Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Παρά την προσπάθεια… η «θηλεία» έσφιξε

Η ήττα είναι  ήττα και φυσικά το 1-0 από την Καβάλα στο «Ανθή Καραγιάννη» δεν  δίνει κανέναν απολύτως βαθμό  στην ΑΕΛ που μένει καθηλωμένη στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα και η αποστολή της πλέον έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη, αλλά τουλάχιστον η ομάδα του Γιέρν Άντερσεν προσπάθησε και μάλιστα αρκετά δείχνοντας ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο από αυτό της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο.

Η ήττα ήρθε με ένα  γκολ από το ...πουθενά του Ζέρζ Ντιέ, γκολ που η ούτως ή άλλως προβληματική στην επίθεση ΑΕΛ δεν κατάφερε να ανταποδώσει και πλέον μείωσε κι άλλο τις ελπίδες της για παραμονή στην κατηγορία και αυτό θα συμβαίνει σε κάθε ήττα των «βυσσινί» από δω και πέρα

Πως ξεκίνησαν

Ο Γιέρν Άντερσεν αποφάσισε να αλλάξει και πάλι ορισμένα πράγματα στο αρχικό του  σχήμα, αποδεικνύοντας ότι ο μεγάλος  του «πονοκέφαλος» ήταν και παραμένει  ο αμυντικός μέσος, αφού στο σημερινό παιχνίδι δοκίμασε ως παρτενέρ δίπλα  στον Ματίας Ιγκλέσιας τον Ιμπράημ Ταλ. Κάτω από τα δοκάρια βρέθηκε ο Καμίλ Τσοντοφάλσκι, στην άμυνα και από δεξιά προς τα αριστερά οι Χουάν Βελάσκο, Νίκος Νταμπίζας, Στάθης Ταυλαρίδης και Παναγιώτης Κατσιαρός. Μπροστά από τα δύο αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Γιάν Μπλάζεκ, Τουμέρ Μετίν και Στέλιο Βενετίδη και στην κορυφή της επίθεσης βρέθηκε ο Ντάνιελ Κουζάν. Στον αντίποδα ο Χένρι Κάσπερτσακ έβαλε κάτω από τα δοκάρια τον Γκαλίνοβιτς, στην άμυνα τους Πετκάκη, Χργκόβιτς, Ντοθγκλάο και Τόμασιτς, αμυντικά χαφ τους Ντιέ και Καρντόσο, Αμπντούν,. Βουτσίτσεβιτς και Ονουάτσι ήταν η τριάδα μπροστά από τα δύο αμυντικά χαφ και ο Ογκμπέτσε στην κορυφή της επίθεσης.

Με διάθεση

Η ΑΕΛ των  πολλών προβλημάτων και της κακής  ψυχολογίας προσπάθησε να τα ξεπεράσει  όλα στον αγωνιστικό χώρο και να προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό κόντρα σε μία αξιόμαχη ομάδα, όπως η Καβάλα και σίγουρα τα πρώτα της αγωνιστικά λεπτά δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με αυτά του αγώνα στο Περιστέρι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η λαρισινή ομάδα έθελξε με την απόδοσή της, απλά έδειξε να πατά καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, να έχει καλύτερα τρεξίματα και κυρίως να είναι πιο πιεστική στη μεσαία γραμμή, παίρνοντας όντως από το πάθος των 200 και πλέον φιλάθλων της που κέρδισαν κατά κράτος τη «μάχη» της κερκίδας. Πάντως στο 10ο δευτερόλεπτο οι γηπεδούχοι πλησίασαν στην πρώτη τους καλή ευκαιρία στην αναμέτρηση, όταν ο Ογκμπέτσε δοκίμασε το δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής, αλλά η κόντρα του Ταυλαρίδη ανέκοψε τη δύναμή της και κατέληξε με ευκολία στα χέρια του Τσοντοφάλκσι. Ο Σλοβάκος μάλιστα κήπερ της ΑΕΛ κατέγραψε στο ενεργητικό του μία ακόμη καλή επέμβαση, στο 10ο λεπτό, όταν σε χτύπημα φάουλ του Χργκόβιτς έπεσε στη γωνία του και μπλόκαρε τη μπάλα.

Έργο Καλόπουλου

Το παιχνίδι πήρε «φωτιά» στο 18ο λεπτό και με αφορμή μία λανθασμένη απόφαση του Δημήτρη Καλόπουλου. Η ΑΕΛ προσπάθησε να βγει στην αντεπίθεση και ο Τόμασιτς ανέτρεψε λίγο έξω από την περιοχή τον Κουζάν, η μπάλα κατέληξε στον Μετίν, αλλά το παιχνίδι διεκόπη εξαιτίας του σφυρίγματος του Θεσσαλονικιού ρέφερι, που μάλιστα έδειξε επιθετικό φάουλ και ξεσήκωσε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των «βυσσινί» ποδοσφαιριστών, που για πρώτη φορά φέτος έδειξαν τέτοιο πάθος στον αγωνιστικό χώρο, πέφτοντας όλοι πάνω στον διαιτητή της αναμέτρησης, όπως έκαναν και δύο λεπτά αργότερα, όταν οι κεντρικοί αμυντικοί της Καβάλας έκαναν «τσαμπουκά» στον Κουζάν που διεκδίκησε τη μπάλα στον αέρα από τον Γκαλίνοβιτς… Πάντως οι συγκεκριμένες δύο φάσεις μας κατέδειξαν πολλά πράγματα, οι παίκτες του Γιέρν Άντερσεν ήταν αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα για να πάρουν το αποτέλεσμα που ήθελαν, έβαλαν ψυχή και πάθος σε κάθε τους διεκδίκηση και έγιναν μία «γροθιά» σε μία ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο για την ομάδα τους.  Το πρόβλημα της ΑΕΛ σε αυτό το διάστημα ήταν η δημιουργικότητα, μιας και δεν υπήρχε ο παίκτης στη μεσαία γραμμή που θα «κουβαλούσε» τη μπάλα και θα έβρισκε με ευκολία τους επιθετικούς σε θέση βολής.

Πίεση από ψηλά

Αυτό που δεν  είχαμε δει επί ημερών Γιέρν Άντερσεν στην ΑΕΛ ήταν η πίεση στην άμυνα  των αντιπάλων της ΑΕΛ, κάτι που  συνέβη σήμερα, με τους «βυσσινί» να δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στα αμυντικά τους χαφ τα οποία έτρεξαν πολύ και καλύπτοντας πολλούς χώρους έδιναν τη δυνατότητα και στους συμπαίκτες τους να καλύπτουν τα υπόλοιπα μέτρα και μέσω αυτής της πίεσης ήρθε η μεγάλη ευκαιρία στο 40ο λεπτό, τότε που ο Κουζάν κέρδισε τη μπάλα και έδωσε στον Μπλάζεκ. Ο Τσέχος μόνος στην αντίπαλη περιοχή και ανάμεσα σε Τόμασιτς και Πετκάκη τους απέφυγε σα να μην υπήρχαν και σούταρε, αλλά πάνω στον Γκαλίνοβιτς που έδιωξε ενστικτωδώς και έσωσε την εστία του από βέβαιη παραβίαση. Το παιχνίδι πάντως άρχισε ν’ ανοίγει, οι «βυσσινί» συνέχισαν να πιέζουν ψηλά, αλλά αυτό έδινε τη δυνατότητα και στους ταχύτατους γηπεδούχους να βγαίνουν στην αντεπίθεση και να δημιουργούν κάποιες προϋποθέσεις, χωρίς όμως κι αυτοί να καταφέρουν να πιέσουν αισθητά, από τη στιγμή μάλιστα που Νταμπίζας και Ταυλαρίδης δεν άφηναν να περάσει τίποτα στην περιοχή τους.

Απίστευτο γκολ…

Οι δύο τεχνικοί των «μονομάχων» ξεκίνησαν την επανάληψη χωρίς να κάνουν καμία αλλαγή, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις αρχικές τους επιλογές. Και όμως τα πρώτα λεπτά της επανάληψης θύμισαν το αντίστοιχο διάστημα του περσινού αγώνα. Η Καβάλα μπήκε πιο δυνατά στην αναμέτρηση και πριν καν συμπληρωθεί το δεύτερο λεπτό, ο Ντιέ με το αριστερό έπιασε έναν απίστευτο «κεραυνό» (δευτερόλεπτα πριν είχε σουτάρει αλλά πάνω στον Καλόπουλο), εντελώς αμαρκάριστος όμως και η μπάλα κατέληξε στο «παραθυράκι» του Τσοντοφάλκσι που δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα και έτσι διαμορφώθηκε το 1-0, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή της λαρισινής ομάδας. Οι «βυσσινί» στα επόμενα λεπτά προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά αρχικά η σέντρα του Βενετίδη και στη συνέχεια το φάουλ του Τουμέρ δεν προκάλεσαν την παραμικρή ανησυχία για τον Γκαλίνοβιτς. Παρά την καλή σχετικά αντίδραση των «βυσσινί» η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη κι αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι γηπεδούχοι που με «αιχμή του δόρατος» τον Αμπντούν δημιούργησαν τις προϋποθέσεις και φυσικά τις ευκαιρίες για να διπλασιάσουν τα τέρματά τους και να «καθαρίσουν» την αναμέτρηση.

Δύσκολη αποστολή

Ο Γιέρν Άντερσεν έκανε την πρώτη του κίνηση βγάζοντας τον Βενετίδη από τον  αγωνιστικό χώρο και βάζοντας τον  Τσιμπάμπα, με τον Κονγκολέζο να παίζει πλέον στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Μπλάζεκ να γυρνά στο  αριστερό με εντολή να βοηθά και  τον Κατσιαρό στην άμυνα του, αφήνοντας Κουζάν και Μετίν στις θέσεις που κατείχαν από την έναρξη του παιχνιδιού. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν και η ΑΕΛ είχε μία καλή στιγμή με τον Μετίν, που μπλόκαρε ο Γκαλίνοβιτς και ήταν ολοφάνερη η πίεση στους παίκτες του Άντερσεν, που έχαναν εύκολα τις θέσεις τους και κυρίως έκαναν το λάθος μη μπορώντας να βρουν το αντίδοτο στην ανάπτυξη από τη δεξιά πλευρά των γηπεδούχων. Ο Αμπντούν ήταν πλέον ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για την άμυνα της ΑΕΛ κι αυτό φάνηκε και στο 74ο λεπτό όταν πήρε στο σπρντ τον Κατσιαρό και έκανε τη σέντρα στον αμαρκάριστο Βουτσίτσεβιτς που σούταρε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Τσοντοφάλκσι. Μετά από αυτή την ευκαιρία ο Άντερσεν έβγαλε και τον Τουμέρ από τον αγωνιστικό χώρο (άγνωστο γιατί) και έβαλε τον Σίμιτς, θέλοντας να δώσει κι άλλη ταχύτητα στην επίθεσή του. Το μεγάλο όμως πρόβλημα της λαρισινής ομάδας σε αυτό το δεύτερο ημίχρονο, εκτός της αδυναμίας της στη δημιουργία φάσεων, ήταν η έλλειψη καθαρού μυαλού όπως συνέβη στο 82ο λεπτό, όταν ο Ταυλαρίδης έκανε το λάθος μη διώχνοντας τη μπάλα, ο Ογκμπέτσε πήρε τη μπάλα και βρέθηκε μόνος απέναντι από τον Τσοντοφάλκσι, έτοιμος να τον «εκτελέσει» και να …καθαρίσει το παιχνίδι. Όμως αυτός προτίμησε να ντριμπλάρει και τον τερματοφύλακα της ΑΕΛ, που έπεσε στα πόδια του και μπλόκαρε τη μπάλα σώζοντας την εστία του. Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης η λαρισινή ομάδα ζήτησε την εσχάτη των ποινών σε ένα χέρι του Ογκμπέτσε στην περιοχή του Γκαλίνοβιτς και στην αντεπίθεση η Καβάλα έγινε και πάλι επικίνδυνη όταν ο Αμπντούν βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ με τον Τσοντοφάλκσι αλλά ο πορτιέρο της ΑΕΛ ήταν και πάλι εκεί και έσωσε την εστία του. Μάλιστα σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι του πάγκου της Καβάλας έκρυβαν τις μπάλες κάτω από τα μπουφάν και τις πετούσαν στη συνέχεια στον αγωνιστικό χώρο, και στην εξέλιξη του παιχνιδιού ο Σίμιτς σούταρε πάνω στο κεφάλι του Τόμασιτς με την μπάλα να καταλήγει κόρνερ.

Λεπτό προς λεπτό

10’’ Σουτ  του Ογκμπέτσε από το ύψος  της περιοχής η μπάλα κόντραρε  στον Ταυλαρίδη και χωρίς δύναμη  κατέληξε στα χέρια του Τσοντοφάλκσι

10’ Φάουλ  του Χργκόβιτς από καλή θέση, αλλά ο Τσοντοφάλκσι έπεσε  ωραία στη γωνία του και  μπλόκαρε τη μπάλα σταθερά.

14’ Σουτ του  Ονουάτσι εκτός περιοχής, η μπάλα  πέρασε λίγο έξω από τα δοκάρια  της λαρισινής εστίας

40’ Σουτ του  Μπλάζεκ ο Γκαλίνοβιτς έδιωξε  τον κίνδυνο σώζοντας την εστία του

45’ Φάουλ  του Τουμέρ, ο Κουζάν έκανε  την κεφαλιά στέλνοντας όμως  τη μπάλα πάνω από την εστία του Γκαλίνοβιτς

47’ ΓΚΟΛ «Κεραυνός»  του Ντιέ έξω από την περιοχή,  ο Τσοντοφάλκσι δεν μπορούσε  να κάνει τίποτα απολύτως και  έτσι διαμορφώθηκε το 1-0

56’ Σουτ του  Ντουγκλάο εντός περιοχής, η μπάλα  κόντραρε σε έναν αμυντικό  και κατέληξε κόρνερ, το εκτέλεσε ο Αμπντούν και ο Ντουγκλάο κέρδισε στον αέρα τον Κουζάν παίρνοντας την κεφαλιά, αλλά στέλνοντας τη μπάλα άουτ.

65’ Χτύπημα  φάουλ του Αμπντούν έπεσε και  μπλόκαρε ο Τσοντοφάλσκι

66’ Σουτ του  Μετίν στην κλειστή γωνία, μπλόκαρε  χωρίς να ανησυχήσει ο Γκαλίνοβιτς

74’ Ο Αμπντούν  απέφυγε τον Κατσιαρό και έδωσε  στον αμαρκάριστο Βουτσίτσεβιτς  που μόνος απέναντι στον Τσοντοφάλκσι  σούταρε στο οριζόντιο δοκάρι

79’ Κόρνερ  του Σίμιτς, ο Ταυλαρίδης έκανε  την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, στέλνοντας όμως άουτ τη μπάλα

82’ Ολέθριο  λάθος του Ταυλαρίδη επέτρεψε  στον Ογκμπέτσε να γίνει κάτοχος  της μπάλας και να μπει μόνος  στην περιοχή, προσπαθώντας να  ξεπεράσει και τον Τσοντοφάλκσι  αλλά ο πορτιέρο της ΑΕΛ  έπεσε στα πόδια του και  μπλόκαρε τη μπάλα

87’ Ο Αμπντούν έκανε τη σέντρα στην καρδιά της περιοχής της ΑΕΛ, εκεί που ο Τσοντοφάλκσι έπεσε με αυτοθυσία στα πόδια του Πιεϊρίνια και έσωσε εκ νέου την εστία του

90’ Σουτ του  Αμπντούν ο Τσοντοφάλσκι και  πάλι σε σωστή θέση διατήρησε  ανέπαφη την εστία του


Καρεκλοπόλεμος

Η ΑΕΛ έδινε  τη δική της «μάχη» στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες είχε ξεκινήσει ένας άνευ προηγουμένου καρεκλοπόλεμος που έληξε με την επέμβαση της ισχυρής αστυνομικής δύναμης, αλλά και την είσοδο φίλων της Καβάλας στον αγωνιστικό χώρο.

ΠΗΓΗ:www.sportlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου