Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

O κατήφορος συνεχίζετε....

Αν η ΑΕΛ είχε προετοιμαστεί για να δώσει έναν «τελικό» και παρουσίασε το συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόσωπο, ε, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε στο διάστημα και  μάλιστα χωρίς καν διαστημόπλοιο. Αν η ΑΕΛ είναι μία ομάδα που «μάχεται» για την παραμονή της με κάθε τρόπο, εμείς είμαστε πυρηνικοί επιστήμονες…
Όπως λοιπόν κατανοείται η ΑΕΛ του 2011 δεν  είχε καμία απολύτως διαφορά με την  ΑΕΛ του τελευταίου αγώνα του 2010, ήταν μία ομάδα χωρίς αρχή και τέλος, μία ομάδα κατ’ όνομα και όχι στην ουσία, με παίκτες που δεν είχαν αγωνιστικό προσανατολισμό και μόνο οίκτο προκαλούσαν με την εικόνα που παρουσίασαν και γνώρισαν μία εύκολη ήττα από τον Ατρόμητο με 3-0. Αυτοί οι παίκτες που αγωνίστηκαν και σήμερα θα πρέπει όχι απλά να πληρώσουν πρόστιμο, αλλά να απολογηθούν, γιατί ουσιαστικά ξεφτιλίζουν την βαριά φανέλα της ΑΕΛ.
Πως ξεκίνησαν
Ο Γιέρν Άντερσεν αν και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας  έδειξε ότι ήθελε να αλλάξει κάτι στο αγωνιστικό προφίλ της ομάδας του, δεν το ρίσκαρε τελικά και επέλεξε να ξεκινήσει και πάλι με ένα 4-2-3-1, με τον Γιώργο Αμπάρη κάτω από τα δοκάρια, τον Δημήτρη Κολοβέτσιο στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Στέλιο Βενετίδη στο αριστερό και ανάμεσά τους, τους Νίκο Νταμπίζα και Στάθη Ταυλαρίδη. Στη μεσαία γραμμή κινήθηκαν οι Ματίας Ιγκλέσιας και Σάντερ Πούρι, έχοντας στην επίθεση τους Φαμπιάν Κανόμπιο, Γιάν Μπλάζεκ, Αλεκσάντερ Σίμιτς και Τζόλε Τσιμπάμπα. Από την πλευρά του ο Γιώρος Δώνης παρέταξε τον Μιχαηλίδη κάτω από τα δοκάρια, τους Νάστο, Μπαζίνσκι, Ολιβέιρα και Μελισσά στην άμυνα, Σφακιανάκη, Νεμπεγλέρα, Τάτο και Σαγκανόφσκι στη μεσαία γραμμή και Καμάρα, Περόνε στην επίθεση.
Πριν το πρώτο  λεπτό
Η ΑΕΛ λοιπόν στο γήπεδο του Περιστερίου  ήθελε να παίξει ένα από τα τελευταία της χαρτιά για την παραμονή της και άπαντες θα περίμεναν να δουν μία ομάδα που θα αποτελούνταν από παίκτες που θα …γυάλιζε το μάτι τους. Αντ’ αυτού είδαν μία ομάδα που μπήκε ωσάν υπνωτισμένη στον αγωνιστικό χώρο και έδωσαν τη δυνατότητα στον αντίπαλό τους να πάρουν «κεφάλι» στο σκορ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης. Από αριστερά λοιπόν ο Περόνε έκανε μία «γλυκιά» σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, εκεί που ο Νάστος ήταν μόνος αμαρκάριστος (ούτε και ο ίδιος δεν το πίστευε) και χωρίς να δυσκολευτεί έκανε ένα χωρίς δύναμη σουτ, που δεν κατάφερε να απομακρύνει ο Αμπάρης που είδε τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του, κάνοντας με αυτόν τον αστείο τρόπο το 1-0…
Ορατές αδυναμίες
Το γρήγορο  τέρμα που πέτυχε ο Ατρόμητος  επηρέασε στον μέγιστο βαθμό την λαρισινή ομάδα, που στη συνέχεια παρουσίασε για μία ακόμη φορά μία σειρά από αδυναμίες και στην αμυντική της αλλά και στην επιθετική της λειτουργία. Η μπάλα με δυσκολία έβγαινε από την περιοχή της ΑΕΛ, τα λάθη διαδεχόταν το ένα το άλλο και οι «βυσσινί» έμοιαζαν να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, συνεχίζοντας να κινούνται σε …εορταστικούς ρυθμούς. Κάπως έτσι στο 13ο λεπτό, ο Καμαρά «χάζεψε» τον Πούρι μιας και του πέρασε τη μπάλα κάτω από τα πόδια και δοκίμασε το δυνατό σουτ εκτός περιοχής, με τον Αμπάρη να πέφτει στη γωνία του και να αποκρούει σε κόρνερ. Το κόρνερ ανέλαβε να το εκτελέσει ο Νεμπεγλέρας και πάλι στο δεύτερο δοκάρι, εκεί που ο Ταυλαρίδης έμεινε «καρφωμένος» στον αγωνιστικό χώρο και ο Σαγκανόφσκι έκανε την κεφαλιά στέλνοντας την στα δίχτυα του Αμπάρη, που και πάλι έκανε λάθος εκτίμηση και δεν μπόρεσε να αντιδράσει.
Πολλά ερωτήματα
Είναι αλήθεια  ότι με την ολοκλήρωση των 20 πρώτων λεπτών τα ερωτήματα που γεννήθηκαν ήταν πάρα πολλά. Η ΑΕΛ έδειχνε  να μην έχει κατέβει καν από το λεωφορείο, για μία ακόμη φορά μόνο οι βυσσινί φανέλες έκαναν την εμφάνισή τους, ανασταλτικά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την έμπνευση του Άντερσεν να βάλει δεξί μπακ τον Κολοβέτσιο, αλλά και δημιουργικά η λαρισινή ομάδα ήταν και εκεί ένα τεράστιο μηδενικό. Ουσιαστικά σε αυτό το διάστημα οι «βυσσινί» έδειξαν να είναι ποτισμένοι με κάκιστη νοοτροπία, να μην πιστεύουν και οι ίδιοι ότι μπορούν να σώσουν το «καράβι» και να σκύβουν το κεφάλι και να αποδεικνύουν ότι βρισκόταν σε τρικυμία.
Δεν υπήρχε ΑΕΛ
Δυστυχώς οι «ασθένειες» της λαρισινής ομάδας δεν επιδέχθηκαν την παραμικρή  «αντιβίωση» όλο αυτό το διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος και παρουσιάστηκαν για μία ακόμη φορά και στο Περιστέρι. Ασύνδετη ομάδα, χωρίς τον παίκτη που θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις γραμμές, με πολλά λάθη στην άμυνά της και από τους πλέον έμπειρους παίκτες της, χωρίς κίνηση και χωρίς φαντασία έδωσαν τη δυνατότητα στον Ατρόμητο να φτάσει σαν σε προπόνηση στο 2-0 και είναι ενδεικτικό ότι οι ηρωικοί Λαρισαίοι φίλαθλοι στις κερκίδες και η φάση του 32ου λεπτού, με τον Κανόμπιο, το σουτ του οποίου απέκρουσε ο Μιχαηλίδης, θύμισαν ΑΕΛ… Είναι αλήθεια ότι θα περιμέναμε με την πάροδο του χρόνου τους «βυσσινί» να αρχίσουν να ανεβάζουν την απόδοσή τους, ή έστω το πάθος τους για να ανατρέψουν την κατάσταση, μιμούμενοι τους φιλάθλους τους που δεν σταματούσαν να τραγουδάνε, αλλά απλά περιμέναμε, μιας και οι παίκτες της ΑΕΛ δεν θύμιζαν επαγγελματίες παίκτες, έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο και μετέτρεψαν τον Ατρόμητο σε «Μπαρτσελόνα». Όταν σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση βλέπεις παίκτες της ΑΕΛ να μην κάνουν ένα σκληρό φάουλ, να μην διεκδικούν καμία μπάλα απλά να περιμένουν τους αντιπάλους για να διώξουν τη μπάλα, δεν μπορείς να ελπίζεις σε ΤΙΠΟΤΑ. Και δυστυχώς η ΑΕΛ του πρώτου ημιχρόνου ήταν μία ομάδα που μόνο οίκτο προκαλούσε και δεν σου έδινε καμία απολύτως πίστη για ανάκαμψη. Ενδεικτική και η φάση του 41ου λεπτού, όταν ο Καμαρά έκανε την κίνηση εντός περιοχής και σούταρε, ευτυχώς για την ΑΕΛ, στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Αμπάρη.
Με αλλαγή
Ο Γιέρν Άντερσεν αποφάσισε να κάνει την πρώτη  του κίνηση από τον πάγκο του, αλλά όχι ενισχύοντας το δημιουργικό  κομμάτι, αλλά το ανασταλτικό, βγάζοντας τον Κολοβέτσιο και βάζοντας στη θέση του τον Ταλ, που κι αυτός κινήθηκε ως δεξιός οπισθοφύλακας, την ώρα που ο Δώνης έβγαζε τον Τάτο και έβαζε στον αγωνιστικό χώρο τον Σαρμιέντο, θέλοντας να έχει μία ακόμη καλή επιλογή στη μεσαία γραμμή και στο κράτημα της μπάλας. Η κίνηση αυτή φυσικά και δεν άλλαξε κάτι στην ΑΕΛ, που συνέχιζε να παίζει χωρίς μυαλό, αλλά και χωρίς πάθος, έστω και αν κέρδισε κάποια μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Η έλλειψη μυαλού είχε σαν αποτέλεσμα να μην απειλείται καθόλου ο Μιχαηλίδης, μιας και οι «βυσσινί» έφταναν λίγα μέτρα έξω από την περιοχή του, αλλά ως εκεί, δείχνοντας ότι δεν είχαν τη διάθεση να βγάλουν κάποια κάθετη μπάλα, ή να κάνουν ένα καλό σουτ.
Τεράστιο ρίσκο
Πριν μπούμε στο τελευταίο ημίωρο της αναμέτρησης ο Γιέρν Άντερσεν έβγαλε από τον αγωνιστικό χώρο τον Ιγκλέσιας και έβαλε τον Ντάνιελ Κουζάν, μετατρέποντας το σχήμα του σε 4-3-3, με τους Σίμιτς, Πούρι και Κανόμπιο στη μεσαία γραμμή, τον Γκαμπονέζο, τον Τσιμπάμπα και τον Μπλάζεκ στην επίθεση, σε μία προσπάθειά του να γεμίσει την αντίπαλη περιοχή με περισσότερους παίκτες. Δυστυχώς και αυτή η αλλαγή δεν επέφερε κάτι ουσιαστικό για την ΑΕΛ που απλά είχε ένα καλό σουτ του Βενετίδη στο 72ο λεπτό που πέρασε άουτ και τίποτα περισσότερο. Ουσιαστικά η τακτική του Ατρομήτου που έδωσε χώρο στην ΑΕΛ και τη δυνατότητα να ελέγχει τον ρυθμό, για να έρθει και η τελευταία κίνηση του Άντερσεν από τον πάγκο, βγάζοντας τον Σίμιτς και βάζοντας τον Μετίν, που πέρασε στον άξονα του αγωνιστικού χώρου.
Ο διασυρμός
Από τη στιγμή που η ΑΕΛ δεν έδειχνε ικανή  να φτάσει σε ένα γκολ, οι γηπεδούχοι που μάλλον πλάκα έκαναν και περίμεναν  τη λήξη της αναμέτρησης, έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στην επικράτησή τους σκοράροντας  και τρίτη φορά, με τον Σαρμιέντο  και κατέδειξαν ακόμη πιο ηχηρά τα τεράστια προβλήματα της ΑΕΛ και πόσο δύσκολα είναι πλέον αυτά να λυθούν.
Λεπτό προς λεπτό
40'' ΓΚΟΛ Κίνηση από αριστερά του Περόνε και σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, εκεί που ο Νάστος μόνος ελεύθερος έκανε το σουτ στην απέναντι γωνία του Αμπάρη, κάνοντας το 0-1.
13' Ατομική προσπάθεια του Καμαρά και δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, ο Αμπάρης έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε σε κόρνερ.
14' ΓΚΟΛ Το κόρνερ ανέλαβε να το εκτελέσει ο Νεμπεγλέρας, ο Ταυλαρίδης έμεινε καρφωμένος στη θέση του και ο Σαγκανόφσκι με κεφαλιά έκανε το 2-0.
24' Μακρινό σουτ του Ιγκλέσιας, η μπάλα πέρασε άουτ, στην πρώτη ουσιαστικά στιγμή που η ΑΕΛ προσπάθησε να γίνει απειλητική
32' Δυνατό σουτ του Κανόμπιο έξω από την περιοχή, ο Μιχαηλίδης έπεσε σωστά στη γωνία του και έδιωξε τον κίνδυνο
41' Μόνος ο Καμαρά στην περιοχή, σούταρε αλλά η μπάλα πέρασε έξω από την εστία του Αμπάρη
57' Σέντρα του Μελισσά, στην καρδιά της λαρισινής άμυνας ο Σφακιανάκης έκανε την κεφαλιά, στέλνοντας τη μπάλα άουτ.
70' Ο Τσιμπάμπα βρήκε τον Βενετίδη που σούταρε εντός περιοχής στέλνοντας άουτ τη μπάλα
82' ΓΚΟΛ Σέντρα από αριστερά του Καραγκούνη, ο Καμαρά έκανε το σουτ για να αποκρούσει ο Νταμπίζας και στη συνέχεια το σουτ του Σαρμιέντο κατέληξε στα δίχτυα του Αμπάρη, γράφοντας το 3-0
85' Ο Ταλ έκανε την σέντρα στην καρδιά της περιοχής ο Κουζάν έκανε το σουτ, στέλνοντας τη μπάλα άουτ

Ατρόμητος: Μιχαηλίδης, Νάστος, Μελισσάς, Μπαζίνσκι, Νεμπεγλέρας, Ολιβέιρα, Περόνε (61’ Καραγκούνης), Σφακιανάκης, Τάτος (46’ Σαρμιέντο), Καμαρά (86’ Καραλής), Σαγκανόφσκι.

ΑΕΛ: Αμπάρης, Νταμπίζας, Ταυλαρίδης, Κολοβέτσιος (46’ Ταλ), Βενετίδης, Σίμιτς (74’ Μετίν), Ιγκλέσιας (59’ Κουζάν), Κανόμπιο, Τσιμπάμπα, Μπλάζεκ, Πούρι.

ΠΗΓΗ:www.sportlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου