Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Το «σωτήριο» έγγραφο της UEFA για ΑΕΛ και Σέρρες

Την γνωμοδότηση της UEFA, η οποία αφορά την αντικατάσταση των ομάδων που δεν αδειοδοτήθηκαν από την ΕΠΟ, έχει στα χέρια του ο Κώστας Πηλαδάκης.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία τονίζει ξεκάθαρα πως στην περίπτωση που μία ομάδα δεν υποβιβάζεται για αγωνιστικούς λόγους, αλλά επειδή δεν εξασφάλισε την άδειά της, τότε, σύμφωνα με όσα συμβαίνουν και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα της Ευρώπης με αντίστοιχο αδειοδοτικό σύστημα, αντικαθίστανται από ομάδα της ίδιας κατηγορίας κι όχι της αμέσως κατώτερης…

Μετά από αίτημα του διευθυντή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργου Δημητρίου (δείτε στις photo το έγγραφο που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους από τον Κώστα Πηλαδάκη), η UEFA απάντησε στο τι θεωρεί πως πρέπει να γίνει στην περίπτωση που ομάδες υποβιβαστούν λόγω μη αδειοδότησης (από την ΕΠΟ κι όχι από την ΕΕΑ)…

O κ. Δημητρίου αναφέρει ότι το καταστατικό προβλέπει πως οι ομάδες που δεν εξασφαλίζουν άδεια, αντικαθίστανται από ομάδες τις αμέσως επόμενης κατηγορίας, μία κατάσταση η οποία μπορεί να φέρει αναταραχή μεταξύ των συλλόγων των δύο κατηγοριών.

Επιπλέον, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, μία πρόταση για το τι πρέπει να γίνει σε αυτή τη περίπτωση και, εν ανάγκη, αν η πρόταση της UEFA έρθει σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς, τότε αυτοί ίσως και να… τροποποιηθούν!

Ο υπεύθυνος του ανάλογου τμήματος της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Αντρέα Τραβέρσο, απάντησε μέσω του υφισταμένου
του, Πάμπλο Ροντρίγκες… Η απάντηση- πρόταση θα αποτελέσει για την ΑΕΛ και τον Πανσερραϊκό ένα πολύ σημαντικό υπερασπιστικό "όπλο" στον αγώνα που κάνουν για να παραμείνουν στην Σούπερ Λίγκα...

Διαβάστε όσα αναφέρονται στο αίτημα αλλά και στην γνωμοδότηση της UEFA:

Το αίτημα του κ. Δημητρίου: «Όπως ήδη γνωρίζεις το σύστημα αδειοδότησης εφαρμόζεται για όλες τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας (Σούπερ Λίγκα). Τα προηγούμενα χρόνια τα κριτήρια για τις επαγγελματικές κατηγορίες ήταν κάπως πιο χαλαρά από αυτά των διοργανώσεων της UEFA. Προς έκπληξή μας, φέτος η διοργανώτρια αρχή της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε να αναβαθμίσει τα κριτήρια και να δώσει μία κοινή άδεια για συμμετοχή σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς μας, αν μία ομάδα δεν αδειοδοτηθεί, τότε υποβιβάζεται στη δεύτερη κατηγορία (Φούτμπολ Λιγκ). Σύμφωνα και πάλι με τους κανονισμούς, αν υποβιβαστούν και οι τρεις τελευταίες ομάδες όπως προβλέπεται για βαθμολογικούς λόγους, τότε ίσως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την δυσάρεστη κατάσταση να δούμε σχεδόν τις μισές ομάδες της Σούπερ Λιγκας να υποβιβάζονται. Οι κανονισμοί μας προβλέπουν ότι οι σύλλογοι που υποβιβάζονται από τη Σούπερ Λίγκα θα πρέπει να αντικαθίστανται από συλλόγους της Football League.

Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα να αντιμετωπίσουμε μία αντιπαράθεση των δύο διοργανωτριών αρχών (Σούπερ Λίγκα και Φούτμπολ Λιγκ) που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο επιπτώσεων, προβλεπόμενες και μη.

Για το λόγο αυτό, όπως συζητήσαμε και στη συνάντησή μας στην Αθήνα καθώς και στη συνεδρία μας στη Βουδαπέστη, αν η επιτροπή αδειοδότησης της UEFA θα μπορούσε να μας παράσχει μία συμβουλευτική γραμμή δράσης, θα ήταν ένα υπερπολύτιμο εργαλείο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωσή μας. Αν η ΕΠΟ είχε μία τέτοια πρόταση από την UEFA θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη και κάποια τροποποίηση των κανονισμών.

Σε ευχαριστώ για την αδιάκοπη υποστήριξή σου και την κατανόηση που δείχνεις και ανυπομονώ για την απάντησή σου στο θέμα».

Η απάντηση- γνωμοδότηση της UEFA: «Δεδομένου ότι η Ελληνική Σούπερ Λίγκα έχει αποφασίσει να έχει μόνο μια άδεια που είναι αποδεκτή τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ τα σχόλια μας είναι τα ακόλουθα:

Συγκρίνοντας με άλλα πρωταθλήματα, τα οποία παρέχουν παρόμοιο αδειοδοτικό σύστημα (μια μορφή άδειας και μόνο), η άδεια έρχεται εκ των πραγμάτων, όσο ο πρώτος λόγος για υποβιβασμό και μετά υπολογίζεται η βαθμολογική κατάταξη. Αυτό σημαίνει ότι αν όλες οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας λάβουν άδεια, τότε οι 3 τελευταίες ομάδες (στη δικιά σας περίπτωση) υποβιβάζονται. Πάντως, αν, μια από τις ομάδες δεν πάρει την άδεια (για πάραδειγμα αν η ομάδα τερματίσει 10η), σε αυτή την περίπτωση η ομάδα υποβιβάζεται μαζί με τις 2 τελευταίες ομάδες της βαθμολογικής κατάταξης.

Με αυτό το είδος που υιοθετείται περισσότερες από τρεις ομάδες θα μπορούσαν να υποβιβαστούν, αν δεν κατείχαν τη συγκερκιμένη άδεια.

Η υποβόσκουσα κατάσταση είναι ότι κάθε ομάδα που προβιβάζεται από τη 2η κατηγορία στην πρώτη θα πρέπει προηγουμένως να έχει αποκτήσει την απαιτούμενη άδεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου