Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

To(ν) έχει η μοίρα της

Συντάκτης: Νικολακάκης ΓιάννηςΤα έφερε και πάλι έτσι η μοίρα (;), που η ΑΕΛ σε μια κομβική στροφή του πρωταθλήματος, καλείται να υπερπηδήσει το εμπόδιο του Πανιωνίου για την υλοποίηση του στόχου της. Αυτή τη φορά με σκοπό να πάρει και άλλη.. ζωή για να προχωρήσει στην παρακάτω πίστα, ελπίζοντας βάσιμα σε παραμονή στην κατηγορία. Οι Βυσσινί παίζουν δηλαδή για την ύπαρξη τους με αντίπαλο μια ομάδα, που κατά παράδοξο τρόπο, βρίσκεται στο δρόμο τους. Σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, τα ραντεβού με το σύλλογο της Νέας Σμύρνης είχαν ιστορικό υπόβαθρο για τα αλογάκια. Συνδέθηκαν, δηλαδή με ξεχωριστές στιγμές τους. Από το ότι ουσιαστικά εγκαινίασαν την ιστορία τους (ως ΑΕΛ) με φιλική αναμέτρηση απέναντι στον Πανιώνιο, μέχρι το ότι η απονομή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1988 πραγματοποιήθηκε σε ματς με αντίπαλο τον Πανιώνιο.

Εορταστικό ματς για τη συγχώνευση

7 Ιουνίου του 1964, Λάρισα-Πανιώνιος 2-1
Εστω και αν επρόκειτο για φιλική αναμέτρηση αποτελεί το πρώτο ματς στην ιστορία της ΑΕΛ στο Αλκαζάρ. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συγχώνευση των Λαρισαϊκού, Ηρακλή, Αρη και Τοξότη από την οποία προέκυψε η Αθλητική Ενωση Λάρισας, δόθηκε φιλικός αγώνας με επίτιμο καλεσμένο τον Πανιώνιο. Πάνω από 3.000 οπαδοί βρέθηκαν στο γήπεδο και πανηγύρισαν τη νίκη με 2-1 κόντρα στους Κυανέρυθρους

Ντεμπούτο στην Α’ Εθνική

23 Σεπτεμβρίου 1973, Πανιώνιος-Λάρισα 1-0
Το παρθενικό ματς της ΑΕΛ για τα σαλόνια της Α’ Εθνικής, την βρήκε φιλοξενούμενη στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Οι Βυσσινί μπορεί να ηττήθηκαν, όμως κατέθεσαν δείγματα μιας αξιόμαχης ομάδας, που ούσα νεοφώτιστη, κέρδισε άνετα το εισιτήριο της παραμονής. Στα ρεπορτάζ της εποχής για το ματς με τον Πανιώνιο, επισημαίνεται ότι οι Θεσσαλοί πλήρωσαν την μονοδιάστατη ανάπτυξη τους από τα αριστερά.

Νίκη… τίτλου στη Νέα Σμύρνη

13 Μαρτίου 1988, Πανιώνιος-Λάρισα 0-1
Επτά στροφές πριν από το πέσιμο της καρό σημαίας, η επικράτηση της ΑΕΛ επί του Πανιωνίου με γκολ του Μιχάλη Ζιώγα, πανηγυρίστηκε δεόντως. Οι Θεσσαλοί μπήκαν στην τελική ευθεία με αναπτερωμένο ηθικό, διατηρώντας παράλληλα και την απόσταση των τριών βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ. Και κάπως έτσι με το σφύριγμα της λήξης παίκτες και παράγοντες της ομάδας τραγουδούσαν «τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά, πρωτάθλημα θα πάρουμε με τον τσαμπουκά».

Η ώρα της απονομής

18 Σεπτεμβρίου 1988, Λάρισα-Πανιώνιος 4-0
Το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν αποτελούσε την καλύτερη ευκαιρία για να γίνει η απονομή του τίτλου για τον άθλο της προηγούμενης χρονιάς. Οι παίκτες του Βλάντιμιρ Ταμπόρσκι δεν έδειξαν καμία διάθεση να χαλάσουν τη φιέστα και έφθασαν άνετα στην επικράτηση με δύο γκολ των Βασίλη Καραπιάλη και από ένα των Βουτυρίτσα και Κυριλλίδη. Ο συγκεκριμένος αγώνας μάλιστα μαγνητοσκοπήθηκε από ξένο τηλεοπτικό δίκτυο για λογαριασμό της Ξαμάξ, την οποία αντιμετώπισε ακολούθως η Λάρισα στον α’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Επαιξε για την ιστορία της

7 Ιουνίου 1992 , Λάρισα-Πανιώνιος 4-0
Το συγκεκριμένο ματς έδωσε στα χρόνια που ακολούθησαν το «σενάριο» για στηθεί, η όποια αντιπαλότητα υπάρχει ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον Πανιώνιο. Οι Βυσσινί κέρδισαν άνετα ένα ματς με τον Στόικα να πετυχαίνει χατ τρικ, κάνοντας απλά το καθήκον τους. Την ίδια στιγμή οι Κυανέρυθροι θεώρησαν τα αλογάκια υπαίτια για τον υποβιβασμό τους για πρώτη φορά στην ιστορία τους στη Β’ Εθνική, εξυφαίνοντας ότι η Λάρισα κέρδισε για μην υποβιβαστεί η Παναχαϊκή.

Σφράγισε την παραμονή

11 Απριλίου 2010, Πανιώνιος-Λάρισα 0-3
Χρειάστηκε οι Θεσσαλοί κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν να κάνουν πορεία πρωταθλητισμού στα τελευταία μέτρα της διαδρομής για να σώσουν την παρτίδα και αφού προηγουμένως βρέθηκαν στριμωγμένοι στα σχοινιά. Οι παίκτες του Γιάννη Παπακώστα εν τέλει σφράγισαν το εισιτήριο της παραμονής μόλις την προτελευταία αγωνίστηκε με αντίπαλο τον Πανιώνιο. Πέρασαν θριαμβευτικά από την Πλατεία, βάζοντας τέλος στο καρδιοχτύπι.

Ο (πικρός) αποχαιρετισμός του Αλκαζάρ

21 Νοεμβρίου 2010, Λάρισα-Πανιώνιος 0-1
Η ιστορία τα έφερε έτσι ώστε οι Βυσσινί να αποχαιρετήσουν την ιστορική τους έδρα για 46 ολόκληρα χρόνια, κόντρα στην ομάδα απέναντι στην οποία ουσιαστικά έγιναν και τα άτυπα εγκαίνια του Αλκαζάρ από γεννήσεως ΑΕΛ. Ο Πανιώνιος φρόντισε να χαλάσει τη γιορτή, που είχε στηθεί και το όλο τελετουργικό, φέρνοντας παράλληλα τους Θεσσαλούς και σε πολύ δύσκολή βαθμολογική θέση.

ΠΗΓΗ:www.exedrasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου