Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

«Ο ξένος σήμερα είναι αύριο δεν είναι»

Για να σας γλιτώσουμε από τον κόπο σας προσφέρουμε επί χάρτου όλους τους ξένους, που έχουν φορέσει τη φανέλα της ΑΕΛ από το 1972-73 μέχρι σήμερα. Από τη χρονιά, που πέταξε από την Αργεντινή και προσγειώθηκε στο Αλκαζάρ η παρέα του Οράσιο Μοράλες και του Χιλ μέχρι την τωρινή φουρνιά των Τσοντοφάλσκι και Τσιμπάμπα. Αναφερόμαστε σε 113 ξένους παίκτες από 39 διαφορετικές χώρες. Και αν θέλουμε να έρθουμε στις αφίξεις επί εποχής Πηλαδάκη (από τον Ιούνιο του 2004) μέσα σε έξι χρόνια έχουν έρθει στη Λάρισα 61 (!) ξένοι. Οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν μακροημέρευσαν. Συνάμα αυτό το πήγαινε-έλα κυρίως ξένων ποδοσφαιριστών αποτελεί μία από τις αιτίες για την τωρινή κατάσταση της ΑΕΛ.

Η «Εξέδρα ζήτησε από τον Βασίλη Καραπιάλη την άποψή του γι’ αυτό το κύμα ξενομανίας, αλλά και τη σωστό δοσολογία, που πρέπει να υπάρχει μέσα σε μια ομάδα. Ο παλαίμαχος άσος της Βυσσινί, που μεσουράνησε τη δεκαετία του ’80 τόνισε αρχικά: «Δεν είμαι υπέρ των ξένων ποδοσφαιριστών. Το κακό στην όλη ιστορία είναι πώς δεν ασχολούμαστε με τις ακαδημίες. Ακόμα και το 2011 υπάρχουν ταλέντα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Για να μιλήσω και για την εποχή, που έπαιζα εγώ, ουσιαστικά οι προσθήκες των ξένων αφορούσαν μόνο τις θέσεις στις οποίες εμείς δεν είχαμε δικούς μας παίκτες. Θυμάμαι τους δύο Πολωνούς τον Ανταμτσικ και τον Κμίετσικ, οι οποίοι και ήρθαν ως ονόματα, αλλά και πρόσφεραν στο μεγάλωμα της ομάδας. Γίνονταν λίγες προσθήκες ξένων και πάντα μέσω ενός πλάνου αναφορικά με το που «πονάγαμε», αλλά και έπειτα από έρευνα. Αυτό είναι, που θα πρέπει να προσεχτεί τη σημερινή εποχή. Σωστό σκάουτινγκ όχι μόνο ως προς τις συμμετοχές ή τα γκολ, που έχει κάποιος. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πώς ο ξένος θα ταιριάξει στο σύστημα της ομάδας, πόσο εύκολα θα προσαρμοστεί, αλλά και αυτό που λέμε τι «καπνό φουμάρει» γενικότερα. Και φυσικά χρειάζεται και πίστωση χρόνου».

Την παρούσα φάση και με την ΑΕΛ να βρίσκεται σε δεινή βαθμολογική θέση ο Καραπιάλης αναγνώρισε τις αντικειμενικές δυσκολίες για ποιοτικές μεταγραφές, προκρίνοντας τις περιπτώσεις Ελλήνων παικτών: «Ο ξένος σήμερα είναι, αύριο δεν είναι σε τέτοιες οριακές καταστάσεις. Αυτό που επιτάσσει η δύσκολη θέση, που έχει περιέλθει η ομάδα είναι άμεσα αποτελέσματα. Να μπει κάποιος παίκτης και να προσφέρει… αύριο. Αυτό θεωρώ ότι το έχουν οι Ελληνες παίκτες».

Παρακολουθώντας πάντα τα δρώμενα στην ομάδα του Κάμπου, του ζητήσαμε να βγάλει και μια μίνι λίστα, με ξένους παίκτες, που ξεχωρίζει για την προσφορά τους: «Θέλω να επισημάνω το εξής. Υπήρχαν ξένοι, που ήρθαν σε καλή χρονική συγκυρία και φάνηκαν περισσότερο και άλλοι, που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα, γιατί η ομάδα δεν ήταν σε καλό momentum. Σε κάθε περίπτωση ενδεικτικά πάντως να σας αναφέρω τα ονόματα των Κάζιμιρ Κμίετσικ, Κριστόφ Ανταμτσικ, Στέφαν Στόικα, Ντέιβιντ Εμπε, ή από τους πιο πρόσφατους τον Ματσέι Ζουράφσκι».

Οι εκπρόσωποι από 39 χώρες

Σερβία (14)
Σλόμποταν Μίλετιτς, Βλάντιμιρ Κόιτς, Ντέγιαν Ραντοϊκοβιτς, Σίμο Κρούνιτς, Ζόραν Ρίζνιτς, Ζάρκο Ντράγκας, Γκόραν Πέρισιτς, Βέλιμιρ Ιβάνοβιτς, Ντράγκαν Κνέζεβιτς, Ντένις Τόνκοβιτς, Ιβάν Νεντέλκοβιτς Σλάτζιαν Σπάσιτς, Σάσα Ίλιτς, Αλεκσάνταρ Σίμιτς.

Πολωνία (12)
Κάζιμιρ Κμιέτσικ, Κρίστοφ Άνταμτσικ, Ντάριους Μάρζετς, Γιαν Κάρας, Γιάνους Κούπσεβιτς, Μπλάζεϊ Γιανκόφσκι, Γιόζεφ Ντανκόφσκι, Αρκάντιους Μάλαρζ, Κριστόφ Μπάραν, Γιάτσεκ Κάσπερτσακ, Ντέιβιντ Γιάρκα, Μάτσεϊ Ζουράφσκι.

Βραζιλία (11)
Ντος Σάντος Γκούγκα, Μαρσέλο Τροϊζι Μορέιρα, Κάιο Φερέιρα, Μαρσέλο Ίζα, Ρομέου Ντος Σάντος, Τζιουζέπε Βέλα Τζούνιορ, Ντέλσον Φερέιρα, Σίλβα Κλέιτον, Πάολο Κιρόζ Ντα Σίλβα, Ρικάρντο Ζέσους, Φλάβιο Πίντο.

Αργεντινή (11)
Τζιόρτζιο Βαγιέχο, Ενρίκο Καβόλι, Οράσιο Μοράλες, Γιοζέρμο Ντάους, Ντάνιελ Χιλ, Μαρσέλο Σαρμιέντο, Μαουρίτσιο Φεράρι, Ματίας Βάλτερ Ιγκλέσιας, Μίλτον Άξελ Μιούλερ, Φακούντο Πάρα, Γκαστόν Κάσας.

Βουλγαρία (05)
Ντίβαν Μποζίλοφ Ατανάσοφ, Γκεόργκι Τσίνγκοφ, Βασίλ Νταγκόλοφ, Γκότσο Πέτκοφ, Μαριγιάν Γκερασίμοφ.

Καμερούν (05)
Ζαν Πιέρ Φιαλά, Ντέιβιντ Έμπε, Σέρζε Χόνι, Τιερί Μόντο Αμπούνα, Γκέρεμι Ντζιτάπ.

Σλοβακία (04)
Ιγκόρ Κλάιχ, Ράστισλαβ Λάζορικ, Γιόζεφ Κόζλεϊ, Καμίλ Τσοντοφάλσκι.

Σλοβενία (04)
Ντίνο Σέρεμετ, Γιάνες Πάτε, Μίρνες Σίσιτς, Αλεκσάνταρ Ραντοσάβλιεβιτς.

Κύπρος (03)
Στάθης Αλωνεύτης, Νεκτάριος Αλεξάνδρου, Αντώνης Μακρής.

Ουρουγουάη (03)
Αλεσάντερ Καστίγιο, Μάριο Σεμπαστιάν Βιέρα, Φαμπιάν Κανόμπιο.

Βέλγιο (02)
Ζοσέ Μπαρόζο, Μπο Μπενζά.

Ζαϊρ-Κονγκό (02)
Μολάμπα Κανιέμπα, Ρίκι Λοκέλα, Ζοέλ Τσιμπάμπα.

Ρουμανία (02)
Στέφαν Στόικα, Ντένις Σέρμπαν.

Σουηδία (02)
Μίκαελ Ρόνμπεργκ, Ίβο Βάζγκετς.

Γερμανία (02)
Μάρκο Φέρστερ, Κρίστιαν Βέμπερ.

Γαλλία (02)
Κριστιάν Μπασιλά, Λοράν Ρομπέρ.

Ακτή Ελαφοντοστού (02)
Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο, Φράνκ Μάνγκα Γκουέλα.

Ισραήλ (02)
Σιμόν Αμπουχατζίρα, Σαλίμ Τουάμα.

Ισπανία (02)
Τόνι Μουνιόθ, Χουάν Βελάσκο.

Νιγηρία (02)
Χένρι Οκορότσα, Στίβεν Μακίνουα.

Γκαμπόν (02)
Ανρί Ανρό Ρεμπιενό Αντσουέ, Ντάνιελ Κουζέν.

Τσεχία (02)
Ρούντι Σκάτσελ, Γιάν Μπλάζεκ.

FYROM (01)
Ιβάν Σπασόφσκι.

Κροατία (01)
Τόμισλαβ Βράνιτς

Μαρόκο (01)
Ναϊμ Ααράμπ

Ιράν (01)
Κόγι Χάσεμπουργκ

Αλβανία (01)
Λευτέρης Μήλος

Περού (01)
Νολμπέρτο Σολάνο

Ουκρανία (01)
Βίκτορ Ντβίρνικ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη (01)
Ενβέρ Χάντζιαμπνιτς

Ιρλανδία (01)
Πολ Άντονι Μπάνον

Μπουρούντι (01)
Νουρεντίν Ντικουμάνα

Ανγκόλα (01)
Μαρίνο Ροντρίγκεζ Κριστοβάο Χέλντερ

Πορτογαλία (01)
Φελίπε Γκι Παραδέλα Ντα Κόστα

Τουρκία (01)
Τουμέρ Μετίν

Μεξικό (01)
Αντόνιο Ντε Νίγκρις

Εσθονία (01)
Σάντερ Πούρι

Σενεγάλη (01)
Ιμπραήμ Ταλ

Γκάνα (01)
Μοχάμεντ Αμπουμπακάρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου