Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Μάνθος Φαλάγγας : Όνειρο μου, το πρωτάθλημα!

Στο athleticlarissa.gr πραγματοποίησε τις πρώτες του δηλώσεις ο Μάνθος Φαλλάγας ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ. Ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος φορ σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη μας διηγήθηκε την ποδοσφαιρική του περιπλάνηση και πως από το Μαρκό, ομάδα Α’ τοπικής κατηγορίας, βρίσκεται σήμερα στην ευχάριστη θέση να αγωνίζεται στην βασίλισσα του κάμπου, εκπληρώνοντας ένα παιδικό του όνειρο.

Ο Μάνθος Φαλάγγας είναι μόλις 18 χρονών (24-01-1992) και κατάγεται από τον Παλαμά Καρδίτσας. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα πραγματοποίησε στην Δόξα Μάρκου. Αρχικά στις ακαδημίες και εν συνεχεία, μόλις έγινε 14 χρονών και απέκτησε το δικαίωμα συμμετοχής, στο ανδρικό τμήμα παίζοντας απευθείας βασικός αποτελώντας την αιχμή του δόρατος της ομάδας του. Οι πολύ καλές του παρουσίες εντός των τεσσάρων γραμμών γρήγορα επιβραβευθήκαν με την μεταγραφή του στα τμήματα υποδομής της Αναγέννησης Καρδίτσας, όταν αυτήν αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Μετά από έναν χρόνο παρουσίας του στην ακαδημία δόθηκε δανεικός στον Ηρακλή Σοφάδων, ομάδας Δ’ Εθνικής τότε με προπονητή τον Τάκη Παραφέστα. Εκεί μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να σκοράρει 10 τέρματα σε 28 παιχνίδια. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις τον έφεραν εκ νέου πίσω στην Καρδίτσα αλλά αυτήν την φορά όχι για τα τμήματα υποδομής αλλά στην επαγγελματική ομάδα. Με αυτήν πραγματοποίησε 6 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής εκ των οποίων οι δύο ως βασικός στην αρχική ενδεκάδα (στα παιχνίδια με Ολυμπιακό Βόλου και Διαγόρα Ρόδου). Μέχρι ο δρόμος του να τον φέρει στην οικογένεια της ΑΕΛ πριν από πέντε μέρες.

Μετά από την Καρδίτσα και την Αναγέννηση, την φετινή περίοδο θα αγωνιστείς σε μια ομάδα με μεγαλύτερες απαιτήσεις, την ΑΕΛ…

Ναι, σίγουρα η ΑΕΛ είναι ένα τεράστιο σωματείο όχι μόνο στον Ελληνικό χώρο αλλά και στον Ευρωπαϊκό καθώς κατά τον παρελθόν έχει καταφέρει αρκετά πράγματα που άλλες ομάδες χρόνια προσπαθούν να τα πετύχουν χωρίς όμως επιτυχία. Οι απαιτήσεις σαφώς και είναι περισσότερες από ότι ήταν στην Καρδίτσα. Άλλωστε και οι στόχοι της ομάδας είναι διαφορετικοί από αυτούς τις Αναγέννησης. Προσωπικά θεωρώ πως ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής πρέπει να προσαρμόζεται στο κλίμα και στις ανάγκες της ομάδας του, πόσο μάλλον εγώ που με την επίτευξη των στόχων αυτών θα διακριθώ.

Εφόσον ανέφερες για στόχους, η ομάδα της Λάρισας όπως και κάθε χρόνο ως στόχο θέτει την πεντάδα του πρωταθλήματος και από εκεί και πέρα ότι καλύτερο προκύψει. Θεωρείς πως αυτός ο στόχος είναι εφικτός για την ομάδα και κατά πόσο μπορεί ένας νεαρός ποδοσφαιριστής να προσαρμοστεί σε μια ομάδα με τέτοιους στόχους όπου κάθε αγωνιστική μάχεται για την νίκη ;

Σίγουρα αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Άλλωστε η ΑΕΛ κατά το παρελθόν έχει καταφέρει να φτάσει και ψηλότερα από την 5 θέση. Οπότε γιατί να μην είναι εφικτό.

Τι σημαίνει για σένα η ΑΕΛ;

Η ομάδα της Λάρισας είναι ένα τεράστιο σωματείο το οποίο κατά το παρελθόν έχει ζήσει μεγάλες στιγμές δόξας. Αποτελεί για μένα, αλλά και για κάθε νεαρό ποδοσφαιριστή, τιμή να φορώ την φανέλα με το άλογο στο στήθος που την έχουν φορέσει άνθρωποι που έχουν ματώσει γι’ αυτήν.

Το νέο γήπεδο που κατασκευάζεται και σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο για να φιλοξενήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της ομάδας τι κίνητρο δίνει στους ποδοσφαιριστές ;

Επιτέλους μια ιστορική ομάδα σαν αυτήν της Λάρισας αποκτά το δικό της γήπεδο. Είναι ένα υπερσύγχρονο στολίδι που σε λίγο καιρό όλοι θα το καμαρώνουμε. Όσο αναφορά στο κομμάτι το αγωνιστικό, σίγουρα αποτελεί ένα τεράστιο κίνητρο γιατί αποκλείεται να περάσεις την πόρτα της εισόδου και να μην είσαι «φτιαγμένος» για ποδόσφαιρο. Η ατμόσφαιρα που θα δημιουργείτε μέσα σε αυτό, θα είναι φαντασμαγορική και ο κόσμος θα ωθεί την ομάδα στην νίκη.

Η θέση στην οποία αγωνίζεσαι είναι αυτήν του σέντερ φορ αλλά και αυτήν του πλάγιου εξτρεμ. Μπροστά σου στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν παίκτες μεγάλου βεληνεκούς που έχουν αγωνισθεί στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος…

Δεν με φοβίζει ο ανταγωνισμός. Μέσα από την σκληρή προπόνηση και τον ανταγωνισμό γίνεσαι καλύτερος. Πρέπει να δουλέψω αρκετά για να καταφέρω να χτυπήσω την πόρτα της ενδεκάδας. Άλλωστε όταν έχεις κάποιους συμπαίκτες τύπου Κουζέν, Ταυλαρίδη και Νταμπίζα πρωταρχικός στόχος είναι να υιοθετήσω από αυτούς κάποια πράγματα που θα με κάνουν καλύτερο.

Ποια είναι η πρώτη σου εικόνα από τις πρώτες σου μέρες στην ομάδα ;

Η ΑΕΛ είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα και χαίρομαι πολύ που ανήκω στην οικογένεια της. Οι πρώτες μου μέρες είναι πολύ όμορφες, στις προπονήσεις υπάρχει ένα οικογενειακό κλίμα και η συμπεριφορά των συμπαικτών μου είναι άψογη. Καθημερινά με βοηθούν σε οτιδήποτε χρειάζομαι.

Έχεις παρακολουθήσει αγώνες της ομάδας τα τελευταία πέντε χρόνια ;

Ναι, φυσικά και παρακολουθώ την πορεία της ομάδας μιας και η ΑΕΛ είναι μέσα στις πέντε καλύτερες ομάδες της Ελλάδος. Η πορεία της είναι συνεχώς ανοδική με γοργά βήματα και σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που την ζηλεύουν. Η ομάδα βέβαια έχει και αρκετό κόσμο που στέκεται αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια και τώρα με το νέο γήπεδο η ομάδα θα αλλάξει επίπεδο.

Σου έχει διηγηθεί κάποιος για το παρελθόν της ομάδας και την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου ;

Ναι, όταν αγωνιζόμουν δανεικός στον Ηρακλή Σοφάδων είχα προπονητή τον Τάκη Παραφέστα ο οποίος καθημερινά μας δίδασκε πως έκτισαν εκείνο το μεγαλείο και συνεχώς μας έβαζε βίντεο παρακολουθώντας αγώνες από εκείνα τα χρόνια και πως τότε παιζόταν το ποδόσφαιρο.

Πως ήταν η συνεργασία με τον Τάκη Παραφέστα ;

Ο κ. Παραφέστας για μένα αποτέλεσε τον δάσκαλο μου. Ήταν αυτός που με εμπιστεύθηκε και μόλις στα 15 μου χρόνια με έκανε βασικό στέλεχος μιας ομάδας Δ’ Εθνικής και που μου έδωσε την ευκαιρία να αποδείξω την αξία μου και να διακριθώ.

Έχεις ξεχωρίσει κάποιον συμπαίκτη σου μέχρι στιγμής ;

Όχι, όλα τα παιδιά μου φέρονται πολύ καλά και με βοηθούν σε οτιδήποτε χρειάζομαι.

Έχεις έρθει σε μια ομάδα που έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές με παραστάσεις από την κορυφαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λίγκ…

Από κάτι τέτοιους ποδοσφαιριστές πρέπει να παίρνεις ότι περισσότερο μπορείς. Από εμπειρίες μέχρι και ιδεολογίες. Είναι δάσκαλοι για εμάς τα νεαρά παιδιά.

Ποιο είναι το όνειρο σου με την βυσσινί φανέλα ;

Αρχικά θέλω να καθιερωθώ στην ομάδα και να δικαιώσω αυτούς που με εμπιστεύονται και με πιστεύουν και εν συνεχεία όνειρο μου είναι να στεφθώ πρωταθλητής Ελλάδος με το άλογο στο στήθος.

*Ευχαριστούμε για την άριστη φιλοξενία και συνεργασία το αθλητικό μαγαζί «Intersport».

Συνέντευξη στον Δημήτρη Πετρωτό
petrotos@athleticlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου