Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Lion... king!


Δύο Κόπα Άφρικα. Ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Δύο Champions League. Δύο αγγλικά πρωταθλήματα, ένα ισπανικό πρωτάθλημα, ένα κύπελλο Αγγλίας, ένα Λιγκ Καπ Αγγλίας, ένα κύπελλο κι ένα λιγκ καπ Καμερούν. Κι αφού πάρετε ξανά ανάσα, μπορείτε να διαβάσετε τα υπόλοιπα οκτώ κομμάτια που θα θέλατε να γνωρίζετε για τον Τζέρεμι Σορέλε Φότσο Ντζιτάπ με τους 12 τίτλους και τα 17 αδέλφια!

1.
Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1978 στην επαρχία του Καμερούν, Μπαφουσάμ! Ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και, μάλιστα, είχε το παρατσούκλι «δηλητηριώδες βέλος» για το... δολοφονικό του σουτ και την ευχέρεια στο σκοράρισμα, όντας επιθετικός. Δεν παρότρυνε, ωστόσο, τον Τζέρεμι να παίξει ποδόσφαιρο, αλλά ούτε τον εμπόδισε. Η απόφαση ήταν του ίδιου του ποδοσφαιριστή, ο οποίος αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο σχολείο, αποφάσισε να μην δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο και να ακολουθήσει επαγγελματικά το ποδόσφαιρο.

2. Η πρώτη του ομάδα ήταν εκείνη η Racing Μπαφουσάμ, με την οποία κατέκτησε το λιγκ καπ και το κύπελλο στο Καμερούν. Η πρώτη του μεταγραφή, η οποία αποτελεί κι ένα άγνωστο κομμάτι της καριέρας του, ήταν στην Παραγουάη! Έπαιξε με την Σέρο Πορτένιο μόλις μερικούς μήνες, που κόστισαν ακριβά στην ομάδα της λατινικής Αμερικής. Χρόνια αργότερα η ΦΙΦΑ δικαίωσε την Ρασίνγκ που είχε προσφύγει για τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή και της επιδόθηκαν 450.000 δολάρια!

Το πέρασμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήρθε μέσω της Εθνικής του ομάδας, με την οποία έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 15 ετών σε φιλικό αγώνα με τη Γκαμπόν. Η ομάδα που τον εντόπισε και του άνοιξε τα ευρωπαϊκά σύνορα ήταν η Γκεντσλερμπιλιγκί, στην οποία μετατοπίστηκε από τη μεσαία γραμμή στο δεξί άκρο της άμυνας, όπου και αργότερα θα έκανε σπουδαία καριέρα. Έστω κι αν μέχρι σήμερα, προτιμά να παίζει στη μεσαία γραμμή απ' ό,τι στην άμυνα.

3. Ήταν ένα από τα γνωστά καυτά καλοκαίρια για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η βασίλισσα της Ευρώπης θα ξόδευε 94 εκ. ευρώ για τη μεταγραφική της ενίσχυση με τις μεταγραφές του Στιβ ΜακΜάναμαν και του Νικολά Ανελκά να επισκιάζουν κάθε άλλη κίνηση. Πόσω μάλλον, ενός άγνωστου 20χρονου Καμερουνέζου που έπαιζε στην Τουρκία και σε μια ομάδα, που κάθε Ισπανός δυσκολευόταν να προφέρει. Η Ρεάλ ξόδεψε 4,2 εκ. ευρώ για τον αποκτήσει και να κλείσει τη δεξιά πτέρυγα, για την οποία το ίδιο καλοκαίρι είχε αποκτηθεί έναντι 15 εκ. ευρώ ο Μίτσελ Σαλγκάδο.

Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, που είχε εισηγηθεί για την απόκτησή του, του έδειξε εμπιστοσύνη και οι 25 συμμετοχές του Τζέρεμι στην πρώτη του σεζόν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο 20χρονος έπαιξε και στο Champions League, όμως την κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στην Βαλένθια την είδε από τον πάγκο. Την επόμενη σεζόν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» θα κατακτούσε το ισπανικό πρωτάθλημα, ενώ λίγο πριν φύγει θα γευόταν και πάλι τη γλυκόπικρη γεύση της κατάκτησης του σπουδαιότερου τίτλου σε συλλογικό επίπεδο. Ο ίδιος είχε πέντε συμμετοχές στην Ευρώπη το 2001-2002, στον τελικό ωστόσο δεν αγωνίστηκε και πάλι. Ο κύκλος του στη Ρεάλ έκλεινε και ένας καινούργιος θα άνοιγε...

4. «Ήρθα για να παίζω ποδόσφαιρο. Ο καιρός και το αν έχει κρύο μού είναι αδιάφορο». Η Τσέλσι ήθελε να τον αποκτήσει από το προηγούμενο καλοκαίρι, ωστόσο ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε είχε αρνηθεί την παραχώρησή του. Όταν ο Ισπανός τεχνικός αποχώρησε από τη Μαδρίτη, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσε και ο Τζέρεμι. Επόμενος σταθμός θα ήταν η Αγγλία, αλλά όχι για την λονδρέζικη ομάδα που μάλλον σε πρώτη φάση είχε λάθος timing! Η Μίντλεσμπρο τον πήρε για ένα χρόνο δανεικό και είχε μια άκρως επιτυχημένη σεζόν με 33 συμμετοχές και εφτά γκολ σε μια εποικοδομητική σεζόν για την αγγλική ομάδα.

Η Εθνική του ομάδα θα ήταν εκείνη που για ακόμα μια φορά θα του πρόσφερε το κλειδί του παραδείσου. Στα μέσα Ιουνίου στη Γαλλία, ο Τζέρεμι θα είναι πρωταγωνιστής στην πορεία του Καμερούν ως τον τελικό και η Τσέλσι θα κάνει την κίνηση. Έναντι 10 εκ. ευρώ θα τον αγόραζε από τη Ρεάλ, σε ένα καλοκαίρι όπου ξόδεψε κοντά στα 180 εκ. ευρώ!!! Ήταν το πρώτο καλοκαίρι του Ρομάν Αμπράμοβιτς και ο Καμερουνέζος ένας από τους παίκτες που επιλέχτηκαν για τη νέα εποχή! Στην πρώτη του χρονιά, με προπονητή αρχικά τον Κλαούντιο Ρανιέρι έπαιξε σε 37 αγώνες και ήταν 11ος σε συμμετοχές, γεγονός άξιο αναφοράς λόγω του rotation του Ιταλού τεχνικού.

Την επόμενη σεζόν θα έγραφε και πάλι ιστορία, όντας μέλος της ομάδας που θα κατακτούσε το πρώτο πρωτάθλημα της Τσέλσι μετά από 50 χρόνια! Οι συμμετοχές του, ωστόσο, μειώθηκαν στις 19 και ο χώρος δράσης του στην αγγλική ομάδα έμοιαζε να περιορίζεται. Ακολούθησε μια καλύτερη σεζόν με 21 συμμετοχές και δύο γκολ και το 2006-07 μια ακόμα καλύτερη με 27 συμμετοχές και ένα γκολ.

5. Το καλοκαίρι του 2007 το συμβόλαιό του έληξε. Ο Σαμ Άλαρνταϊς, προπονητής της Νιουκάστλ εκείνη την εποχή, τον επέλεξε και τον έπεισε να μετακομίσει... «Το Λονδίνο είναι ένα όμορφο μέρος για να ζεις, αλλά στο τέλος της σεζόν αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να φύγω. Μερικοί παίκτες μπορεί να είναι ικανοποιημένοι να μένουν στα σίγουρα, ακόμα κι αν δεν παίζουν. Εγώ δεν σκέφτομαι έτσι. Έφυγα από τη Ρεάλ για αυτό το λόγο και τώρα αφήνω την Τσέλσι. Είμαι 29 και σε αυτή τη φάση της καριέρας μου θέλω να παίζω συνέχεια».

Ο Άλαρνταϊς, εκτιμώντας την ηγετική του φυσιογνωμία, τον έχρισε αρχηγό, ωστόσο η χρονιά δεν θα εξελισσόταν με τον τρόπο που προμήνυαν οι κινήσεις του καλοκαιριού. Ο προπονητής που επέλεξε τον Τζέρεμι αντικαταστάθηκε, το Copa Africa έκοψε τη σεζόν για τον Καμερουνέζο στα δύο και η 12η θέση των «ανθρακωρύχων» δεν έδινε αφορμή για πανηγύρια. Η επόμενη θα ήταν ακόμα χειρότερη. Ο Τζέρεμι έπαιξε μόλις σε 13 παιχνίδια, η Νιουκάστλ υποβιβάστηκε, ωστόσο παρέμεινε και στα... αλώνια. Σε μια καινούργια εμπειρία για εκείνον, ο Τζέρεμι θα αγωνιζόταν στη Championship, όμως δεν ήταν στις επιλογές του προπονητή. Μετά από μισή σεζόν που του είχε αποφέρει μόλις εφτά συμμετοχές, αποφάσισε να κάνει πράξη το μότο του. Να πάει κάπου, όπου θα παίζει!

6. Ο κύκλος της καριέρας του θα μπορούσε να έκλεινε κάπως έτσι. Εκεί που ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιπέτεια να ολοκληρωνόταν. Ο Τζέρεμι αποφάσισε να επιστρέψει εκεί απ' όπου είχε ξεκινήσει και να αναστηλώσει την καριέρα του στην Τουρκία, όμως τούτη τη φορά με την Ανκαραγκουτσού. Υπέγραψε για 1,5 χρόνο κι έπαιξε σε εφτά παιχνίδια, σκοράροντας μια φορά, ωστόσο δεν θα ολοκλήρωνε καν το συμβόλαιό του με την τουρκική ομάδα, αφού λίγους μήνες μετά τις υπογραφές, θα λυνόταν κοινή συναινέσει.

7. Σε όλα τα χρόνια της καριέρας του, κατά τη διάρκεια των ημερών δόξας, αλλά και των δύσκολων στιγμών, ο Τζέρεμι δεν άλλαξε ποτέ ένα πράγμα! Παρέμεινε «λιοντάρι» από τα 16 του χρόνια μέχρι και σήμερα. Η πρώτη του διεθνής συμμετοχή ήρθε το 1995 με τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων, όπου το Καμερούν αποκλείστηκε στα προημιτελικά. Ήταν αρχηγός της Ολυμπιακής ομάδας του Σίντνεϊ, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και μέλος μιας χρυσής γενιάς που έφερε δεκάδες διακρίσεις στη χώρα. Κατέκτησε το Κόπα Άφρικα του 2000 και του 2002, ενώ έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 και στο πρόσφατο μουντιάλ της Αφρικής.

8. Οι τίτλοι του φαντάζουν άφθαστοι. Σχεδόν αμέτρητοι! Ακόμα περισσότερα, όμως, είναι τα αδέλφια του. Μια κάπως αλλόκοτη απόφαση για τη δυτική κουλτούρα, επέτρεπε στον πατέρα του Σάμουελ Τζέρεμι, τα χρόνια της ευημερίας του ως ποδοσφαιριστής, να παντρευτεί όσες φορές θέλει! Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν 17 αδέλφια από διαφορετικές μητέρες, γνωστότερο εκ των οποίων είναι ο Γουέμπο Τζέρεμι που αγωνίζεται στη Μαγιόρκα.

Παρά τον αριθμό, καταφέρνουν να μένουν αγαπημένοι και ενωμένοι. «Ο πατέρας μου είχε πέντε συζύγους κι εγώ έχω 17 αδέλφια. Είμαστε μια μεγάλη, μεγάλη οικογένεια και πάντα έρχονται να με παρακολουθήσουν να παίζω».

Ευτυχώς που το νέο στάδιο της Λάρισας θα έχει πολύ χώρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου