Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Μακίνουα: «Περιμένετε και θα δείτε»


Η μεταγραφή του Στίβεν Αγιοντέλε Μακίνουα στην ΑΕΛ δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως είχε εξελιχθεί σε ένα μικρό σίριαλ. Αλλωστε, όλοι θα θυμάστε πως για να επικυρωθεί η συνεργασία με τον 27χρονο φορ χρειάστηκε πρώτα η γνωμάτευση ειδικού Βέλγου γιατρού, που διαβεβαίωνε πως το πρόβλημα στο χόνδρο του γονάτου του Νιγηριανού φορ δεν «υπέκρυπτε» κάποιο σοβαρό ρίσκο για τραυματισμό.

Στις 15 Ιουλίου, λοιπόν, και ύστερα από σχεδόν μία εβδομάδα προπονήσεων στον κάμπο ο Μακίνουα ντύθηκε και επισήμως στα «βυσσινί» για να δώσει λίγες ημέρες αργότερα μια υπόσχεση που ήδη άρχισε να μετουσιώνει σε πράξη.

Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά. Τις πρώτες ημέρες του στην ΑΕΛ ο Νιγηριανός επιθετικός -με την αξιοσημείωτη πορεία στα ιταλικά γήπεδα- ήταν κάπως επιφυλακτικός. Δεν ένιωθε ακόμη όσο δυνατό ήθελε το πόδι του και ο στόχος του ήταν μέσω της «δουλειάς» να απελευθερωθεί πλήρως. Ηξερε, εξάλλου, τι ακριβώς έπρεπε να κάνει για να μη διακινδυνεύσει κάποιον τραυματισμό και το προπονητικό τιμ των «βυσσινί» φρόντισε να τηρήσει απαρεγκλίτως ειδικό πρόγραμμα ένταξης του Μακίνουα σε φουλ ρυθμούς προπόνησης.

Στην Ιταλία ο 27χρονος άρχισε σιγά σιγά να πλησιάζει από πλευράς φυσικής κατάστασης τα επίπεδα που αυτός επιθυμούσε και το έλεγε στους ανθρώπους της ομάδας. «Περιμένετε και θα με δείτε, ήδη νιώθω πιο δυνατός» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του. Στα εικοσάλεπτα που αγωνίστηκε με Μπρέσια και Κιέβο η ΑΕΛ έγινε πολύ πιο επιθετική και την περασμένη Παρασκευή ενάντια στον Πιερικό (έστω κι αν επρόκειτο για ομάδα Β' Εθνικής) ο Μακίνουα -όντας πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά απελευθερωμένος- έδωσε εκ νέου δείγματα της μεγάλης του αξίας, αλλά και του τι μπορεί να προσφέρει στους «βυσσινί».

Και δεν είναι τόσο το γκολ (δείγμα «πάστας» μεγάλου σέντερ φορ) που πέτυχε όσο η κίνησή του στο γήπεδο και η τεχνική του. Εκπληκτικό ξεπέταγμα στην 1η πάσα, ταχύτητα, αντίληψη του χώρου και σωστό μοίρασμα του παιχνιδιού. Ο Μακίνουα αποδείχτηκε ότι ξέρει μπάλα, έχει άρτια τεχνική κατάρτιση και το κυριότερο ότι είναι παίκτης που πατά περιοχή, καθιστώντας εαυτόν και την ομάδα του επικίνδυνους για την αντίπαλη εστία. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι άρχισε ήδη να κάνει πράξη την υπόσχεσή του Και το σίγουρο είναι ότι απλά πήραμε την πρώτη «γεύση» από το τι θα επακολουθήσει.

Πήρε το «82» για τη γυναίκα του

Την πρώτη φορά που οι παίκτες της ΑΕΛ κλήθηκαν να διαλέξουν νούμερα φανέλας ο Στίβεν Μακίνουα πήρε το «16». Στην Ιταλία, όμως, όταν σε όλους τους ποδοσφαιριστές ζητήθηκε να καταθέσουν την οριστική τους επιλογή, ο 27χρονος ζήτησε δύο ώρες... διορία. Αφού μίλησε με τη γυναίκα του, Αντι, είπε στους ανθρώπους των «βυσσινί» την επιθυμία του: «Θέλω το 82, γιατί τότε γεννήθηκε η σύντροφός μου». Ετσι, λοιπόν, «κλείδωσε» ο (σημειολογικής σημασίας) αριθμός της φανέλας με την οποία ο Μακίνουα ευελπιστεί να διαπρέψει στα ελληνικά γήπεδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως η φετινή σεζόν είναι η πρώτη στη διάρκεια της οποίας ο Νιγηριανός αποχωρίζεται την οικογένειά του. Η Αντι Μακίνουα μαζί με τα δυο παιδιά τους, τον ενός έτους Μίκαελ και την τριών χρόνων Γκάμπριελ, θα ζουν μεταξύ Ρώμης και Λάρισας. Και αυτό έχει κάνει τον Μακίνουα να τους νοσταλγεί όταν λείπουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επ’ αυτού είναι πως την περασμένη Τρίτη, όταν η οικογένειά του είχε έρθει στη θεσσαλική πόλη, η αλλαγή διάθεσης στον φορ της ΑΕΛ -που έχει ζητήσει σπίτι κοντά στο κέντρο αυτής- ήταν κάτι παραπάνω από ευδιάκριτη.

Η παρέα με τον Βενετίδη και οι σχέσεις με τον Ταλ

Ο Στέλιος Βενετίδης γνωρίζει πολύ καλά την ιταλική γλώσσα. Λογικά, λοιπόν, ήταν από τους πρώτους με τους οποίους ο Νιγηριανός έκανε παρέα και μιλούσε πιο πολύ. Μαζί με τον αριστεροπόδαρο άσο, άλλωστε, και τη συνοδεία των Νταμπίζα - Ταυλαρίδη πήγαινε για καφέ στο Καρπενήσι, όταν ο Γιάννης Παπακώστας τους έδινε το χρόνο. Το τελευταίο διάστημα, πάντως, έχει «κολλήσει» αρκετά με τον Σενεγαλέζο Ιμπραήμ Ταλ. Και οι δύο διαμένουν ακόμη σε ξενοδοχείο και πηγαίνουν με το ίδιο αμάξι στην προπόνηση.

Το μήνυμα των Ιταλών
Αναφορικά με την αξία του Μακίνουα, δεν είναι τυχαίο το ότι οι Ιταλοί συνάδελφοι που κάλυπταν τα ρεπορτάζ της Μπρέσια και της Κιέβο έλεγαν στη διάρκεια των φιλικών στους Ελληνες που βρίσκονταν στο γήπεδο: «Ο Μακίνουα δεν έπαιξε πολύ στη Λάτσιο γιατί είχε μπροστά του παίκτες τύπου Χούλιο Κρουζ, Ρόκι και Σάρατε. Ομως, είναι εξαιρετικός φορ. Θα το δείτε και εσείς σύντομα από κοντά. Θα διαπιστώσετε γιατί η Λάτσιο τον έδωσε δανεικό και δεν τον άφησε ελεύθερο». Ο 27χρονος φορ της ΑΕΛ ακόμη δεν έχει φτάσει το απόλυτο επίπεδο ετοιμότητας από πλευράς φυσικής κατάστασης, αλλά στο ματς της πρεμιέρας με τον Ατρόμητο θα είναι κοντά στο 80%. Πιθανότατα και να είναι υπεραρκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου