Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Πηλαδάκης: «Περίμενα περισσότερα διαρκείας»


Ο Κώστας Πηλαδάκης μίλησε για το νέο γήπεδο της ΑΕΛ, τους πρωταγωνιστικούς στόχους των "βυσσινί" στη σεζόν που έρχεται, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον αριθμό των διαρκείας που πουλήθηκαν.

Αναλυτικά η συνέντευξη Πηλαδάκη στην εφημερίδα "Εξέδρα":

- Για πρώτη φορά φέτος θέσατε ψηλά τον πήχη πριν καν ξεκινήσει η σεζόν. Πού οφείλεται η μεταστροφή από το «πρώτα η παραμονή και βλέπουμε» στο «πάμε από την αρχή να πρωταγωνιστήσουμε»;

"Δεν είναι δυνατόν να κατασκευάζεις ένα τέτοιο γήπεδο, σε τέτοιες εποχές, και να είσαι ευχαριστημένος αν η ομάδα σωθεί. Αποτελεί μια τεράστια επένδυση. Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν πρωταγωνιστήσουμε δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε νέο γήπεδο. Η νέα έδρα θεωρούμε ότι θα μας δίνει περισσότερούς βαθμούς και θα μας δώσει μια ώθηση για να πρωταγωνιστήσουμε. Είναι αμαρτία να μην κάνεις και τις ανάλογες υπερβάσεις στο ρόστερ σου για ένα τέτοιο γήπεδο".

- Θέλετε λοιπόν να «ντύσετε» την ΑΕΛ με την ανάλογη αμφίεση, που προϋποθέτει ένα νέο γήπεδο υψηλών προδιαγραφών.

"Ένα νέο αγωνιστικό χώρο δεν θα πρέπει να τον απαξιώνεις. Πρέπει να κάνεις τον συνδυασμό ρόστερ και νέου γηπέδου. Θέλω να μπούμε σε διαδικασία, όπως σε άλλες ποδοσφαιρικά προηγμένες πόλεις, όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού επισκέπτεται το γήπεδο. Αν δώσεις θέαμα, νέο αγωνιστικό χώρο, τέτοιος συνθήκες, δεν γίνεται να μην κερδίσεις νέους οπαδούς. Θα αλλάξει την ψυχαγωγική ζωή ολόκληρης της Θεσσαλίας. Δεν μπορεί στο Μπλάκμπερν για παράδειγμα το 15% του πληθυσμού να πηγαίνει στο γήπεδο. Μια πόλη 300.000 κατοίκων όπως είναι η Λάρισα, δεν γίνεται έστω το 3%- 4% του πληθυσμού της να μην επισκέπτεται το γήπεδο".

- Σε ποιους απευθύνεται το νέο γήπεδο; Ποιο είναι το νέο target group που θέλετε να «χτυπήσετε»;

"Ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια ότι έχουμε αρκετούς που έρχονται κάθε αγωνιστική και υποστηρίζουν την ΑΕΛ από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Επομένως, θέλουμε να μας αγκαλιάσει ολόκληρη η Θεσσαλία".

- Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου γηπέδου, είχατε πει «το μαγαζί το ανοίγεις μια φορά». Κάνοντας έναν παραλληλισμό, η φετινή ΑΕΛ «χτίζεται» με την προοπτική η ανακαίνιση να αργήσει να έρθει;

"Όταν είσαι πρόεδρος, δυστυχώς, μόνο σε θεωρητικό επίπεδο μπορείς να κάνεις επενδύσεις. Στο κομμάτι το αγωνιστικό είναι πάγια τακτική μας να ακούμε πάντα τον προπονητή τον οποίο στηρίζουμε μέχρι τελευταίας ρανίδας. Το ίδιο θα κάνω και φέτος. Ο προπονητής μας έβαλε κάποιες ιεραρχήσεις. Μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό τις πρώτες προτεραιότητες τις έχουμε υλοποιήσει. Δεν γνωρίζω αν θα το καταφέρουμε και για τις υπόλοιπες. Υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά σιγά σιγά αρχίζει να εξαντλείται και δεν θα θέλω να παίξουμε σε μια ζαριά το να φέρουμε καλούς παίκτες".

- Οι πληροφορίες θέλουν την ΑΕΛ να κινείται για ακόμα έναν επιθετικό και μάλιστα ανάλογης αξίας με τον Στίβεν Μακίνουα; Ποιο είναι το σκεπτικό της συγκεκριμένης επένδυσης-υπέρβασης;

"Να πάρουμε κάποιον και να κάθεται στον πάγκο δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Υπάρχουν πολλά συστήματα, που χωράνε και τους δύο παίκτες. Αυτός είναι ο προσανατολισμός του προπονητή, αυτή είναι η κουβέντα που έχουμε κάνει και υπάρχουν πολλοί παίκτες, οι οποίοι μπορούν να παίξουν και ως δεύτεροι επιθετικοί δεξιά ή αριστερά συμπληρωματικά του συστήματος που θέλει να εφαρμόσει ο προπονητής. Όλοι οι καλοί χωράνε. Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητές μας να χτυπάμε όλα τα παιχνίδια εντός και εκτός έδρας και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να κάνουμε ακόμα μια υπέρβαση".

"Περίμενα μεγαλύτερη ζήτηση στα εισιτήρια διαρκείας"

- Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πώληση των εισιτηρίων διαρκείας; Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν φύγει πάνω από 3.300 κομμάτια...

"Δεν είμαι ικανοποιημένος. Και να σας το εξηγήσω. Η μία όψη του νομίσματος είναι ότι έχουν φύγει τα περισσότερα που έχουν φύγει ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το νούμερο αυτό το πετυχαίναμε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου. Η άλλη όψη δείχνει ότι όταν η οροφή του Αλκαζάρ είναι τα περίπου 4.000 διαρκείας, αισιοδοξούσα ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή θα βρισκόμασταν στην οροφή του Αλκαζάρ, ώστε οι νέοι άνθρωποι, που θέλουμε να προσελκύσουμε, οι νέες κατηγορίες γυναικών, παιδιών, που δεν ήταν τόσο φιλικά προσκείμενοι μέχρι τώρα, να πάνε στο γήπεδο, να φύγουν από τον καναπέ τους σπιτιού τους.

Ανθρωποι που θέλουν να συμμετέχουν σ' αυτό το εγχείρημα λόγω των διάφορων ψυχαγωγικού χαρακτήρα εκδηλώσεων, άνθρωποι που θέλουν να είναι παρόντες στις συναυλίες. Από τη στιγμή, μάλιστα, που σε κάποιες περιπτώσεις τα νέα εισιτήρια διαρκείας είναι φθηνότερα, ασφαλώς και θα περίμενα μεγαλύτερη ζήτηση".

- Πολύ λόγος έχει γίνει σχετικά με τα τριετίας και το ότι κάποιος, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν θέλει να δεσμευτεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα...

"Πρώτον οι άνθρωποι που έρχονται στο γήπεδό μας είναι ΑΕΛ και θα είναι ΑΕΛ και για τα επόμενα τρία χρόνια. Αν για κάποιο λόγο ουσίας, κάποιος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις μεταθέσεων, θα το λύναμε. Αν τους ζητούσαμε να τα προπληρώσουν, θα μπορούσα να το καταλάβω. Κανείς όμως δεν προπληρώνει. Τους ζητάμε να πληρώσουν το έτος τους. Δημιουργήθηκε ένας φόβος χωρίς να υπάρχει".

- Υπάρχει αριθμός στα εισιτήρια διαρκείας με τον οποίο θα ήσασταν ευχαριστημένος;

"Τα εισιτήρια γενικώς θα ήθελα να υπερβαίνουν τα 9.000, διαρκείας και μη, σε κάθε αγώνα. Κάτι που σημαίνει ότι κόντρα στους μεγάλους η προσέλευση θα είναι μεγαλύτερη και στους υπόλοιπους αγώνες μικρότερη για να προκύψει ως μέσος όρος ο αριθμός που ανέφερα".

- Κάθε φορά που ανηφορίζετε στη Λάρισα το μενού περιλαμβάνει πρώτη στάση στον χώρο του νέου γηπέδου. Την αδημονία αυτή τη βλέπετε και στους υπολοίπους;

"Τη βλέπω σε ανθρώπους που αγαπάνε την ομάδα, την έχω διαπιστώσει σε πολύ κόσμο που γι' αυτoύς το νέο γήπεδο είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Για μένα ήταν όνειρο ζωής. Όταν το πρωτοανέφερα και το κυνήγησα, αρκετοί ήταν αυτοί που είπαν ότι βγάλαμε πέντε φωτογραφίες στον χώρο και δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Έχουμε δει διάφορα για γήπεδα, που λένε ότι θα γίνουν και δεν γίνονται ποτέ.

Αυτό δείχνει και τη συνέπειά μας ανάμεσα στα έργα και τα λόγια. Για μένα είναι μια τεράστια υπέρβαση που θα μπορούσα να κάνω και επιχειρηματικά και σαν πρόεδρος μιας ομάδας αυτών των οικονομικών εσόδων. Δεν έχει αγκαλιαστεί όσο θα ήθελα από τις τοπικές αρχές. Είναι ένα μεγάλο μου παράπονο αυτό. Θα μπορούσαν να το στηρίξουν. Ακόμα δεν έχει συμβεί αυτό και θα πρέπει κάποτε να είναι ξεκάθαρο το τοπίο, ποιος βοηθάει και ποιος δεν βοηθάει. Στα λόγια όλοι είμαστε καλοί...".

- Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου άνοιξαν οι πόρτες του νέου γηπέδου για τέσσερις μέρες δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να πάρει μια πρώτη γεύση. Μέσα απ' αυτήν την οδό θα προσελκύσετε και νέους αγοραστές εισιτηρίων διαρκείας;

"Μέσα στον Αύγουστο θα υπάρχει ένας δεύτερος κύκλος επισκέψεων. Η μία θα είναι μόνο για γυναίκες. Θέλουμε να δουν ότι μπαίνουν σ' έναν αξιοπρεπέστατο χώρο. Θα κάνουμε κι άλλες τέτοιες δράσεις, ώστε κάποιος να δει τι σημαίνει ένα νέο γήπεδο στη Λάρισα και να καταλάβει πως δεν εξαντλείται μόνο στο ποδοσφαιρικό θέαμα. Στα εισιτήρια θα δοθεί αρκετά μεγάλη διάρκεια στο να γίνει κάποιος κάτοχος. Προς το παρόν ισχύουν οι ημερομηνίες που αρχίζει η ποδοσφαιρική σεζόν. Υπάρχει όμως ένα ενδεχόμενο να δοθεί παράταση από τη στιγμή που το νέο γήπεδο αλλάζει τα δεδομένα".

- Στις συναναστροφές σας με άλλους προέδρους ομάδων, με επιχειρηματίες, μάνατζερ, έχετε διαπιστώσει τον θαυμασμό για το όλο εγχείρημα; Μήπως εισπράξατε ακόμα και φθόνο;

"Τον φθόνο δεν μπορείς να τον αποκλείσεις. Δεν θα μου τον δημοσιοποιούσαν. Θα τα έλεγαν πίσω από την πλάτη μου. Θαυμασμό έχω εισπράξει από αρκετούς αντικειμενικούς παρατηρητές. Υπάρχει θαυμασμός και για το εγχείρημα και από την ποιότητα και από το μέγεθος, αλλά και για τη χρονική συγκυρία".

- Σε όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν το νέο γήπεδο το πρόσωπό σας λάμπει. Πώς ονειρεύεστε τη στιγμή που θα καθήσετε μπροστά από την κεντρική θύρα και το βλέμμα σας θα… ταξιδέψει δεξιά-αριστερά;

"Δεν ξέρω αν περιγράφεται. Υποθέτω πως θα είναι μια χαρά πολύ μεγαλύτερη και απ' αυτήν που σε εισέπραξα και από την κατάκτηση του Κυπέλλου. Διότι σκεφτείτε ότι ύστερα από χρόνια θα ξέρουν ότι αυτό το γήπεδο έγινε επί της δικής μου εποχής. Θα είναι ένα σημείο αναφοράς ότι υπήρξε ένας άνθρωπος που αγάπησε αυτό που έκανε και το έδειξε έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια. Αυτό για μένα είναι όνειρο ζωής και αισιοδοξώ ότι όταν το ολοκληρώσουμε θα δώσουμε μια διαφορετική πνοή στον κόσμο που αγκαλιάζει την ομάδα. Αλλά το πιο σημαντικό, ένα όραμα στα νέα παιδιά".

- Σε όλη αυτή τη διαδρομή επί της προεδρίας σας στην ΑΕΛ ένα χαρακτηριστικό είναι οι πολλές μεταγραφές σε κάθε περίοδο…

"Είχατε κάνει ένα θέμα για τις 100 μεταγραφές επί εποχής μου (σ.σ.: η «Εξέδρα» είχε παρουσιάσει κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αναλυτικά τα πεπραγμένα των 100 παικτών που έπιασαν Κάμπο επί εποχής Πηλαδάκη). Αντιλαμβάνεστε κάποιες φορές πόσο ηλίθιος ενδεχομένως θα πρέπει να νιώθω που έγιναν τόσες πολλές μεταγραφές. Είναι ένα τίμημα που πλήρωσα υποστηρίζοντας τις εισηγήσεις των προπονητών μου καθ' όλη αυτή τη διάρκεια. Κάποιοι μου το χρεώνουν ως λάθος, κάποιοι ως αναγκαίο κακό, επειδή στήριζα τους ανθρώπους που επέλεγα να τρέξουν το πλάνο. Δεν ξέρω στο τέλος της ημέρας τι είναι αλήθεια, πρέπει όμως να καταλάβει κανείς ότι όλες αυτές οι 100 μεταγραφές έφεραν και κάποιες πωλήσεις στην ομάδα. Πωλήθηκε ο Κλέιτον, πωλήθηκε ο Γκαλίτσιος".

- Επομένως από εδώ και πέρα στόχος είναι η δημιουργία ενός σταθερού κορμού με προσεκτικές προσθαφαιρέσεις;

"Μια ομάδα που ανέλαβα από τη Β' Εθνική, μ' ένα ρόστερ από το μηδέν χρειάζεται κάποια χρόνια για να ωριμάσει ο βασικός της κορμός και βέβαια πάντα αυτό συνδυάζεται και με το ποιον προπονητή έχεις. Θεωρώ ότι τώρα αρχίζει να ωριμάζει αυτός ο κορμός, ο οποίος δεν θα έχει τις αντίστοιχες προσθήκες και αλλαγές τα επόμενα χρόνια.

Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε χρήματα ούτε σε μάνατζερ, ούτε ξανά από την αρχή σε νέους παίκτες, ούτε αυτό που μας χρεώνετε ως υπέρ μας, πως κάθε Δεκέμβριο ψωνίζουμε και αλλάζει άρδην η ομάδα. Δεν είναι τελικά επιτυχία. Είναι μια κίνηση που ναι μεν τη χρεώνεται θετικά η διοίκηση, αλλά μακάρι να την είχαμε αποφύγει".

"Θέλω... συγκάτοικους στην τρέλα"

- Πώς ονειρεύεστε την ΑΕΛ μέσα στα επόμενα χρόνια;

"Το όραμά μας δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση του γηπέδου. Αντιθέτως, συνοδεύεται με την ωρίμανση ενός κορμού, παράλληλα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα. Η επόμενη τριετία θεωρώ ότι θα είναι η καλύτερη που είχε ποτέ αυτή η ομάδα".

- Η... απογείωση σχετίζεται με την κατασκευή του νέου γηπέδου;

"Πιστεύω ότι το νέο γήπεδο ήταν μονόδρομος. Ως δήλωση ακούγεται απλό, αλλά επαναλαμβάνω ότι τέτοιες εποχές μια επένδυση 45 εκατ. ευρώ, για μια ομάδα που έχει συγκεκριμένα έσοδα, είναι τρέλα... Αυτή την τρέλα θα ήθελα να την αγκαλιάσει η πόλη και όχι μόνοι οι οπαδοί της ΑΕΛ".

- Την προηγούμενη χρονιά είχε προαναγγελθεί η είσοδος ενός ολιγομετοχικού σχήματος στο πλευρό σας. Λόγω της οικονομικής συγκυρίας το συγκεκριμένο εγχείρημα «πάγωσε». Να περιμένουμε μια ανάλογη προσπάθεια στο μέλλον;

"Υπάρχει μια ανοιχτή πρόσκληση για οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο. Αρκεί να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Δεν κάνω συνεταιρισμούς με ανθρώπους που γνωρίζω ξαφνικά μια μέρα. Η όποια πολυμετοχικότητα θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες γραμμές επικοινωνίας. Η προηγούμενη χρονιά ήταν πολύ δύσκολη. Το ρόστερ πέρυσι και ο προϋπολογισμός της ομάδας φτιάχτηκαν με τις επενδύσεις και με τη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων που ήταν να μπουν. Και φάνηκε ότι δεν άνοιξε μύτη. Θα πρέπει, όμως, να καταλάβετε ότι δεν είμαι ο Ωνάσης, που μια έλλειψη 5 εκατ. ευρώ μπορούμε να την καλύπτουμε μέσα σ' ένα βράδυ.

Σταθήκαμε στο ανάστημά μας με τεράστιες θυσίες και φανήκαμε αντάξιοι. Αυτή η πολυτέλεια, που φάνηκε τα προηγούμενα έξι χρόνια, δεν έχω πια τη δυνατότητα να την επαναλάβω. Είμαι στα όριά μου, γιατί για μένα το ένα ευρώ χρέος έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η ΑΕΛ να παραμένει ψηλά σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο αγωνιστικά, όχι μόνο με τις επενδύσεις της, αλλά και την αξιοπιστία της όσον αφορά τις πληρωμές και τις υποχρεώσεις της".

- Τι θα θεωρούσατε επιτυχία τη νέα σεζόν και τι αποτυχία;

"Επιτυχία θα είναι η ομάδα να πρωταγωνιστεί σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή πορεία, κυνηγώντας την πεντάδα. Μας ενδιαφέρει να φθάσουμε μακριά και στο Κύπελλο. Αποτυχία θα είναι η ομάδα να είναι στις τελευταίες θέσεις και να μην πείθει. Αποτυχία θα είναι επίσης η ομάδα να παίζει καλά και να αγωνίζεται σε άδειο γήπεδο. Σημαίνει ότι δεν άξιζε τον κόπο και θα πρέπει ο καθένας μας να προσγειωθεί και να καταλάβει τι συμβαίνει. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου