εργασίες εκτέλεσε η «Θεμελιοδομή» με κόστος περίπου € 47.000.000. Το αναμορφωμένο Καυτανζόγλειο παραδόθηκε και πάλι σε χρήση στις 27/4/2004 με τον φιλικό αγώνα των Ολυμπιακών ομάδων Ελλάδας και Γερμανίας.
Οι εργασίες που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιέλαβαν τη ριζική ανακαίνιση τόσο του Καυτανζογλείου Σταδίου όσο και του περιβάλλοντος χώρου.
Πίσω από τη δυτική εξέδρα κατασκευάστηκε ένα τετραώροφο κτίριο για τις ανάγκες του Τύπου και των VIPs (με 14 σουίτες). Το κτίριο διαθέτει επίσης χώρους γραφείων και καταστημάτων. Η οροφή του προωθείται σε πρόβολο, δημιουργώντας στέγαστρο που καλύπτει περίπου 4.000 θέσεις. Αξίζουν ακόμη να αναφερθούν οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις και οι δύο ηλεκτρονικοί πίνακες (ο ένας μάλιστα περιστρεφόμενος) που τοποθετήθηκαν το 2004.
Πίσω από την ανατολική πλευρά των εξεδρών κατασκευάστηκε ένα άλλο κτίριο με προπονητήρια κλειστού στίβου, γυμναστικής και βαρέων αθλημάτων. Βορειο-δυτικά του σταδίου κτίστηκε το Μουσείο Αθλητισμού, ενώ δίπλα του βρίσκεται ένα βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο διαθέτει στίβο 8 διαδρομών και κερκίδες για 1.200 θεατές.
Το Καυτανζόγλειο είναι ΝΠΔΔ και ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
«Ανθή Καραγιάννη»
Χωρητικότητα: 10.550 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το στάδιο βρίσκεται στην πόλη της Καβάλας, 170 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Η Καβάλα διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, όχι όμως και άμεση σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Το ίδιο το στάδιο είναι πάνω στο δρόμο που οδηγεί ανατολικά, προς την Ξάνθη και το αεροδρόμιο, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα. Η απόστασή του από το κέντρο της πόλης είναι περίπου 3 χιλιόμετρα.
Αν έρχεστε από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας Οδού, μη χρησιμοποιήσετε την έξοδο προς «Καβάλα», αλλά την επόμενη προς «Νέα Καρβάλη, Καβάλα Ανατολικά». Στη συνέχεια απλώς ακολουθήστε τις πινακίδες προς την Καβάλα και θα φτάσετε έξω από το στάδιο σε 4 περίπου χιλιόμετρα.
Κτίστηκε το: 1970 (Τελευταία ανακατασκευή το 2009)
Ρεκόρ θεατών: 18.200 (Καβάλα – Ολυμπιακός, το 1973)
Έδρα: Kαβάλα (Superleague)
Πληροφορίες: Το Δημοτικό (πρώην «Εθνικό») Στάδιο Καβάλας φέρει από το 2004 το όνομα της Ανθής Καραγιάννη, που κατάγεται από τη μακεδονική πόλη. Πρόκειται για την αθλήτρια που κέρδισε τρία αργυρά μετάλλια (στα 100μ, 400μ και το άλμα εις μήκος) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Οι εγκαταστάσεις του αναβαθμίστηκαν μετά από εργασίες που κόστισαν περίπου €2.000.000 και έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάδα 2004″. Αφορούσαν στην ανανέωση των εσωτερικών χώρων του σταδίου, του αθλητικού εξοπλισμού, καθώς και λοιπών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων. Το καλοκαίρι του 2009, μετά την άνοδο της τοπικής ομάδας στη Superleague, έγιναν επιπλέον βελτιωτικές εργασίες (τοποθέτηση καθισμάτων, αντικατάσταση χλοοτάπητα, κατασκευή κυλικείων, ανακαίνιση αποδυτηρίων, κλπ) που κόστισαν περίπου €1.000.000.
Το στάδιο ανήκει στο Δήμο της Καβάλας.
Χωρητικότητα: 13.108 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το στάδιο βρίσκεται στη Λάρισα (150 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 350 χλμ από την Αθήνα). Στην πόλη μπορείτε να φτάσετε και με το τρένο. Το Αλκαζάρ είναι στη βόρεια πλευρά της Λάρισας, επάνω στο δρόμο που οδηγεί προς την Κοζάνη. Βρίσκεται δίπλα στο πάρκο Αλκαζάρ και τον Πηνειό ποταμό, που διασχίζει τη Λάρισα. Η πρόσβαση στο στάδιο είναι πολύ απλή τόσο με το αυτοκίνητο (οδός Κοζάνης) όσο και με τα πόδια, μιας και η κεντρική πλατεία απέχει μόλις 10 λεπτά.
Κτίστηκε το: 1965 (Τελευταία ανακατασκευή το 2005)
Ρεκόρ θεατών: 18.500 (Λάρισα – Παναθηναϊκός, στις 27/12/1987)
Έδρα: A.E. Λάρισας (Superleague)
Πληροφορίες: Η εικόνα του Αλκαζάρ (σημαίνει «κάστρο» στα αραβικά) έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό.Το στάδιο πλέον διαθέτει στέγαστρο, καθίσματα (παλιά χωρητικότητα: 14.360), νέους προβολείς, στίβο 8 διαδρομών, ανακαινισμένους εσωτερικούς χώρους κλπ.
Παρά τα τελευταία έργα, είναι προφανές ότι το Στάδιο Αλκαζάρ αποδεικνύεται πλέον μικρό για τις ανάγκες της ΑΕΛ. Η διοίκηση της ομάδας είχε αρχικά ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ανακαίνιση του σταδίου. Καθώς όμως αυτή η λύση δεν προχώρησε, έχει προταθεί η κατασκευή ενός νέου γηπέδου στην περιοχή Πυρήνας Β’ της Νεάπολης, δίπλα στο ομώνυμο κλειστό γυμναστήριο.
Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) Λάρισας, μέρος του οποίου αποτελεί το Στάδιο Αλκαζάρ, ανήκει στο Ελληνικό Κράτος και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Χωρητικότητα: 32.130 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το Καραϊσκάκη βρίσκεται στον Πειραιά (στο Νέο Φάληρο, 2 χλμ από το κέντρο της πόλης, 10 χλμ από την Αθήνα, και 32 χλμ από το «Ελ. Βενιζέλος»). Πρόσβαση με:
- Αυτοκίνητο. Από την παραλιακή λεωφόρο το γήπεδο είναι απέναντι από το ΣΕΦ. Από την Πειραιώς, στρίψτε στο φανάρι της Ελαϊδας και θα το δείτε μπροστά σας.
- Λεωφορείο. Όλες οι γραμμές που πηγαίνουν από την Αθήνα προς τον Πειραιά κάνουν στάση είτε στην παραλιακή («Σταθμός ΗΣΑΠ») είτε στην Πειραιώς («Ελαϊς»).
- Μετρό. Χρησιμοποιήστε τη γραμμή 1 μέχρι το σταθμό «Φάληρο», έξω ακριβώς από το γήπεδο.
- Τραμ. Η τερματική στάση «ΣΕΦ» βρίσκεται ανάμεσα στο γήπεδο και το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.
Κτίστηκε το: 1895 (ως «Ποδηλατοδρόμιο»), 1964 (ως «Στάδιο Καραϊσκάκη»), 2004 (νέο γήπεδο)
Ρεκόρ θεατών: 42.415 (Ολυμπιακός – ΑΕΚ, στις 7/4/1965)
Έδρα: Oλυμπιακός (Superleague)
Πληροφορίες: Είχε αρχικά κτιστεί ως ποδηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 σε έκταση που ανήκε στην εταιρία των σιδηροδρόμων Σ.Α.Π. Α.Ε. (πρόγονος των Η.Σ.Α.Π.) και παραχωρήθηκε δωρεάν στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (νυν Ε.Ο.Ε.). Το «Ποδηλατοδρόμιο» άρχισε να χρησιμοποιείται κυρίως σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο τη δεκαετία του 1920. Η φορά του αγωνιστικού χώρου (με την περιβόητη καρβουνόσκονη) ήταν βορράς-νότος, με τα τέρματα να βρίσκονται προς την πλευρά της οδού Πειραιώς και της θάλασσας.
Το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως τη δεκαετία του 1960, παίρνοντας τη μορφή σταδίου με στίβο. Ο αγωνιστικός χώρος έγινε κάθετος προς τον παλιό (ανατολή-δύση), με τα τέρματα να βλέπουν προς την Καστέλλα και το Φάληρο. Από εκείνη την εποχή άλλαξε και η ονομασία του προς τιμήν του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που σκοτώθηκε στο Φάληρο κατά τον Αγώνα του ’21. Το στάδιο διατήρησε αυτή τη μορφή μέχρι και το 2003, έχοντας όμως περιπέσει πλέον σε εγκατάλειψη.
Μετά από πολυετές «σήριαλ», τον Απρίλιο του 2003 η χρήση του Σταδίου Καραϊσκάκη πέρασε στον Ολυμπιακό, που ανέλαβε να κατασκευάσει στη θέση του ένα νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, με την υποχρέωση να το παραδώσει έτοιμο για χρήση κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο σύλλογος ακόμη υποχρεούται να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, να πληρώνει στη ΓΓΑ το 15% των εισπράξεων μετά το 2019 και να παραχωρήσει και πάλι το γήπεδο στη ΓΓΑ το 2052.
Το παλαίο στάδιο κατεδαφίστηκε το Μάιο του 2003 και κατόπιν ξεκίνησε η κατασκευή του νέου γηπέδου (με βάση μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου aa Asociates και της ΔΕΚΑΘΛΟΝ ΑΕ). Το έργο ολοκληρώθηκε από την J&P-ΑΒΑΞ σε χρόνο ρεκόρ 14 μηνών και παραδόθηκε στις 30/6/2004 με κόστος € 60.000.000 (τα 20 ίδια κεφάλαια και τα 40 τραπεζικός δανεισμός).
Το γήπεδο απέκτησε και πάλι την παλαιά φορά βορράς-νότος, που είχε και το Ποδηλατοδρόμιο. Είναι ουσιαστικά μία σύμμεικτη κατασκευή, με τη χρήση μπετόν μέχρι το επίπεδο των 6,4 μέτρων (concourse – περιμετρικός διάδρομος κίνησης θεατών) και μεταλλικών στοιχείων από εκεί και πάνω. Οι λόγοι για αυτό ήταν η πίεση του χρόνου, η μείωση του κόστους, το υπέδαφος κλπ.
Το κοίλο του γηπέδου σχηματίζεται από ένα διάζωμα κερκίδων γύρω από τον αγωνιστικό χώρο. Το σύνολο των εξεδρών καλύπτεται από στέγαστρο, που στηρίζεται σε 14 κόκκινους «μακροφορείς» με ύψος 37 και μήκος 43 μέτρα. Το στέγαστρο αποτελείται από πολλαπλά εντεταμένα κομμάτια μεμβράνης.
Στις κερκίδες οδηγούν 34 θύρες εισόδου (αρίθμηση από 1 ως 35, χωρίς θύρα 13). Στο επίπεδο κίνησης θεατών (concourse) υπάρχουν αναψυκτήρια και χώροι υγιεινής. Το νέο γήπεδο διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς πίνακες, πλήρη μεγαφωνική εγκατάσταση και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Στη δυτική εξέδρα υπάρχουν 50 θέσεις για άτομα μειωμένης κινητικότητας και ο χώρος για τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο. Το κτίριο πίσω από αυτή την εξέδρα φιλοξενεί: στο 2ο όροφο το εστιατόριο και το bar με θέα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ στον 3ο και 4ο όροφο τις 40 «σουίτες». Από αυτές, τριάντα είναι δυναμικότητος 10 ατόμων, τέσσερις 15 ατόμων, τρεις 18 ατόμων, δύο 20 ατόμων και μια προεδρική. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από 29 έως 65 τ.μ., διαθέτουν καθιστικό και WC, ενώ όλες έχουν πρόσβαση σε ειδικές θέσεις του διακεκριμένου διαζώματος.
Κάτω από τις τρεις άλλες πλευρές του γηπέδου αναπτύσσεται η εμπορική στοά (6.500 τ.μ.), που φιλοξενεί το Μουσείο του Ολυμπιακού (δεν έχει λειτουργήσει ακόμη) και το «Red Store», αλλά και 17 ακόμη εμπορικούς χώρους, όπως εστιατόρια, καταστήματα, γυμναστήριο κλπ.
Υπάρχει χώρος στάθμευσης για 1.123 αυτοκίνητα, αλλά όπως έχουμε σημειώσει και πιο πάνω, το γήπεδο εξυπηρετείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ειδική ράμπα που το συνδέει απευθείας με τον ανακαινισμένο σταθμό του ΗΣΑΠ.
Τα έργα συνεχίστηκαν στο νεότευκτο γήπεδο ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-05. Έτσι, σε σχέση με τις φωτογραφίες που βλέπετε σε αυτή τη σελίδα, υπάρχουν πλέον κάποιες μικρές αλλαγές στην εικόνα του Καραϊσκάκη.
Το Καραϊσκάκη ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (που διατηρεί την κυριότητα), η χρήση του όμως παραχωρηθηκε το 2003 μέσω της ΓΓΑ στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό ΣΦΠ για 49 χρόνια.
Χωρητικότητα: 11.700 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το στάδιο βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Σμύρνης (4 χλμ νότια του κέντρου της Αθήνας). Για να πάτε εκεί, ακολουθήστε τη Λεωφόρο Συγγρού προς τη θάλασσα. Η Νέα Σμύρνη είναι στα αριστερά σας. Πρέπει να στρίψετε δεξιά, αριστερα και πάλι αριστερά, για να περάσετε κάτω από τη Συγγρού, ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν «Νέα Σμύρνη – Έξοδος 2″. Στα πρώτα φανάρια μετά την υπόγεια διάβαση θα δείτε ένα εστιατόριο Pizza Hut στα δεξιά σας. Περάστε το και στο πρώτο στενό (οδός Βυζαντίου) στρίψτε αμέσως δεξιά. Περίπου 500 μέτρα μετά στρίψτε αριστερά στην οδό Καϊρη και θα δείτε την κεντρική εξέδρα του σταδίου μπροστά σας.
Καθώς είναι λίγο δύσκολο να το βρείτε μόνοι σας, θα ήταν ίσως καλύτερο να χρησιμοποιούσατε τα λεωφορεία 106 (από την Αθήνα – αφετηρία στην οδό Σίνα, δίπλα από την Ακαδημία) ή 130 (από τον Πειραιά – πάρτε το από την Πλατεία Κοραή, στο Δημαρχείο). Και τα δύο κάνουν στάση έξω ακριβώς από το γήπεδο. Ακόμη, το 110 (αφετηρία στην οδό Σταδίου, έξω από την παλιά Βουλή) έχει πολύ συχνότερα δρομολόγια, θα πρέπει πάντως να περπατήσετε περίπου 700 μέτρα ως το γήπεδο. Το ίδιο θα ισχύει και για τη γραμμή του τραμ, όταν λειτουργήσει μέσα στο 2004.
Κτίστηκε το: 1939 (Τελευταία ανακατασκευή το 2003)
Ρεκόρ θεατών: 20.950 (Πανιώνιος – Παναθηναϊκός, στις 27/1/1974)
Έδρα: Πανιώνιος (Superleague)
Πληροφορίες: Η παλαιότερη χωρητικότητα του σταδίου (πριν την τοποθέτηση των καθισμάτων) ήταν περίπου 20.000. Οι εξέδρες έχουν σχήμα πετάλου, αφού στη βόρεια πλευρά δεν υπάρχει κερκίδα. Ακόμη όμως και το νότιο πέταλο, όπου υπάρχει η διώροφη εξέδρα, δεν χρησιμοποιείται πλήρως λόγω της κακής κατάστασης του άνω διαζώματος.
Το στάδιο έχει αναμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Το 2001 δημιουργήθηκαν κάτω από τη δυτική κερκίδα η μπουτίκ και η καφετέρια με θέα τον αγωνιστικό χώρο. Το 2003 έγιναν περαιτέρω έργα, με πιο σημαντικό το καινούριο σκέπαστρο πάνω από την ίδια κερκίδα.
Το Στάδιο Νέας Σμύρνης ανήκει στον ερασιτέχνη Πανιώνιο Γ.Σ.
Χωρητικότητα: 28.701 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το στάδιο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, 500 χλμ βόρεια της Αθήνας. Το ίδιο το Στάδιο της Τούμπας βρίσκεται στην ομώνυμη ανατολική συνοικία της πόλης. Για να πάτε ως εκεί με αυτοκίνητο, συμβουλευτείτε τον χάρτη που θα βρείτε δίπλα. Ο καλύτερος και πιο εύκολος πάντως τρόπος για να φτάσετε στην Τούμπα είναι χρησιμοποιώντας κάποιο λεωφορείο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (το 14 ή το 37 από την Εγνατία μέχρι την «Αγία Βαρβάρα» ή το 12 από τη Μητροπόλεως μέχρι το «Γήπεδο ΠΑΟΚ»).
Κτίστηκε το: 1959 (Τελευταία ανακατασκευή το 2004).
Ρεκόρ θεατών: 45.252 (ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, στις 19/12/1976).
Έδρα: ΠΑΟΚ (Superleague).
Πληροφορίες: Η επίσημη ονομασία του είναι «Στάδιο ΠΑΟΚ». Όλοι όμως αναφέρονται σε αυτό με το όνομα της περιοχής της Τούμπας όπου είναι κτισμένο (η λέξη σημαίνει «μικρός λόφος»).
Η χωρητικότητα του Σταδίου της Τούμπας ήταν για πολλά χρόνια πάνω από 40.000. Το 1998 τοποθετήθηκαν καθίσματα σε όλες τις κερκίδες, μειώνοντας τη χωρητικότητα σε 32.000, ενώ το 2000 μειώθηκε περαιτέρω στις 28.701, λόγω της δημιουργίας επιπλέον ζωνών ασφαλείας.
Η επιλογή του σταδίου ως ένα από τα προπονητήρια για το ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτέλεσε την αφορμή για έργα αναβάθμισης της Τούμπας. Οι εργασίες ξεκίνησαν μέσα στο 2003 και το ανακαινισμένο στάδιο παραδόθηκε και πάλι σε χρήση το καλοκαίρι του 2004.
Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε ένα τετραώροφο κτίριο πίσω από τη δυτική εξέδρα (θύρες 1-2), στο οποίο υπάρχουν VIP boxes («σουίτες»), χώροι για επισήμους, θέσεις για δημοσιογράφους, αίθουσα Τύπου κλπ. Επίσης, τοποθετήθηκε νέο μεταλλικό στέγαστρο, που αντικατέστησε το παλαιότερο. Εκτός των παραπάνω, έγιναν και άλλες συμπληρωματικές εργασίες (νέα καθίσματα, βελτιώσεις στα αποδυτήρια, νέος χλοοτάπητας, ενίσχυση βόρειου πετάλου – θύρες 4 και 4α).
Το Στάδιο της Τούμπας ανήκει στον ερασιτέχνη ΑΣ ΠΑΟΚ.
Χωρητικότητα: 7.361 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το γήπεδο βρίσκεται κοντά στα Πηγάδια, ένα χωριό 7 χλμ ανατολικά της Ξάνθης. Η πόλη αυτή της Θράκης είναι περίπου 230 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να φτάσετε εκεί και σιδηροδρομικώς. Η Ξάνθη δε διαθέτει αεροδρόμιο, εξυπηρετείται όμως από αυτό της Καβάλας. Για να πάτε στο ίδιο το γήπεδο:
- Ερχόμενοι μέσα από την Ξάνθη, μέσω του δρόμου Ξάνθης – Ιάσμου θα φτάσετε στο χωριό Κιμμέρια, όπου θα στρίψετε δεξιά προς τα Πηγάδια.
- Ερχόμενοι από την Εγνατία Οδό, βγείτε στην έξοδο «Ξάνθη – Ανατολικά», κατευθυνόμενοι προς την Ξάνθη. Μετά από λίγο θα δείτε πινακίδα δεξιά προς «Πηγάδια» και «Sports Center Skoda Xanthi – Hotel Le Chalet». Ακολουθήστε τις ανάλογες πινακίδες μέσα από το χωριό Πηγάδια, για να φτάσετε το γήπεδο.
Κτίστηκε το: 2004
Ρεκόρ θεατών: 6.410 (Skoda Ξάνθη – ΠΑΟΚ, στις 28/8/2005)
Έδρα: Skoda Ξάνθη (Superleague)
Πληροφορίες: Το γήπεδο είναι επισήμως γνωστό ως «Skoda Ξάνθη Arena». Βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το αθλητικό κέντρο της θρακιώτικης ΠΑΕ, ενός πραγματικού κοσμήματος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το αθλητικό κέντρο περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, επτά γήπεδα, αλλά και το ξενοδοχείο Le Chalet. Η κατασκευή του ίδιου του γηπέδου, με κόστος που έφτασε τα €6.500.000, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2004. Ταυτόχρονα, αυτό σήμανε και τη μετακόμιση της ομάδας της Skoda Ξάνθης από την παραδοσιακή της έδρα στο κέντρο της πόλης.
Το νέο γήπεδο αρχικά είχε σχεδιαστεί με δύο κερκίδες και χωρητικότητα περίπου 5.500 θεατών. Στην πορεία αποφασίστηκε η κατασκευή και τρίτης κερκίδας στην βόρεια πλευρά, η οποία πάντως δεν είναι για την ώρα στεγασμένη. Αυτό πιθανόν να συμβεί στο μέλλον, όπως και η κατασκευή μίας τέταρτης κερκίδας, κάτι που θα αυξήσει τη χωρητικότητα στις 9.000 περίπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περισσότερες από 1.000 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.
Το γήπεδο ανήκει στην ΠΑΕ Skoda Ξάνθη ΑΟ.
Χωρητικότητα: 22.700 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το Πανθεσσαλικό Στάδιο βρίσκεται στον Βόλο (320 χλμ από την Αθήνα και 250 από τη Θεσσαλονίκη), όπου μπορείτε να φτάσετε και σιδηροδρομικώς. Το ίδιο το στάδιο βρίσκεται στα βόρεια περίχωρα του Βόλου, περίπου 1,5 χλμ από το κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω της νέας περιφερειακής οδού. Λίγο πριν μπείτε στον Βόλο από την Εθνική Οδό (από Βελεστίνο, όχι από Νέα Αγχίαλο) θα πρέπει να στρίψετε στον περιφερειακό μέσω του ανισόπεδου κόμβου. Θα δείτε το στάδιο δεξιά σας, δίπλα στο δρόμο, μετά από περίπου ένα χιλιόμετρο.
Κτίστηκε το: 2004
Ρεκόρ θεατών: 21.597 (Ελλάδα – Μεξικό, στις 17/8/2004 κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες)
Έδρα: Ολυμπιακός Βόλου (Γ’ Εθνική)
Πληροφορίες: Αφορμή για την κατασκευή του Πανθεσσαλικού Σταδίου ήταν το ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το νέο στάδιο κατασκευάστηκε στη θέση ενός ημιτελούς γηπέδου που υπήρχε παλαιότερα στον ίδιο χώρο, στη Νέα Ιωνία Βόλου.
Τα έργα για την κατασκευή του άρχισαν στα μέσα του 2002 (με βάση σχέδια του γραφείου Χασάπη, Σαργέντη και συνεργάτες). Οι εργασίες ήταν ευθύνη κοινοπραξίας των εταιριών Τεχνική Ολυμπιακή, Αθηναϊκή Τεχνική, Intracom Κατασκευές και Cybarco και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2004. Το συνολικό κόστος ανήλθε στα € 50.000.000. Το Πανθεσσαλικό Στάδιο εγκαινιάστηκε στις 30 Μαρτίου του 2004 με τον φιλικό αγώνα μεταξύ των Ολυμπιακών ομάδων Ελλάδας και Αυστραλίας, αν και το έργο δεν είχε ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί.
Στην τελική του μορφή το Πανθεσσαλικό αποτελείται ουσιαστικά από 4 τμήματα εξεδρών, τα 3 εκ των οποίων διαθέτουν διπλό διάζωμα κερκίδων. Το δυτικό τμήμα στεγάζεται από μεταλλικό φορέα με επικάλυψη ειδικής μεμβράνης PVC. Προπονητικοί χώροι φιλοξενούνται κάτω από τις εξέδρες, ενώ υπάρχει και βοηθητικό στάδιο στην ανατολική πλευρά της εγκατάστασης.
Είναι το μοναδικό γήπεδο στην Ελλάδα που διαθέτει «μείγμα» φυσικού και τεχνητού χλοοτάπητα. Οι φυσικές ρίζες του χορταριού ενισχύονται με τεχνητές ίνες ανά 2 εκατοστά, αυξάνοντας κατά πολύ την αντοχή του χλοοτάπητα.
Το Πανθεσσαλικό Στάδιο ανήκει στην εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα.
Χωρητικότητα: 9.500 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το γήπεδο βρίσκεται στις Σέρρες, 80 χλμ βορειο-ανατολικά της Θεσσαλονίκης και 590 χλμ βόρεια της Αθήνας. Μπορείτε να φτάσετε εκεί και σιδηροδρομικώς. Το ίδιο το γήπεδο βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης. Για να το βρείτε, ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη, μπείτε στις Σέρρες και συνεχίστε ευθεία μέχρι να βρεθείτε μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης. Εκεί πρέπει να στρίψετε δεξιά στην οδό Μεραρχίας. Μετά από 500μ, στρίψτε αριστερά στην οδό Κοσμά Αλεξανδρίδη (υπάρχει φαρμακείο στη γωνία) και θα δείτε το γήπεδο μπροστά σας.
Κτίστηκε το: 1926 (Τελευταία ανακατασκευή το 1976)
Ρεκόρ θεατών: 14.200 (Πανσερραϊκός – Λάρισα, το 1972)
Έδρα: Πανσερραϊκός (Β’ Εθνική)
Πληροφορίες: Το Δημοτικό Γήπεδο των Σερρών είχε αρχικά μία μόνο εξέδρα (τη δυτική) και χωρητικότητα 1.000 καθημένων και 3.000 ορθίων θεατών. Ήταν η έδρα του Ηρακλή και του Απόλλωνα Σερρών, οι οποίοι συγχωνεύθηκαν το 1964 δημιουργώντας τον Πανσερραϊκό. Το 1976 το γήπεδο πήρε την σημερινή του μορφή, με την κατασκευή των δύο πετάλων πίσω από τις εστίες. Την ίδια χρονιά απέκτησε για πρώτη φορά και χλοοτάπητα. Σήμερα το Γήπεδο των Σερρών διαθέτει πλέον προβολείς, καθώς και καθίσματα σε όλες τις κερκίδες, αλλά είναι σαφές ότι σαν αθλητική εγκατάσταση δείχνει φανερά πλέον την ηλικία του.
Το γήπεδο ανήκει στον Δήμο των Σερρών.
Χωρητικότητα: 2.685 (καθήμενοι)
Τοποθεσία: Το στάδιο βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας, στο ομώνυμο νησί του Ιονίου. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με πλοίο από την Πάτρα ή την Ηγουμενίτσα, αλλά και αεροπορικώς. Το ίδιο το στάδιο είναι στη νότια πλευρά της πόλης, δίπλα στην είσοδο του αεροδρομίου. Αν είστε στο κέντρο και δεν θέλετε να περπατήσετε μέχρι εκεί (η απόσταση πάντως δεν είναι πολύ μεγάλη), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 2 προς Κανόνι. Κατεβείτε στη Γαρίτσα, από όπου το στάδιο απέχει 300μ.
Κτίστηκε το: 1961
Ρεκόρ θεατών: 5.000 (Κέρκυρα – ΠΑΣ Γιάννινα, το 1974)
Έδρα: Κέρκυρα (Β’ Εθνική)
Πληροφορίες: Το στάδιο είναι μέρους του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) της Κέρκυρας. Διαθέτει δύο εξέδρες, μία μεγάλη δυτική και μία μικρότερη ανατολική, που κατασκευάστηκε το 1973. Χλοοτάπητας τοποθετήθηκε για πρώτη φορά το 1983.
Το 2003 έγινε η εγκατάσταση των προβολέων, ενώ το 2005 καλύφθηκαν όλες οι εξέδρες με πλαστικά καθίσματα. Είναι πάντως προφανές ότι η Κέρκυρα αδικείται κατάφωρα από τις υπάρχουσες αθλητικές υποδομές και απαιτείται η πραγματοποίηση αρκετών ακόμη έργων. Για παράδειγμα, η κατασκευή του στεγάστρου πάνω από την κύρια εξέδρα έχει… στοιχειώσει εδώ και αρκετά χρόνια. Με ρυθμούς χελώνας προχωρεί και η ανέγερση μίας επιπλέον μεταλλικής κερκίδας στο βόρειο πέταλο, που αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση μέσα στο 2007.
Το στάδιο ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου